Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta da radimo sa listovima paškanata

Šta da radimo sa listovima paškanata

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
9859
Šta da radimo sa listovima paškanata

Poznate su koristi paškanata, kao i kulinarska primena korena, ali šta da radimo sa njegovim listovima? Da li treba da ih bacimo ili su možda jestivi i korisni?

Generalno, ovo povrće je veoma korisno i nezasluženo malo korišćeno u svakodnevnoj ishrani. Osim toga ima i širok spektar lekovitih svojstava.

Kulinarska upotreba listova paškanata

Da, mladi listovi paškanata su jestivi, ali neće se dopasti svakome. Njihov ukus je veoma specifičan zbog visokog sadržaja eteričnih ulja. Osim toga, oni su dosta papreni i pravo "peku" čak mogu da izazovu opekotine, posebno kad su u kontatku sa mokrim delovima kože kod ljudi koji imaju svetlu kožu i ljudi sa osetljivom kožom.

Mladi listovi paškanata su mekani i krhki i pored pikantnog ljuckastog ukusan, imaju i gorčinu. Kuvani listovi paškanata su ukusni i imaju svoju aromu, koja je je prema nekima dosta prijatna.

Šta da radimo sa listovima paškanata

Generalno, teško da ćete moći da konzumirate same listove. Ali začinjavanje salata, supa, nadeva i garnirunga iseckanim listovima paškanata je u potpunosti odgovarajuće. Dobro bi bilo da se pomešaju sa drugim biljkama. Takve smese se koriste za začinjavanje i za pripremljeno povrće za supe. Možete da ih koristite i kao fil za slane palačinke i pite tako što ih propržite na maslacu sa starim ili mladim luka, za nadev omleta ili kajgane, za soseve itd.

Takođe, zeleni delovi paškanata mogu da se sakupljaju za buduću upotrebu - od njih se dobija jedan sjajan začin. Sitno iseckajte i osušite ili ih prosto zamrznite. Možete da ih dodate u supe, u bujone i različite ajela od dinstanog mesa, ribe i povća.

Upotreba listova papkanata u narodnoj medicini

Listovi paškanata se koriste od davnina samostalno ili zajedno sa korenom u narodnoj i tradicionalnoj medicini, kao i u farmakologiji. Zbog toga ih nemojte bacati!

Za korišćenje u narodnim receptima treba da se sakupe tokom perioda cvetanja povrća. Vrhovi već sazrelog povrća (u periodu kad se iskopavaju za skladištenje) već sadrže manje korisnih lekovitih materija. Zeleni vrhovi (stabla, listovi) se suše na otvorenom, raspoređeni u tenkom sloju, poželjno je da ne budu na promaji. Treba periodično da se mešaju dok se ne osuše. Čuvajte ih kao i sve sušene biljke na tamnom i suvom mestu.

Nadzemni delovi paškanata su najbogatiji izvor eteričnih ulja i furokumarina. Ovo omogućava ovoj pikantnoj biljci da se koristi kao ekspektorans i sredstvo za ublažavanje bolova, uspešno leči hronični bronhitis.

Da biste pripremili sredstvo 2 supene kašike suve biljke treba da prelijete šoljom ključale vode. Zaparite na otprilike pola sata. Ovaj čaj može da se pije i može da se ispira grlo. Veoma dobro uklanja bronhijalni kašalj.

Od listova paškanata se pravi umirujući čaj. Poboljšava funkcionisanje nervnog sistema, takođe doprinosi proizvodnji / oporavku melatonina u koži nakon opekotina od sunca. Ovaj čaj se pravi od prethodno osušenih i sitno iseckanih listova i stabla paškanata, pomešanih sa cvetom lipe. Prihvaćeno je i da se dodaje med.

Recept za odvarak od listova paškanata

1 supena kašika sušenih iseckanih listova paškanata sa 1 litrom vode se kuva pola sata, ohladi se, filtrira se i stavlja se na tamno i toplo mesto na 1 dan. Napitak se konzumira po 1 supena kašik tri puta dnevno.

Šta da radimo sa listovima paškanata

Odvarkom od listova paškanata koji se uzima oralno, u narodnoj medicini se leči kamenje u bubrezima i urolitiaza, pomaže i kod kolika.

Za lečenje opadanja kose i peruti koristi se napitak od listova. On se uzima kroz usta po 1 supena kašika 3 puta na dan pre obroka. U isto vreme svež sok od korenja ili napitak od listoa u odnos 1:10 se utrlja u teme svakog drugog dana tokom jednog meseca. Ako je potrebno, ponovite kurs lečenja za mesec dana.

Recept za tinkturu od listova paškanata

10 g listova se zaliva s 100 ml rakije ili votke (ili alkoholom 95%, razređenim u vodi 1:1). Ostavlja se na tamnom u stalenoj posudi sa poklopcem na 2-3 nedelje, nakon čega se cedi i čuva na tamnom mestu.

Pažnja! Treba da budete pažljivi sa biljkom, posebno tokom letnjeg perioda. Kada se konzumiraju listovi i semenke paškanata, koža postaje osetljivija na ultraljubičaste zrake, a zeleni delovi mogu da ispuste toliko mnogo isparljivih supstanci da mogu da izazovu opekotine.

Pogledajte još sve naše ukusne i korisne recepte sa paškanatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest