Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje su najmasnije ribe?

Koje su najmasnije ribe?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
492
Pastrmka

Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, tromboze, kao i krvnog pritiska itd.

Količina Omega-3 masnih kiselina u ribi zavisi od niza okolnosti, kao što su u koje doba godine je ulovljena (pre ili posle mresta), temperatura vode itd. Takođe, nije uvek tačno da starije ribe, koje su logično veće, imaju veći procenat masti.

U grupu masnih riba spadaju losos, morska pastrmka, šaran, haringa, skuša i tuna. Generalno, vrste koje su prilagođene hladnijim klimatskim uslovima i uspevaju u ledenim vodama takođe sadrže veću količinu potkožne masti.

Kulinarska obrada ovih sorti je od velikog značaja za očuvanje njihovih nutritivnih kvaliteta. Prilikom prženja nezasićene masne kiseline se uništavaju u većoj meri nego pri pečenju i kuvanju.

A sa dugim zadržavanjem, ove masti oksidiraju, užegnu i predstavljaju izvor slobodnih radikala koji štetno deluju na telo. Zbog toga, na primer, retko ćete videti lososa koji se sprema pržen.

Losos spada u najmasnije ribe

Rok trajanja mnogih malih vrsta masnih riba, kao što su sardine i inćuni, je izuzetno kratak - između 3 i 6 dana. Međutim, velike vrste poput tune i sabljarke mogu da izdrže do 24 dana zamrznute. Zato se sardine, skuša i inćuni čuvaju u zdrobljenom ledu i soli i isporučuju sveži.

Ljudi obično konzumiraju mnogo masti, ali uglavnom od mleka, mesa, kravljeg maslaca i premalo od ribe. A njena masnoća, za razliku od masnoće sisara, bogata je izuzetno važnim polinezasićenim masnim kiselinama.

Daju elastičnost i fleksibilnost ćelijskim membranama i izvor su biološki aktivnih supstanci potrebnih mnogim organima za njihovo pravilno funkcionisanje.

Omega-3 kiseline smiruju upale, šire krvne sudove, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog toga blagotvorno deluju na kardiovaskularne, zglobne, kožne i kancerozne bolesti. Pored toga, oni imaju ozbiljan uticaj na mentalni razvoj dece.

Pročitajte takođe:

- kako sušiti ribu kod kuće;

- ili kako dimiti ribu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest