bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna francuskih palačinki

Tajna francuskih palačinki

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
209
Francuska palačinka

Palačinke su rasprostranjene po celom svetu. U različitim kulturama imaju različite i posebne specifičnosti. Francuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se Palačinke nude najviše slatke i fine kao čipka.

Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa. Francuski majstori se zalažu za ovaj tradicionalni recept:

Testo za palačinke

Neophodni sastojci: 3 jaja, 180 g brašna, 50 g maslaca, 500 ml svežeg mleka, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, ulje.

Način pripreme: U mikser se redom umute jaja, polovina svežeg mleka, prstohvat soli, polovina brašna. Nakon dobijanja homogene smese dodaje se i ostatak brašna. Ako je gustina testa prevelika, razredi se sa ostatkom mleka ili delom, dok se ne dobije neophodna gustina. Palačinke se prže u tiganju blago namazanom uljem.

Zvuči lako i prijatno za ispuniti. To je tako ako znate kulinarske cake koje koriste francuzi. Kao prvo, palačinke mogu da se naprave, kako s mlekom, tako i s vodom. Kad se koristi mleko postaju elastičnije i sočnije, dok su sa vodom žilavije.

Još pre nego što se pozabavite pripremom testa, prosejte brašno. To će ga maksimalno zasititi vazduhom, koje će testo napraviti laganim i mekim.

Francuska palačinka 2

Obavezno, kada mešate mleko i jaja, oni treba da su na sobnoj temperaturi. Dobro je da se mleko blago ugreje, a jaja da se izvade ranije iz frižidera.

Pri pripremi testa prvo se mešaju tečni sastojci - mleko i umućena jaja sa šećerom i soli. Tek nakon toga dodaje se prethodno prosejano brašno uz neprekidno mešaće da ne ostanu grudvice. Dobijena konzistencija treba da je ako tečna punomasna pavlaka.

Idealna palačinka ima zlatastu boju, tanka je, sa ukusnim hrskavim ivicama. Dodajući masnoću u testo nećete morati stalno da mažete tiganj.

Jedna od tajni za dobijanje tankih francuskih palačinki je da pre prženja tiganj bude namazan s maslacem. Količina treba da je zaista minimalna, pa je najbolje naneti je s kulinarskom četkom.

Debljina i nežnost palačinki reguliše se količinom testa koje ćete naliti u tiganj. Naliva se kašikom u centar tiganja, nakon čega se rasporedi ravnomerno rotirajući nagnuto u stranu.

Palačinke se okreću dok su jos zlataste. To se radi s tankom drvenom lopaticom - ona neće pocepati palačinku ili povrediti dno tiganja.

Gotove palačinke se naređaju jedna na drugu, dok se svaka maže odozgo s maslacem. Punjene može biti raznoliko. U francuskoj se zalažu za nežan i sladak nadev. Tamo jedu palačinke sa voćem s pavlakom, jabukama s cimetom, bananama s karamelom, različitim slatkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest