Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Beli biber i kako da ga koristimo

Beli biber i kako da ga koristimo

upotreba belog bibera

Da li ste umorni od dobro poznatog crnog bibera? Tražite nešto novo da svoje obroke podignete na novi nivo? Ne tražite dalje, probajte beli biber.

Relativno je nov začin za naše krajeve, u azijskim zemljama se više koristi. Takođe se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Pogodan je za aromatiziranje supa, soseva, krompira i ne ostavlja crnu prašinu, poput crnog bibera.

Crni biber i beli biber potiču iz iste biljke, ali imaju razliku u ukusu. Beli biber je blaži, manje ljut i više zemljanog ukusa. Pošto je njegova ljuska jednostavnija od crnog bibera, u njegovom sastavu nema nekih hemijskih jedinjenja i to dovodi do razlike u ukusu. Koju vrstu ćemo preferirati u velikoj meri zavisi od naših preferencija ukusa i ne možemo reći da je jedan bolji od drugog. Naravno, najbolje je imati i crni i beli biber pri ruci. Beli biber ima veoma blagotvorno dejstvo na organizam.

Koristi od belog bibera

- smanjuje bol i ukočenost zglobova i pomaže u regulisanju pritiska;

- podržava varenje regulišući količinu kiseline u želudcu;

- Može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i srčana oboljenja zbog svojih antiinflamatornih svojstava;

- Može se koristiti kao prirodni lek za ublažavanje bolova zbog svoje sposobnosti da stimuliše proizvodnju endorfina u mozgu;

- Sadrži esencijalne minerale kao što su kalcijum, kalijum i gvožđe, koji su važni za održavanje dobrog zdravlja.

Kulinarska upotreba belog bibera

kako se koristi beli biber

Bešamel sos

U tiganju otopite 100 g maslacai dodajte 2-3 kašike brašna. Pržite i postepeno dodajte sveže mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije željena gustina. Začinite bešamel sos solju i belim biberom.

Šnicla sa belim biberom

Koristimo ga u marinadi za meso - soja sos, beli luk i beli biber. Meso se u njemu odmara pre nego što se prži, a zatim ukrasi salatom ili pirinčem.

Jastog sa belim biberom

Veoma popularno jelo u južnoazijskoj kuhinji. Princip je isti kao kod šnicle. Jastog odmara u marinadi od belog luka, crnog luka, belog bibera i đumbira. Dobija se aromatično i začinjeno jelo od morskih plodova.

Krem supa od karfiola

Priprema tako što se pasiraju kuvani karfiol, pavlaka, pileći bujon. Začini se belim biberom i muškatnim oraščićem.

Takođe pogledajte i:

- Zdravstvene koristi i štete od crnog bibera;

- Ružičasti biber - šta treba da znamo;

- Kajenska paprika - vreo začin u kuhinji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest