Balzamiko Sirće

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490182
Balzamiko sirće

Balzamiko sirće /Aceto Balsamico/ je među najcenjenijih i najskupljih proizvoda na svetu. Dolazi iz Modene u Severnoj Italiji. Tako se pravi originalno sirće i nigde drugde. Balzamiko, kako ga većina i zove, je pravo kulinarsko uživanje sa kojim Italijani znaju da udovolje svojim čulima i, sa druge strane, da ovo sirće predstave celom svetu.

Balzamiko sirće ima svetsku popularnost, ali, nažalost, nije za svačiji džep. Uprkos tome, kulinarski eksperti se slažu - balzamiko sirće je jedno od najvrednijih darova mediteranske kuhinje.

Tehnologija proizvodnje balzamiko sirćeta je veoma komplikovana. Melasa u grožđu, koja je potrebna za pravljenje ovog sirćeta, se čuva u buradi oko 15 - 20 godina. Koristi se vinsko sirće za fermentaciju.

Svake godine se tečnost isipa iz većeg u manje bure, što ovom sirćetu daje specifičnu aromu. Proizvođači tvrde da sirće treba prvo staviti u burad od kestena, a zatim od hrasta i da onda stoje na toplom.

Kako vreme prolazi, balzamiko sirće postaje sve aromatičnije. Može se začiniti biljkama, a najčešće su to bosiljak, estragon, kumin, menta, ruzmarin, celer, matičnjak, seme anisa, mirođija, peršun i još mnogo drugih.

Vrste balzamiko sirća

Istorija balzamiko sirćeta

U Modeni su već bili poznati svi kvaliteti ovog sirćeta još u srednjem veku. Postoje tekstovi koji su stari 500 godina i koji govore o balzamiko sirćetu iz Modene i tehnologijama za njegovu proizvodnju. Prema pričama, postojao je vojvoda Modene, Frančesko IV, koji nikada nije polazio negde, a da nije poneo sa sobom nekoliko flaša ovog sirćeta. Druga zanimljiva činjenica je da su tada svi, i bogati i siromašni imali svoju posudu za balzamiko sirće, koju je ćerka dobijala na poklon od majke kao najvredniji dar.

Balzamiko sirće ima nizak sadržaj alkohola i dobija se od slatkog grožđa i vinskog sirćeta. Ukus mu se može obogatiti dodavanjem raznih biljaka, što ga čini pravim kulinarskim remek - delom. Godinama su Italijani širili recept po Evropi, ali treba obratiti pažnju - Italijani su napravili svoj konzorcijum "Balzamiko sirće iz Modene", koji je ujedinio stare i najvažnije proizvođače balzamika i zaštitili su ime i lokalnu tradiciju proizvodnje u Modeni po celom svetu. Konzorcijum je dao svojim mušterijama garanciju da proizvodi koji se prodaju pripadaju članovima udruženja i su originalni i kvalitetni.

Sastav balzamiko sirćeta

Balzamiko sirće je veoma bogato antioksidansima, polifenolima, bioflavonoidima, natrijumom i kalijumom. U njemu nema holesterola i masti, što ga čini odličnom namirnicom za dijete za mršavljenje.

100g balzamiko sirćeta sadrži 88 kalorija, 17 g ugljenih hidrata, 0.49 g belančevina, 14 g šećera, 0.13 mg mangana, 0.03 mg bakra, 27 mg kalcijuma, 19 mg fosfora, 0.08 mg cinka, 0.72 mg gvožđa, 23 mg natrijuma, 112 mg kalijuma.

Odabir i čuvanje balzamiko sirćeta

Salata od tunjevine

Pravo balzamiko sirće ćete prvo prepoznati po neverovatno visokoj ceni. U nekim slučajevima ona moe biti i preko 50 evra za veoma malu količinu ovog sirćeta. Balzamiko sirće se prodaje u flašama u obliku kruške. Ima nekoliko vrsta balzamiko sirćeta, što se vidi i na deklaracijama. Balzamiko sa crvenom deklaracijom predstavlja sirće koje je staro 12 godina, srebrna deklaracija - 18 godina, a zlatna deklaracija znači da je sirće staro 25 godina.

Postoji i klasifikacija balzamiko sirćeta prema zatvaraču. Beli zatvarač označava da je sirće staro 12 godina, a zatvarač tamnoljubičaste boje označava da je sirće staro 25 godina. Prema timkarakteristikama i, naravno, po ceni ćete prepoznati kvalitetno balzamiko sirće. Sirće se čuva dobro zatvoreno.

Naravno, jeftinije imitacije balzamiko sirćeta se mogu naći na tržištu po pristupačnoj ceni, ali nemaju ništa zajedničko sa kvalitetnim proizvodom koji predstavlja pravo balzamiko sirće.

Balzamiko sirće u kulinarstvu

Nemojte koristiti balzamiko sirće tokom termičke obrade, već ga dodajte gotovim jelima. Dodajte samo po nekoliko kapi, jer mu je aroma mnogo jaka, pa veće količine ne bi prijale.

Balzamiko sirće je odličan dodatak svim vrstama povrća, pojačava ukus jelima od mesa i uopšte doprinosi istančanom ukusu kulinarskih proizvoda. Ukus ovog sirćeta je odlična dopuna za dresinge za salate, različitim sosovima. Možda će vam čudno zvučati, ali ovo sirće doprinosi jačem ukusu voća, kao što su to jagode, maline i breskve.

Balsamiko i maslinovo ulje

Koristi od balzamiko sirćeta

Balzamiko sirće je pravi izvor antioksidanasa. Ono ima visok sadržaj bioflavonoida i jedinjenja fenola. Ovo sirće ima niz pozitivinih efekata na zdravlje čoveka - smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšava psihičko zdravlje, pomaže u sprečavanju dijabetesa, moždanog udara, smanjuje mogućnost za pojavu Alchajmerove bolesti, pomaže u regulisanju arterijskog pritiska. Smatra se da balzamiko sirće smanjuje rizik od pojave onkoloških oboljenja, smanjuje rizik od pojave osteoporoze, a pozitivno deluje na izgled kože.

Druge važne koristi od konzumacije balzamiko sirćeta su u vezi sa suvišnim kilogramima. Ono se može koristiti u dijetama za mršavljenje, jer polifenoli koji se nalaze u njemu deluju dvostrukim mehanizmom - povećavaju insulinsku rezistentnost i sprečavaju lipogenezu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas