Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najbolje vrste doručka - gorivo za vaše telo

Najbolje vrste doručka - gorivo za vaše telo

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
6184
Najbolji doručak - gorivi za vaše telo

Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju - ovo zlatno pravilo je smišljeno kako bi nas podsetilo na to koliko je doručak važan za ljudski organizam.

Jutarnji obrok ne sme da bude sveden samo na šolju kafe i keks. Treba da se sastoji od namirnica bogatih vitaminima i mineralima, koje će "napuniti" vaše telo "gorivom" za predstojeći dan.

Da biste uživali u dobrom zdravlju i lepom telu, treba da zaboravite na sve vrste kifli, pitica, kolača, krofnica, sendviča sa belim hlebom, pice.

Doručak treba da bude hranljiv i da se sastoji od korisnih hranljivih namirnica. Evo koje su to najzdravije vrste doručka, s kojima treba započeti dan.

Evo koje su:

1. Kiselo mleko

Kiselo mleko je prirodni probiotik, koji blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt. Možete ga kombinovati sa medom, voćem, čijom, ovsenim pahuljicama ili možete samo kiselo mleko da jedete.

2. Ovsene pahuljice

Kiselo mleko sa ovsenim pahuljicama

Bogate su vlaknima i veoma su korisne za početak dana. Možete ih skuvati u vodi ili svežem mleku i da u njih dodate med, cimet i voće. Kombinacija sa kiselim mlekom i medom je takođe ukusna i zdrava.

3. Prepečene kriške hleba sa avokadom i kuvanim jajem ili paradajzom

Avokado je voće izuzetno bogato zdravim mastima, osim što sadrži vitamine K, C, E, magnezijum, gvožđe, bakar, kalijum. Doručak sa avokadom je veoma hranljiv i blagotvoran za ogranizam. Izgnječite pola avokada, dodajte so, biber i malo limunovog soka. Namažite na prepečenu krišku crnog hleba i dekorišite paradajzom ili kuvanim jajetom.

4. Proso

Proso je super namirnica i idealni doručak

Koliko god neverovatno zvučalo, proso se ubraja u tzv. superhranu. Ne sadrži gluten, bogat je gvožđem, vlaknima i vitaminima. Da biste imali zdrav doručak, uveče potopite proso u hladnu vodu. Posle prospite vodu, operite "zlatna" zrnca i skuvajte ih u odnosu proso:voda - 1:2 otprilike 20 minuta. Možete napraviti sladak doručak tako što ćete dodati kokosovo mleko, med i suvo voće ili slani - sa dodatkom od putera i sira.

5. Čija

Doručak sa čijom je prava zdrava bomba. Malena zrna su bogata belančevinama, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Savršeno se kombinuju sa kiselim mlekom i voćem. Ako odlučite da dan započnete čija semenkama, onda obavezno treba da ih namočite uveče u kiselo mleko, kako bi nabubrile. Ujutru dodajte med i vama omiljeno voće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest