bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezdu

Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezdu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Zeleni sokovi

Problemi sa štitnjačom se teško otkrivaju. Simptomi se obično manifestuju u vidu problema sa težinom, nedostatakom energije i u vidu lošeg varenja. Takođe je pristuan i stalni osećaj umora praćen osećajem nadutosti.

Kako bi pravilno funkcionisala i proizvodila hormone, štitnoj žlezdi je potreban jod, ali nije jedini mineral neophodan za njen normalni rad. Sve što je potrebno štitnoj žlezdi se može nadomestiti putem ishrane.

S druge strane, u namirnicama se nalaze i materije koje negativno utiču na metaboličke procese u organizmu, a koji su usko povezani sa hormonima štitne žlezde i usvajanjem joda. Upravo iz tog razloga je potrebno da osobe koje imaju problema sa tireoidnom žlezdom unose namirnice koje će poboljšati njeno stanje.

Unos pojedinih namirnica ima veliki uticaj na to kako organizam usvaja lekove koji se koriste za oboljenja štitnjače. U slučajevima kao što je to hipotireoza i kada se koristi prepisana hormonalana terapija, treba voditi računa da se lekovi uzimaju ujutru na prazan stomak, najmanje pola sata pre obroka.

Maka

Jod - najvažniji element, čiji je nedostatak povezan sa problemima sa štitnom žlezdom, organizmu se najlakše može obezbediti putem jodirane kuhinjske soli. Takođe, jod se nalazi i u ribi i morskim polodovima. Ali uzmite u obzir da gotovi proizvodi mogu sadržati natrijumovu so, a ne vama potrebnu - jodiranu.

Međutim, unos joda treba biti umeren. Ako se jod unosi u većim količinama, može doći do povećanog rada štitne žlezde, a što je svakako nepoželjno i štetno pored već postojeće hipotireoze.

Unos namirnica treba da se kombinuje sa različitim kompleksima vitamina i suplementima koji su na bazi mrkih morskih algi (kelpa). Treba naglasiti da se preterana upotreba ovih suplemenata ne preporučuje zajedno sa jodom, a posebno kod osoba sa autoimunim obolenjima štitnjače poput Hašimota.

U najbolje namirnice za štitnu žlezdu spadaju zeleni sokovi sa kupusom, spanaćem, krastavcima, đumbirom i limetom. Njihova kombinacija daje telu potrebnu energiju.

Alge

Pojedin doktori strogo savetuju da se kod hipotireoze izbegava zeleno povrće sa cvastima. Međutim, prema drugim tvrdnjama, konzumiranje brokolija, zelja i spanaća doprinosi povećanju nivoa glutationa koji doprinosi obnavljanju funkcija štitne žlezde.

Ipak se savetuje da zeleno povrće konzumirate sveže, kuvano ili u obliku soka, upravo zbog činjenice da je više istraživanja koja su dokazala da konzumiranje zelenog povrća pomaže u sprečavanju pojave raka štitne žlezde od onih koja to poriču.

Ostale namirnice koje povoljno deluju na rad štitnjače su brazilski orah, alge, hlorofil i maka. Izbegavajte sojin protein - najviše sir od soje, sojino kiselo mleko, energetske čokoladice koje sadrže sojin protein izolat, burgere koji sadrže soju i mesa sa sojom. Ako je prisutan Hašimoto, izbegavajte gluten, jer on podstiče proizvodnju antitela štitne žlezde.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest