Da li ste umorni od dobro poznatog crnog bibera? Tražite nešto novo da svoje obroke podignete na novi nivo? Ne tražite dalje, probajte beli biber.
Relativno je nov začin za naše krajeve, u azijskim zemljama se više koristi. Takođe se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Pogodan je za aromatiziranje supa, soseva, krompira i ne ostavlja crnu prašinu, poput crnog bibera.
Crni biber i beli biber potiču iz iste biljke, ali imaju razliku u ukusu. Beli biber je blaži, manje ljut i više zemljanog ukusa. Pošto je njegova ljuska jednostavnija od crnog bibera, u njegovom sastavu nema nekih hemijskih jedinjenja i to dovodi do razlike u ukusu. Koju vrstu ćemo preferirati u velikoj meri zavisi od naših preferencija ukusa i ne možemo reći da je jedan bolji od drugog. Naravno, najbolje je imati i crni i beli biber pri ruci. Beli biber ima veoma blagotvorno dejstvo na organizam.
Koristi od belog bibera
- smanjuje bol i ukočenost zglobova i pomaže u regulisanju pritiska;
- podržava varenje regulišući količinu kiseline u želudcu;
- Može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i srčana oboljenja zbog svojih antiinflamatornih svojstava;
- Može se koristiti kao prirodni lek za ublažavanje bolova zbog svoje sposobnosti da stimuliše proizvodnju endorfina u mozgu;
- Sadrži esencijalne minerale kao što su kalcijum, kalijum i gvožđe, koji su važni za održavanje dobrog zdravlja.
Kulinarska upotreba belog bibera
Bešamel sos
U tiganju otopite 100 g maslacai dodajte 2-3 kašike brašna. Pržite i postepeno dodajte sveže mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije željena gustina. Začinite bešamel sos solju i belim biberom.
Šnicla sa belim biberom
Koristimo ga u marinadi za meso - soja sos, beli luk i beli biber. Meso se u njemu odmara pre nego što se prži, a zatim ukrasi salatom ili pirinčem.
Jastog sa belim biberom
Veoma popularno jelo u južnoazijskoj kuhinji. Princip je isti kao kod šnicle. Jastog odmara u marinadi od belog luka, crnog luka, belog bibera i đumbira. Dobija se aromatično i začinjeno jelo od morskih plodova.
Krem supa od karfiola
Priprema tako što se pasiraju kuvani karfiol, pavlaka, pileći bujon. Začini se belim biberom i muškatnim oraščićem.
Takođe pogledajte i:
- Zdravstvene koristi i štete od crnog bibera;
- Ružičasti biber - šta treba da znamo;
- Kajenska paprika - vreo začin u kuhinji.
Komentari