Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila za pripremu savršenih buritosa

Pravila za pripremu savršenih buritosa

Pravila za pripremanje savršenih buritosa

Burito je najpopularnije meksičko jelo zajedno sa takosom. Jedini problem je što koliko god da je ukusno, teško ga je i pripremiti. Ali strpljenje i naporan postupak se isplate za ovo jelo.

U svom klasičnom obliku, burito je jelo od mesa, veoma ukusno i hranljivo. Može da se skuva pileći burito, ali i goveđi burito je odličan, a eksperimentisanje je dozvoljeno i podstiče se. Ovako se dobija klasični recept za umotanu pšeničnu tortilju sa nadevom, sa mogućim mnogim vrstama dodataka - aromatizovanim mlevenim mesom, piletinom, lososom, avokadom ili grilovanim povrćem.

Za radoznale - burito doslovno znači magarac, što je neobično za jelo. Sa lingvističke tačke gledišta, najverovatnije potiče od asocijacije na umotanu ćebad i snopove koje nose magarci ili zato što umotani burito podseća na magareće uvo.

Burito, prvobitno pripremljen u severnom Meksiku kao jednostavna mešavina mesa, sira i paradajza, sada je kompletan obrok umotan u tortilju. Može istovremeno da sadrži pirinač, pasulj, meso, sir, povrće i sosove.

Saveti za pravljenje savršenog burita

Za tradicionalni burito sa govedinom i pasuljem, mleveno meso ili šnicla se priprema u tiganju, seče na trakice i začinjava tipičnim meksičkim začinima, kao što su čili, kumin i origano.

Paradajz se može dodati da omekša meso.

Gotove ili kupljene tortilje se rašire i dodaje se velika količina nadeva.

Uobičajeni sastojci za punjenje burita su meso, prženi pasulj i sir, ali varijacije su beskrajne.

Dve strane se preklope ka unutra i testo se umota u malu rolnu.

Gotov burito se može zagrejati u rerni neko vreme.

Savršeni burito

Načini konzumiranja buritosa

U Americi ljudi vole velike buritose jer su im porcije hrane obično veoma velike. U Evropi, buritosi su obično veličine tako da se lako drže u ruci. Može se jesti samostalno, umotan u aluminijumsku foliju ili poslužen na tanjiru sa nožem i viljuškom.

Klasični recept za burito sa mlevenom govedinom najčešće uključuje:

Potrebni proizvodi:

- 1 glavica ajsberg salate

- 100 grama čedar sira

- 2 paradajza

- 1 glavica luka

- konzerva crvenog pasulja

- 400 grama mlevenog goveđeg mesa

- 4 komada gotovih tortilja

- 2 crvene paprike

- 2 ljute papričice po vašem izboru

- začini

- kisela pavlaka

Nadev za burito

Priprema:

- Sitno iseckajte luk i propržite ga u tiganju sa maslinovim uljem.

- Dodajte mleveno meso, začin kumin, seckani paradajz, oceđeni pasulj i ostavite da se sve prži dok tečnost ne ispari.

- U drugu šerpu dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode, začinjen kuminom, solju i biberom.

- Kada provri, dodajte seckane obične i ljute paprike.

- Zagrejte tortilje u tiganju, dodajte čedar da se istopi, prelijte nadevom od mlevenog mesa i malo iseckanog ajsberga i uvijte.

- Služi se sa salsa sosom sa paprikama, a kisela pavlaka se može dodati posebno.

Kao što vidite, pravljenje burita nije komplikovano i uvek ostavlja prostor za eksperimentisanje. Preporučujemo vam da isprobate još:

- Meksički burito;

- vegetarijanski burito.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest