Kada su u pitanju ljute paprike, verovatno mislite na čili paprike, Halapenjo, Habanero, Serano, Abanero, itd. Sve navedene potiču iz Meksika i zaista su veoma ljute.
U narednim redovima, međutim, upoznaćemo vas sa ljutim paprikama Carolina Reaper, koje su američki izum i koje su 2013. godine upisane u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuće paprike na svetu.
Koliko su ljute paprike Karolina Riper?
Paprike Carolina Reaper su hibrid (ne slučajno često nazivan "hibrid ubica") između crvenog Habanera i pakistanske Nage, i izum je Eda Karija (takođe nije slučajno nazvan "ludi Ed Kari"), koji je stručnjak za ljuto i vlasnik farme za uzgajanje ljutih paprika, koja se nalazi u Južnoj Karolini.
Karolina Riper paprike su takođe poznate među svojim obožavaocima kao Rep Škorpije (Scorpion Tail), verovatno zbog činjenice da su se borile za prvo mesto sa paprikama Trinidad Scorpion. Nekako ih je ova vrsta ostavila da čekaju u redu.
Ljutina paprike se meri na Skovilovoj skali (SHL), nazvanoj po američkom hemičaru Vilburu Skovilu. Meri sadržaj kapsaicina u paprikama, ili lakše rečeno, njihovu ljutinu i u njima čisti kapsaicin iznosi 15.000.000 do 16.000.000 Prema ovoj skali, naše dobro poznate halapenjo paprike imaju 2.500 do 8.000 jedinica. Riper ima 2.000.000 do 5.300.000. To znači da je Karolina Riper oko 200 puta ljuća od Halapenja. Impresivno, zar ne?
Uzgajanje Karolina Riper paprika
Karolina Riper paprike se mogu gajiti i u zatvorenom prostoru, jer ih treba saditi iz semena u saksije veličine oko 30-40 cm. Cilj je ograničiti rast njihovog korenovog sistema i ubrzati plodonošenje. Najbolja temperatura za uzgoj je 18-20 stepeni.
Stručnjaci preporučuju korišćenje rukavica pri rukovanju paprikama Karolina Riper, a pre konzumiranja paprike potopite u vruću vodu 20 minuta. Tako ćete donekle oduzeti njihovu ljutinu, ali verujte mi da konzumiranje Karolina Riper nije za svakoga. Sam Ed Kari kaže da mu je posle pokušaja bilo malo muka i upozorava potrošače svega ljutog da ne konzumiraju neograničene količine mleka nakon što odluče da eksperimentišu sa ljutinom paprika. Prema njegovim rečima, u većini slučajeva ljudima može da pozli upravo od mleka, a ne od ljutine same paprike.
Koristi od konzumiranja ljutih papričica
Istina je, da je prema Američkom udruženju za srce, konzumiranje ljutih papričica korisno jer može da produži život. Takođe je dokazano da konzumiranje ljute hrane poput karija može pomoći da se rešite mnogih zavisnosti, uključujući zavisnost od alkohola. Zbog toga je Ed Kari u stalnom kontaktu sa medicinskim istraživačima, jer se nada da ljute papričice mogu da se izbore sa lečenjem niza bolesti.
I iako je naš članak upravo o najljućim Karolina Riper paprikama, u zaključku ćemo dodati da je Ed Kari uspeo da obori sopstveni rekord i trenutno je ne Karolina Riper, već Pepper X paprika najljuća paprika na svetu. Ponovo kreirana od Ed Karija, koji čak obećava da može da obori ovaj rekord.
Pročitajte i šta sadrže ljute paprike i zašto treba da jedemo ljuto.
Komentari