Kiseli kupus je tradicionalna evropska turšija koja je prisutna u svakom domu tokom zimskih meseci. Cenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava. U ovom obliku, kupus ne samo da zadržava sva korisna svojstva svežeg povrća, već čak stiče i značajnu količinu novih.
Kiseli kupus se ceni prvenstveno kao izvor probiotika – korisnih bakterija mlečne kiseline koje poboljšavaju varenje. Nastaju u procesu fermentacije, kada bakterije pretvaraju ugljene hidrate u mlečnu i sirćetnu kiselinu.
Osim toga, kiseli kupus sadrži mnoge vitamine i minerale, kao i dijetetska vlakna. Skoro svi ljudi mogu da jedu kiseli kupus, preporučena dnevna doza nije veća od 150-200 grama.
Sastav, nutritivna vrednost, sadržaj kalorija
Kiseli kupus je proizvod koji sadrži sam kupus i mlečnu kiselinu. Nastaje tokom procesa fermentacije od bakterija koje pretvaraju šećer u mlečnu kiselinu, a to je i razlog posebnog ukusa proizvoda. Istovremeno, preostale korisne supstance se ne uništavaju, što je razlog posebne vrednosti proizvoda.
Kalorični sadržaj kiselog kupusa je veoma nizak - samo 27 kcal na 100 g. Nutritivna vrednost za istu težinu je:
- proteini - 1, 6 g; masti - 0, 1 g; ugljeni hidrati - 5, 2 g; dijetetska vlakna - 4 g; sol - 0, 7 g; organske kiseline - 1, 1 g; pepeo - 0, 7 g; voda - 87 ml.
Sastav kiselog kupusa uključuje mnoge korisne supstance:
Mikronutrijenti
Mangan - 0, 16 mg; aluminijum - 0, 49 mg; gvožđe - 0, 8 mg; cink - 0, 38 mg; jod - 0, 029 mg; kalcijum - 50 mg; natrijum - 661 mg; fosfor - 29, 7 mg; kalijum - 170 mg; sumpor - 34, 5 mg; magnezijum - 16, 4 mg; hlor - 1 mg.
Vitamini
- vitamin A - 0, 6 mg; vitamin PP - 0, 97 mg; vitamin B1 - 0, 03 mg; vitamin B6 - 0, 1 mg; vitamin E - 0, 2 mg; vitamin B2 - 0, 04 mg; folna kiselina - 8, 9 mcg; vitamin C - 38, 1 mg; vitamin K1 - 63 mcg.
Masti i masne kiseline
- ukupna mast - 0, 1 g; zasićene masne kiseline - 0, 03 g; mononezasićene masne kiseline - 0, 01 g; polinezasićene masne kiseline (ukupno) - 0, 01 g; omega-3 - 24 mg; omega-6 - 22 mg.
Ugljeni hidrati
- ukupno - 5, 2 godine; skrob - 0, 2 g; monosaharidi - 5 g.
Gore navedeni indikatori su približni i mogu se razlikovati u zavisnosti od sorte kupusa i načina pripreme. Oni se odnose na sirovi kiseli kupus. Prilikom kuvanja, kalorijski sadržaj i sastav se menjaju.
Pogledajte i neke ideje za:
- svinjetina sa kiselim kupusom;
Takođe pogledajte kako napraviti kiseli kupus.