Mnogi ljudi poznaju kurkumu samo kao jarko žuti prah koji se može naći u lokalnom supermarketu. Tako da bi vam bilo oprošteno ako pomislite da ovaj obojeni začin dolazi samo u jednom obliku. Međutim, kurkuma je neverovatno raznolika biljka. Začin potiče od višegodišnje biljke pod nazivom Curcuma Longa, koja pripada porodici đumbira, nazvanoj Zingiberacae. Poreklom je iz Južne Azije, ali postoji oko 133 vrsta Curcuma Longa koje su identifikovane širom sveta.
Kurkuma se može gajiti pod različitim uslovima, što omogućava njenu proizvodnju u mnogim zemljama. Može se gajiti na nadmorskoj visini do 1.600 metara, na temperaturama između 20 i 40 stepeni. Ovi izuzetno različiti uslovi proizvode širok spektar biljaka kurkume, svaka sa jedinstvenim zdravstvenim koristima, kulinarskom upotrebom i izgledom.
Sorte Curcuma Longa
Indija je najveći svetski proizvođač kurkume, trošeći većinu onoga što proizvede i izvozeći višak. Dve glavne sorte koje se konzumiraju širom sveta su Madras i Alepej. Obe su dobile ime po regionima u Indiji gde se proizvode.
Alepejska kurkuma je najpopularnija sorta koja se koristi na zapadnoj hemisferi. Koren je narandžasto-žute boje i sadrži oko 4% kurkumina, koji je glavno bioaktivno jedinjenje u kurkumi i daje začinu boju. Sadržaj ulja je oko 3-5, 5%. Madraska kurkuma je najpopularnija u Evropi i na Bliskom istoku zbog svoje intenzivne svetložute boje, što je čini veoma pogodnom za senf i kari prah. Ova sorta sadrži oko 2% kurkumina i 2% ulja.
Kurkuma se proizvodi i na Karibima, u Centralnoj i Južnoj Americi, ali u mnogo manjim količinama nego u Indiji. Sorte koje se tamo gaje imaju tendenciju da imaju niži sadržaj kurkumina i ulja, što ih čini tamnijim. Ova tamnija kurkuma se ne nalazi često. Još jedna manje uobičajena sorta je bengalska kurkuma, koja se proizvodi u Južnoj Aziji, gde se često koristi u bojama za tkanine u Indiji.
Jedna neobična i značajna sorta izvedena iz kurkume Longe je kurkuma Lakdong, proizvedena u Meghalaji. Ova sorta ima posebno visok sadržaj kurkumina od oko 6 - 7, 5%, što je čini posebno atraktivnom za one koji žele da koriste kurkumu zbog njenih zdravstvenih koristi. Kurkumin je pokazao antiinflamatorna, antioksidativna, antimikrobna i mnoga druga korisna dejstva u naučnim studijama i verovatno je razlog popularnosti kurkume u tradicionalnoj medicini.
Nijanse kurkume
Čak i unutar jedne vrste kurkume, boja korena, a samim tim i dobijeni prah, može da varira u zavisnosti od uslova uzgoja. Analiza praha kurkume iz Šri Lanke i Indije pokazuje da uzorci sa svetlijom žutom bojom imaju tendenciju da sadrže veći procenat kurkumina, dok oni sa prigušenijom narandžasto-žutom nijansom imaju tendenciju da sadrže manje kurkumina. To je zato što kurkumin daje kurkumi njenu karakterističnu jarko žutu boju. Kurkuma uzgajana u tamnocrvenom zemljištu ima tendenciju da ima bogatiju žutu boju i veći sadržaj kurkumina, proteina i gvožđa. S druge strane, kurkuma uzgajana u sivom zemljištu obično ima veći sadržaj kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Sadrži manje proteina i ima niži sadržaj kurkumina, što joj daje tamniju nijansu. Ako kupujete kurkumu zbog zdravstvenih koristi kurkumina, koren sa svetlijom žutom bojom verovatno ukazuje na povoljnije uslove zemljišta i veći sadržaj kurkumina.

Međutim, prah jarko žute kurkume je samo pokazatelj kvaliteta kada se kupuje od renomiranog izvora. Bilo je izveštaja o nekim uvezenim proizvodima od kurkume iz Bangladeša koji sadrže štetne nivoe olova. Moguće je da trgovci koriste olovo da bi posvetlili žutu boju sirove kurkume i sakrili znake štete od štetočina. Pored toga, drugo jedinjenje olova (koje je crvene boje) može se koristiti za dobijanje tamnije narandžaste ili crvene boje.
Crna kurkuma
Retka sorta kurkume je takođe biljka iz porodice Zingoberaceae, ali je neobično plavo-crne boje. Ima specifičnije zahteve za uzgoj od uobičajenijih sorti koje se gaje u brdovitim regionima Indije. Klasifikovana je kao ugrožena zbog svoje retkosti. Crna kurkuma je bila predmet nekih istraživanja zbog svojih antifungalnih, antiastmatičnih, antioksidativnih, antibakterijskih i drugih mogućih svojstava, ali je znanje o ovoj temi ograničeno. Na primer, pokazalo se da ulje iz ove sorte inhibira aktivnost patogena kao što je bakterija E. coli.
Bela kurkuma
Još jedna neobična vrsta kurkume proizvodi se od sorte pod nazivom Curcuma Zedoaria Rosc. - tropske, višegodišnje biljke. Poreklom iz Indije, Bangladeša i Šri Lanke, mnogi delovi ove biljke se koriste u tradicionalnoj medicini. Uprkos svojoj jedinstvenoj boji, takođe je dobra izvor kurkumina, kao i obezbeđivanje eteričnih ulja i smola. U jednoj studiji je pokazano da ekstrakti ove vrste kurkume imaju antimikrobna dejstva. Pokazalo se da praškasti koren smanjuje kiselost i čir na želucu u gastrointestinalnom traktu u dozama od 200 mg po kilogramu telesne težine. Iako je mnogo ređa i konzumira se mnogo manje širom sveta od žutih sorti, ova biljka se tradicionalno koristi za lečenje dijareje, nadimanja, dispepsije.
Kurkuma aromatika - Curcuma aromatica
Curcuma aromatica je još jedna vrsta kurkume. Uzgaja se uglavnom u regionima Bengala i Kerale u Indiji i ima jedinstvenu aromu, što objašnjava njenu upotrebu u tradicionalnoj medicini u dezodoransima za telo i lekovima za glavobolju. Kao i druge sorte kurkume, i ova je pokazala antimikrobno, antitumorsko, antiinflamatorno dejstvo i dejstvo za zarastanje rana u naučnim studijama kada se konzumira. Korenje se često koristi u indijskoj kuhinji, dajući gorak ukus koji je posebno cenjen za predjela i začine.
Takođe naučite kako prepoznati kvalitetnu kurkumu, kako koristiti kurkumu u svakodnevnom životu, kako napraviti odličnu masku za lice od kurkume ili napraviti svoj prah od kurkume, onda ćete biti sigurni u sadržaj i kvalitet vašeg začina.
Komentari