bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako napraviti domaći sudžuk i kobasicu Lukanka

Kako napraviti domaći sudžuk i kobasicu Lukanka

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
138
Domaći Sudžuk

Ništa ne može da se poredi sa domaćom kobasicom Lukanka ili domaćim sudžukom. Nezavisno od toga koliko skupe kobasice i salame ste kupili - ako spremite domaće, uverićete se da ste propustili mnogo i zaboravićete na kupovinu iz prodavnica.

Da bi bila ukusna, spremanje domaće kobasice se sastoji od nekoliko koraka koje morate pratiti. Ako ste početnik, pratite korak po korak, da bi sve bilo kako treba. A naredne godine, kada vam već sve bude jasno, možete da dozvolite sebi da eksperimentišete. Da biste počeli sa pravljenjem domaćih sudžuka i kobasica, prvo treba da razjasnimo kakvo meso se koristi.

Lukanka

Važan korak u pravljenju kobasica je odnos mesa. Ukoliko ste rešili da koristite svinjsko i teleće meso, odnos je 60 prema 40% u korist svinjskog. Najbolje je ukoliko možete dodati i 10% slanine, tj. da stavite 60% svinjskog, 30% telećeg mesa i ostalo dopuniti slaninom.

Osim mesa su vam potrebni i začini - biber, kumin, so. Njihov odnos je u zavisnosti od ukusa. Najbolje je da kumin i biber budu u istim količinama, da ne bi neki od začina preovladao svojim ukusom. Stavlja se po 4g na 1 kg mesa. Što se tiče soli, tu su stvari prepuštene ličnom ukusu, ali u većini slučajeva se radi o količini između 10 i 16 g na 1 kg mesa.

Sudžuci

Kada nabavimo neophodne sastojke, spremni smo za pripremu. Mleveno meso se melje krupnije, a začini se usitnjavaju. Nakon toga mešamo začine sa mlevenim mesom i ostavljamo jedan dan i jednu noć na hladnom mestu.

Sledeći korak je punjenje svinjskih creva, koja su prethodno temeljno oprana. Za ovo će vam biti potrebna mašina za mlevenje mesa i levak. Punite crevo i na svakih 30 cm ga vezujete koncem. Konac ostavite malo duži nego što je potrebno.

Nakon toga režite svako parče, savijate ga u potkovicu i vezujete konac, tako da stoji u tom obliku. Ostavite meso na mestu koje se provetrava oko 15 dana. Nakon toga meso je gotovo za konzumaciju - sirovo, pečeno, itd. Odlično se kombinuje sa crnim vinom, a može i sa tamnim pivom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest