Bonapeti.rs»Članci»Suplementi»Linolenska Kiselina

Linolenska Kiselina

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Linolenska kiselina

Linolenska kiselina predstavlja poluzasićenu omega-6 masnu kiselinu koja je glavni faktor u zaštitnoj ulozi kože.

Ova kiselina se koristila u biosintezi nekh prostaglandina i arhidonske kiseline. Linolensku kiselinu je sasvim slučajno otkrio Majkl Pariz 1978. godine na Viskonskinskom univerzitetu.

Linolenska kiselina se nalazi u lipidima ćelijskih membrana. Ova kiselinačini 5 - 6 % od ukupne energetske vrednosti majčinog mleka i veoma je važna za pravilan rast i razvoj odojčadi.

Koristi linolenske kiseline

U praksi se linolenska kiselina koristi uglavnom za lečenje i profilaktiku dermatoloških problema, kao što su to ispucala i suva koža.

Fitnes

Dozvoljeno je udruženo sprovođenje terapije linolenskom kiselinom sa kortikoidnim lečenjem različitih vrsta dermatoza. Ova kiselina pomaže koži da se regeneriše, vlaži kožu i pomaže kod svraba i upala.

Dokazana su zaštitna svojstva linolenske kiseline od ultraljubičastih i rendgenskih zraka. To čini ovu kiselinu važnim sredstvom u borbi i prevenciji raka kože.

Postoji i veliki broj istraživanja koja upućuju na važnost linolenske kiseline kod dijabetičara. Ona smanjuje rizik od komplikacija koja se mogu javiti.

Linolenska kiselina u obliku dodataka ishrani je odlična za sve koji se aktivno bave sportom, za one koji hoće da povećaju mišićnu masu, ali i da se reše suvišnih kilograma. Upravo ova kiselina pomaže da se željeni rezultati postignu na brži i lakši način.

Mršavljenje

Linolenska kiselina sprečava da se male masne ćelije povećaju. Ona blokira rast masti i znatno povećava brzinu sagorevanja masti.

Kiselina deluje u dva pravca - sprečava taloženje novih količina masti u masnim ćelijama i aktivira procese sagorevanja masti koje već postoje.

Linolenska kiselina održava zdrav razvoj ćelija u plućima, želucu, koži, grudima i debelom crevu. Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema, normalni nivo krvnog pritiska, nivo šećera u krvi i zdravlje kostiju.

Linolenska kiselina omogućava da imuni sistem normalno funkcioniše i bude jak.

Izvori linolenske kiseline

Linolenska kiselina se uglavnom može naći u pojedinim uljima, a ljudi je mogu naći najviše u govedini, teletini, siru, kravljem mleku i mlečnim proizvodima od preživara.

Mlečni proizvodi

Linolenska kiselina se može naći i u suncokretovom i konopljinom ulju, kao i u ulju od semenki grožđa. Ova kisleina se može nabaviti i u obliku suplemenata, a cena joj je oko 2600 dinara.

Nedostatak linolenske kiseline

Nedostatak linolenske kiseline prate simptomi kao što su suva kosa, opadanje kose i teško zarastanje rana.

Dug period deficita ove kiseline može znatno pogoršati zaštitne uloge kože i na taj način može povećati sklonost kože ka ekcemima, upalama, svrabu i drugim kožnim problemima.

Istovremeno može smanjiti proizvodnju eritrocita. Takođe, pri nedostatku ove kiseline nisu isključene ni narušene funkcije hipofize, koja sa svoje strane kontroliše funkcije i rast nadbubrežnih žlezda, ali i štitne žlezde.

Štetnost linolenske kiseline

Višegodišnja proučavanja linolenske kiseline su izazvala razna oprečna mišljenja. Jedno od njih je da pitanje kako se uopšte ova kiselina eliminiše iz ljudskog organizma, budući da se smatra da u njoj postoji izomer koji nije tipičan za telo. Ipak, to su još uvek hipoteze i predmeti raznih istraživanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji