Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Mali kulinarski trikovi velikih domaćica

Mali kulinarski trikovi velikih domaćica

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
4
Kulinarske tajne

Svaka dobra domaćica ima svoje male tajne i trikove koji je čine pravom čarobnicom u kuhinji.

Uz razne trikove spremanje hrane ne mora biti samo rutinski posao, već strast.

Evo i naših malih saveta.

1. Pečeno meso će biti mekše ako ga, pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne, polijete čašicom konjaka, vina ili piva.

2. Kada pečete nešto, nemojte često otvarati rernu. Samo jednim otvaranjem smanjujte toplotu rerne za 20 odsto.

3. Prženi krompir će imati finu koru, ako ga pre prženja posipate brašnom.

Pasta

4. Sve vrste pasti se kuvaju u posoljenoj vodi, kako se ne bi zalepile.

5. Kad kuvate pastu, dodajte so čim voda počne da ključa.

6. Kako prženi deserti ne bi upili mnogo masnoće, dodajte testu 1 - 2 kašike ruma i konjaka.

7. Kako bi ćufte i rolati od mesa bili ukusniji, na kraju mlevenom mesu obavezno dodajte umućeno belance.

8. Povrće se kuva u vreloj vodi. Izuzetak su krompir i pasulj, koji se stavljaju u šerpu dok je voda još hladna.

9. Da pileće meso lepo porumeni i uhvati koricu, pre prženja ga obrišite krpom.

Pile

10. Posna supa će dobiti blag pikantan ukus ako joj dodajte malo belog vina pre serviranja.

11. Kako bi se aroma limuna više osećala, poparite ga vrelom vodom.

12. Meso neće imati neprijatan miris kada stoji dan - dva u frižideru, ako ste ga pre toga premazali maslinovim uljem.

13. Kore posipajte grizom i vaše lisnato testo se neće raspasti dok od njega pravite pite ili nešto drugo.

Porće

14. Aroma luka, šargarepe, peršuna i celera će se sačuvati ako ih prvo prodinstate u tiganju, pa tek onda dodate jelu.

15. Ako vam se povrće smežura i hoćete da mu vratite svežinu, stavite ga u posudu, prelijte sa dve šolje vode i kašikom sirćeta.

16. Kad kuvate krompir, dodajte vodi jednu kašiku masti. Tako ćete sprečiti da se prekuva, a i lakše ćete ih oguliti.

17. Kada kuvate pasulj, dodajte vodi jedan prstohvat sode bikarbone i malo ulja - na taj način će se brže skuvati. Dodajte so, kad isipate prvu vodu.

Spanać

18. Spanać se kuva bez poklopca, da bi mu se zadržala zelena boja. U suprotnom može dobiti braon boju.

19. Sveži zeleni začini se posipaju tek kad jelo sklonite sa vatre - tako će im se sačuvati svežina, korisni sastojci i aroma.

20. Ako u vodu gde kuvate prinač dodate nekoliko kapljica soka od limuna, pirinač će postavi još više beo.

21. Isečena polovina luka će ostati sveža, ako je sa unutrašnje strane premažete maslacem.

22. Kotleti će biti mekši ako ih nakon pečenja poređate jedan preko drugog sa komadićem maslaca između njih i ostavite ih 15 minuta da stoje u posudi sa poklopcem.

Palačinke

23. Palačinke će se mnogo brže ispeći ako vam je smesa za palačinke odstojala sat vremena pre nego što se počeli sa pečenjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest