Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»O korisnosti smokvinih listova

O korisnosti smokvinih listova

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2502
Smokve i listovi smokve

Smokva je kod nas obično voće, ali očigledno nismo spoznali njena lekovita svojstva posebno u delovima kao što su listovi. Osim za prikrivanje golih delova tela na slikama, manjini je poznato da uopšte i imaju neko drugu upotrebu. U stvarnosti, od listova ima čak značajnije koristi nego od ploda.

Smokve kod dijabetesa

Čaj ili ekstrakt smokvinog lista smanjuje nivo insulina koji se traži od organizma. Tako se smanjuje potreba za injekcijama, što je velika korist za obolele od dijabetesa.

Snižavanje triglicerida

- opasne masnoće u krvi

Ove masnoće, proizvedene u velikoj količini, stavljaju čoveka u rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti. Čaj od smokvinog lista ili uzimanje lista u sirovom stanju, u stanju je da smanji ovaj indeks.

Smokvini listovi protiv bronhitisa, Burgerove bolesti (zakrečenje krvnih sudova)

Osim svih drugih svojstava, čaj od lista smokve može biti efikasno sredstvo protiv bronhitisa i astme, kao i kod Burgerove bolesti.

Smokvini listovi protiv čira

Popularan lek za čir je žvakanje i gutanje smokvinog lista.

Smokvini listovi protiv akni

Esencija smokvinog lista je sjajan način da se rešite neprijatne akne ili čak potkožnih bubuljica i nečistoća. Koristi se kao obloga.

Smokve kao antioksidans

Listovi od smokve, često uzimani, služe kao prirodni antioksidans.

Kalcijum i kalijum

Smokve

Nakon pomorandže, smokva, kao i njeni listovi u svakom obliku, sadrže maksimalnu količinu kalcijuma. Količina kalijuma je skoro kod svih nedovoljna, a u listovima smokve ga ima. Kalijum pomaže pri regulisanju krvnog pritiska.

Vlakna

Dobra vest za dame, koje stalno obraćaju pažnju na unete kalorije, je da su listovi smokve hrana koja je najbogatija vlaknima. Zbog toga imaju efekat mršavljenja.

Smokvini listovi u kulinarstvu

Iako su pogodni za konzumaciju, listovi smokve se koriste samo da daju aromu u kulinarstvu i to uglavnom u mediteranskoj kuhinji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest