Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste preliva za musaku

Vrste preliva za musaku

Jana G.Jana G.
Početnik
1793
Prelivi za musaku

Preliv za musaku je za nekoga najukusniji deo ovog jela. Zlatna korica, koja se stvara prilikom pečenja, nije samo lepa, nego i mnogo ukusna. Ako se pravilno napravi, preliv postaje sočan, ali je odozgo hrskav.

Postoje razne vrste preliva za musaku. Jedan od njih je tradicionalni preliv, koji se sastoji od 1 čaše kiselog mleka, 1 jajeta, 2 supene kašike brašna i prstohvat soli.

Musaka sa prelivom

Jaje se dobro umuti, dodaje se u kiselo mleko, nakon toga se dodaje brašno i so i sve se dobro promeša, da nema grudvica. Preliv se može tako koristiti ili se može lagano zagrejati na pari, uz neprestano mešanje. Nakon toga se sipa preko musake i peče desetak minuta dok ne porumeni.

Druga varijanta preliva za musaku je korišćenje pavlake i maslaca. Preko musake se sipa debeli sloj umućene pavlake, u koju je dodato sasvim malo kiselog mleka, da bi bila tečnija. Odozgo se stavlja nekoliko parčića kravljeg maslaca i musaka se vraća u rernu.

Preliv za musaku se pravi i od pavlake sa jajetom. Pomeša se 350 ml pavlake za kuvanje sa 1 jajetom, 1 prstohvat soli i muskatni oraščić na vrh noža. Tom smesom se preliva musaka i peče u rerni dok ne porumeni.

Musaka

Za preliv za musaku se koristi i bešamel sos. On se priprema od 100 g maslaca, 500 ml svežeg mleka, 2 supene kašike brašna, so, 100 ml buljona.

Brašno se przi dok ne dobije zlatnu boju, dodaje se lagano buljon i nakon toga mleko i so, sve se dobro promeša, da bi se dobila gusta homogena smesa. Sa njom se preliva musaka i peče dok ne porumeni.

Da bi preliv bio aromatičniji, dodajte omiljene začine po ukusu. Možete dodati šaku sitno iseckanih zelenih začina - mirođija, peršun, list celera. Tako će musaka biti još ukusnija.

Da kora odozgo bude još hrskavija, kada sipate preliv odozgo, rasporedite umućeno žumance, a preko njega 1-2 parčića maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest