bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da ne mirišemo na beli luk

Kako da ne mirišemo na beli luk

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
beli luk

Beli luk je ukusan i koristan začin, ali ponekada njegova aroma može stvoriti osećaj neprijatnosti, posebno ako trebate sresti i biti u društvu ljudi.

Kako biste izbegli ovu neprijatnu posledicu konzumiranja belog luka, možete primeniti nekoliko trikova.

Ako želite da vam salata ima aromu luka, ali ipak ne želite da se posle osećate na beli luk, nemojte ga dodati u salatu, već samo premažite činiju čenovima belog luka, pre nego što u nju stavite salatu.

Kako i daska za sečenje ne bi mirisala na beli luk, pre nego što ih sitno iseckate, čenove luka umočite u ulje. Nakon toga dasku operite sokom od limuna.

začini

Da vam ruke ne mirišu na beli luk, utrljajte u njih u talog od kafe i nakon toga ih operite, a isto delotovorno će biti i sa sodom bikarbonom. Isti efekat će imati i ako kožu na rukama protrljate tupom stranom noža od nerđajućeg čelika.

Kako bi ublažili miris luka u ustima, popijte jednu šolju jogurta, u koju ste prethodno stavili pola veze peršuna, so, biber i jedu kašičicu soka od limuna.

Ako malo popijete svežeg ili kiselog mleka, pre nego što jedete beli luk, to će uticati da se znatno smanji njegova aroma i manje će se osećati. Miris belog luka nestaje i kada malo žvaćete svež peršun nakon obroka.

Ako posle upotrebe belog luka želite da uklonite miris, pojedite šaku oraha. Pečurke i bosiljak takođe uklanjaju miris belog luka iz usta.

Skuvajte nekoliko karanfilića u 200 ml vode i isperite usta oviom vodom. Možete i sažvakati jedan karanfilić, a neprijatan dah će nestati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest