Surimi Štapići

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196201
Surimi štapići

Surimi štapići su proizvod savremene prehrambene industrije. Iako se nazivaju i šapići od raka, većina zemalja ipak izbegava da tako zove ove hranljive crveno-bele štapiće sa aromom mesa raka, ali najmanje to radi zbog pravnih pitanja. U SAD i Engleskoj se ovi štapići raka nazivaju seafood sticks, Ocean sticks, Sea Legs ili ako se u nazivu pominje da su od mesa raka, onda se naglašava da se radi o imitaciji - Imtitation Crab Sticks. Kod nas se za ovu vrstu štapića kaže da su surimi štapići, ili štapići raka, iako u suštini ne sadrže nikakvo meso raka.

Priča o ovim ukusnim štapićima vodi poreklo iz Japana još pre 40 godina. 1973. godine prva firma "Sugiyo Co" počinje da proizvodi surimi štapiće, koji ujedno predstavljaju i njihov patent. Tadašnji naziv za njih je bio "Kanikama". Tri godine kasnije firma "Berelson" počinje saradnju sa Sugiyo Co i pomaže im da svoj proizvod predstave svetskom tržištu. Vremenom ovi štapići postaju sve popularniji, a doživljavaju i razne metamorfoze po pitanju sadržaja.

Prema definiciji, surimi štapići su oblik popularnnog japanskog jela kamaboko, a koje se pravi od fileta bele ribe ili poznatije kao surimi. Surimi u stvari predstavlja zamrznuti ili mleveni riblji filet, iz kojeg je pokupljena suvišna vlaga, masti i fermenti. Najčešće se pravi od fileta bele ribe, ali masovna proizvodnja se uglavnom bazira na mesu balakara ili oslića. Jedva 30 - 40% sastava ovih rolnica raka čini meso ribe, dok 60 - 70% čine razni pojačivači ukusa, veštačke boje, soja, itd.

U suštini u ovim štapićima nema ni gram mesa od raka. Svaki štapić je napravljen od nizova zalepljenih jedan za drugi. Najčešće se kvalitetniji surimi štapići aromatizuju ekstraktom od mesa tihookeanskih rakova, a crvena boja omotača se dobija pomoću prirodnih pojačivača boja. Obično na pakovanju piše da li sadrže prirodne ili veštačke pojačivače boja. Surimi štapići imaju slano-slatkast ukus i malo podseća na ukus kuvanih rakova.

Sastav surimi štapića

Tanjir sa surimi štapićima

Surimi 32% (meso ribe, sorbitol E420, polifosfat E452), voda, pšenični skrob, kukuruzni skrob, biljno ulje, so, šećer, aroma raka, belance, žumance, pojačivač ukusa: mononatrijumglutaminat E621, boje E120, E160 i drugi. Takođe može sadržati i E635, E631, E627. Drugim rečima, veći deo surimi štapića čini pšenični skorb, šećer, soja i protein soje. Roze boja ovih štapića, čiji je cilj da liči na meso raka, takođe se nije postigla korišćenjem mesa raka ili nekih drugih izvora mesa raka, a već se postiže zahvaljujući materijama kohinil i karmin. Da bi se postigla bela boja ovih štapića, koristi se kalcijum karbonat ili, drugim rečima, kreda.

Hranljiva vrednost surimi štapića

U 15 g surimi štapića ima:

Protieni - 1, 2 g

Ugljeni hidrati - 2, 5 g

Masti - 0, 2 g

Energetska vrednost - 16 kkal

Navedene hranljive vrednosti svrstavaju surimi štapiće u namirnice koje imaju nizak sadržaj masti, ugljenih hidrata i kalorija, pa za osobe koje su na dijeti mogu biti super hrana. Dok sadržaj holesterola u mesu raka je oko 42 mg, u surimi štapićima ga ima jedva, pre svega jer se radi o prerađevini. Sami po sebi, ovi štapići ne spadaju u kvalitetne namirnice. Pravo meso raka je izvor belančevina, minerala, joda, cinka, selena, natrijuma, fosfora, lecitina i bogato je vitaminom E i B12. Sadrži mnogo aminokiselina i mikroelemenata koji daju koži mladalači izgled, a sve nabrojano se ne može reći i za surimi štapiće.

Odabir i čuvanje surimi štapića

Salata sa surimi štapićima

Kod nas se obično surimi štapići mogu kupiti u pakovanju ili vakumirani, pa se čuvaju zamrznuti u frižiderima ili velikim zamrzivačima. U ponudi ima i mariniranih surimi štapića u kutijama, a oni se obično mogu naći na mestu gde su i morski plodovi. Njihova cena je mnogo viša, što bi trebalo da znači da je procenat ribljeg mesa veći. Kvalitet ovih štapića od raka zavisi od cene i proizvođača. Cene dosta variraju - od 200 do 400 dinara za pakovanje. Uvozni azijski surimi štapići se smatraju kvalitetnijim, za razliku od onih jeftinijih, što, naravno, nije nikakva tajna.

Zamrznuti surimi štapići bi trebalo da se čuvaju u hladnoj komori frižidera ili u zamrzivaču. Konzumiraju se odmrznuti, ali treba voditi računa i konzumirati ih što pre nakon razmrzavanja. Kada se odmrznu, surimi štapići mogu ostati sveži u frižideru najviše 2-3 dana.

Ako su nakon toga surimi štapići suvi i mrve se, to ukazuje da sadrže previše skroba i brašna, a mnogo manje ribljeg fileta. Sam skrob jeste neophodan za kvalitetne štapiće, jer on povezuje razdvojena vlakna unutar štapića. Međutim, njegov sadržaj ne treba da prelazi 10%. Ako ga ima više od navedenog, proizvod postaje bezukusan i brzo se troši.

Surimi štapići u kulinarstvu

Iako su sumnjivog sadržaja, ipak surimi štapići imaju široku primenu u kulinarstvu. Koriste se za pripremu raznih jela. Od njih se mogu napraviti odlična i ukusna predjela, salate, ordeveri. Mogu se pohovati, peći, pa čak se iskoristiti za čorbe, ali mogu se upotrebiti i samostalno, dok su sirovi, pa su i tada ukusni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas