Burito je najpopularnije meksičko jelo zajedno sa takosom. Jedini problem je što koliko god da je ukusno, teško ga je i pripremiti. Ali strpljenje i naporan postupak se isplate za ovo jelo.
U svom klasičnom obliku, burito je jelo od mesa, veoma ukusno i hranljivo. Može da se skuva pileći burito, ali i goveđi burito je odličan, a eksperimentisanje je dozvoljeno i podstiče se. Ovako se dobija klasični recept za umotanu pšeničnu tortilju sa nadevom, sa mogućim mnogim vrstama dodataka - aromatizovanim mlevenim mesom, piletinom, lososom, avokadom ili grilovanim povrćem.
Za radoznale - burito doslovno znači magarac, što je neobično za jelo. Sa lingvističke tačke gledišta, najverovatnije potiče od asocijacije na umotanu ćebad i snopove koje nose magarci ili zato što umotani burito podseća na magareće uvo.
Burito, prvobitno pripremljen u severnom Meksiku kao jednostavna mešavina mesa, sira i paradajza, sada je kompletan obrok umotan u tortilju. Može istovremeno da sadrži pirinač, pasulj, meso, sir, povrće i sosove.
Saveti za pravljenje savršenog burita
Za tradicionalni burito sa govedinom i pasuljem, mleveno meso ili šnicla se priprema u tiganju, seče na trakice i začinjava tipičnim meksičkim začinima, kao što su čili, kumin i origano.
Paradajz se može dodati da omekša meso.
Gotove ili kupljene tortilje se rašire i dodaje se velika količina nadeva.
Uobičajeni sastojci za punjenje burita su meso, prženi pasulj i sir, ali varijacije su beskrajne.
Dve strane se preklope ka unutra i testo se umota u malu rolnu.
Gotov burito se može zagrejati u rerni neko vreme.

Načini konzumiranja buritosa
U Americi ljudi vole velike buritose jer su im porcije hrane obično veoma velike. U Evropi, buritosi su obično veličine tako da se lako drže u ruci. Može se jesti samostalno, umotan u aluminijumsku foliju ili poslužen na tanjiru sa nožem i viljuškom.
Klasični recept za burito sa mlevenom govedinom najčešće uključuje:
Potrebni proizvodi:
- 1 glavica ajsberg salate
- 100 grama čedar sira
- 2 paradajza
- 1 glavica luka
- konzerva crvenog pasulja
- 400 grama mlevenog goveđeg mesa
- 4 komada gotovih tortilja
- 2 crvene paprike
- 2 ljute papričice po vašem izboru
- začini
- kisela pavlaka

Priprema:
- Sitno iseckajte luk i propržite ga u tiganju sa maslinovim uljem.
- Dodajte mleveno meso, začin kumin, seckani paradajz, oceđeni pasulj i ostavite da se sve prži dok tečnost ne ispari.
- U drugu šerpu dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode, začinjen kuminom, solju i biberom.
- Kada provri, dodajte seckane obične i ljute paprike.
- Zagrejte tortilje u tiganju, dodajte čedar da se istopi, prelijte nadevom od mlevenog mesa i malo iseckanog ajsberga i uvijte.
- Služi se sa salsa sosom sa paprikama, a kisela pavlaka se može dodati posebno.
Kao što vidite, pravljenje burita nije komplikovano i uvek ostavlja prostor za eksperimentisanje. Preporučujemo vam da isprobate još:
Komentari