Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, tromboze, kao i krvnog pritiska itd.
Količina Omega-3 masnih kiselina u ribi zavisi od niza okolnosti, kao što su u koje doba godine je ulovljena (pre ili posle mresta), temperatura vode itd. Takođe, nije uvek tačno da starije ribe, koje su logično veće, imaju veći procenat masti.
U grupu masnih riba spadaju losos, morska pastrmka, šaran, haringa, skuša i tuna. Generalno, vrste koje su prilagođene hladnijim klimatskim uslovima i uspevaju u ledenim vodama takođe sadrže veću količinu potkožne masti.
Kulinarska obrada ovih sorti je od velikog značaja za očuvanje njihovih nutritivnih kvaliteta. Prilikom prženja nezasićene masne kiseline se uništavaju u većoj meri nego pri pečenju i kuvanju.
A sa dugim zadržavanjem, ove masti oksidiraju, užegnu i predstavljaju izvor slobodnih radikala koji štetno deluju na telo. Zbog toga, na primer, retko ćete videti lososa koji se sprema pržen.
![Losos spada u najmasnije ribe](https://gradcontent.com/lib/600x350/siomga-kotlet-onion-lemon1.webp)
Rok trajanja mnogih malih vrsta masnih riba, kao što su sardine i inćuni, je izuzetno kratak - između 3 i 6 dana. Međutim, velike vrste poput tune i sabljarke mogu da izdrže do 24 dana zamrznute. Zato se sardine, skuša i inćuni čuvaju u zdrobljenom ledu i soli i isporučuju sveži.
Ljudi obično konzumiraju mnogo masti, ali uglavnom od mleka, mesa, kravljeg maslaca i premalo od ribe. A njena masnoća, za razliku od masnoće sisara, bogata je izuzetno važnim polinezasićenim masnim kiselinama.
Daju elastičnost i fleksibilnost ćelijskim membranama i izvor su biološki aktivnih supstanci potrebnih mnogim organima za njihovo pravilno funkcionisanje.
Omega-3 kiseline smiruju upale, šire krvne sudove, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog toga blagotvorno deluju na kardiovaskularne, zglobne, kožne i kancerozne bolesti. Pored toga, oni imaju ozbiljan uticaj na mentalni razvoj dece.
Pročitajte takođe:
- ili kako dimiti ribu;