Preliv za musaku je za nekoga najukusniji deo ovog jela. Zlatna korica, koja se stvara prilikom pečenja, nije samo lepa, nego i mnogo ukusna. Ako se pravilno napravi, preliv postaje sočan, ali je odozgo hrskav.
Postoje razne vrste preliva za musaku. Jedan od njih je tradicionalni preliv, koji se sastoji od 1 čaše kiselog mleka, 1 jajeta, 2 supene kašike brašna i prstohvat soli.
Jaje se dobro umuti, dodaje se u kiselo mleko, nakon toga se dodaje brašno i so i sve se dobro promeša, da nema grudvica. Preliv se može tako koristiti ili se može lagano zagrejati na pari, uz neprestano mešanje. Nakon toga se sipa preko musake i peče desetak minuta dok ne porumeni.
Druga varijanta preliva za musaku je korišćenje pavlake i maslaca. Preko musake se sipa debeli sloj umućene pavlake, u koju je dodato sasvim malo kiselog mleka, da bi bila tečnija. Odozgo se stavlja nekoliko parčića kravljeg maslaca i musaka se vraća u rernu.
Preliv za musaku se pravi i od pavlake sa jajetom. Pomeša se 350 ml pavlake za kuvanje sa 1 jajetom, 1 prstohvat soli i muskatni oraščić na vrh noža. Tom smesom se preliva musaka i peče u rerni dok ne porumeni.
Za preliv za musaku se koristi i bešamel sos. On se priprema od 100 g maslaca, 500 ml svežeg mleka, 2 supene kašike brašna, so, 100 ml buljona.
Brašno se przi dok ne dobije zlatnu boju, dodaje se lagano buljon i nakon toga mleko i so, sve se dobro promeša, da bi se dobila gusta homogena smesa. Sa njom se preliva musaka i peče dok ne porumeni.
Da bi preliv bio aromatičniji, dodajte omiljene začine po ukusu. Možete dodati šaku sitno iseckanih zelenih začina - mirođija, peršun, list celera. Tako će musaka biti još ukusnija.
Da kora odozgo bude još hrskavija, kada sipate preliv odozgo, rasporedite umućeno žumance, a preko njega 1-2 parčića maslaca.
Komentari