Bonapeti.rs»Članci»Vitamini»Bioflavonoidi

Bioflavonoidi

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Citrusno voće

Bioflavonoidi su grupa antioksidanasa, koji imaju niz koristi za zdravlje. Oni su pigmenti u biljkama, a njihovo prisustvo se vezuje za crvenu, žutu ili plavu boju voća i biljaka. Sa biološke tačke gledišta njihova uloga ima dva aspekta - zaštita od mikroba i insekata i privlačenje pažnje lepom bojom.

Koristi od bioflavonoida

Proučavanja vezana za svojstva bioflavonoida počinju da se vrše tek poslednjih godina. Prvobitno su otkriveni kao pomoćni agensi vitaminima koji uvećavaju njihovu korist, što posebno važi za vitamin C.

Smatra se da bioflavonoidi imaju veoma važan značaj za prevenciju od dijabetesa.

Neki od njih čuvaju od lošeg holesterola, a drugi utiču na kataraktu, povezanu sa dijabetesom. Osnovno dejstvo bioflavonoida je da čuvaju od štetnih slobodnih radikala.

Dokazano je da ovi biljni pigmenti ispoljavaju veoma moćno antioksidansno dejstvo poznatih antioksidansa kao što su vitamini E i C. Oni pomažu čišćenje organizma od toksina i to u dugoročnom periodu.

Bioflavonoidi čuvaju od tromboze, čira, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova, što je svojevrstna profilaktika protiv moždanog udara.

Ova vrsta antioksidansa je izuzetno korisna za zdravlje kardio-vaskularnog sistema, jer štiti od plaka na krvnim sudovima i snižava holesterol.

Vrste bioflavonoida

Proantocijanidi - oni se sadrže u voću kao što su borovnice i jagode. Osim što imaju antioksidantno dejstvo i bore se sa slobodnim radikalima, oni povećavaju i nivo vitamina C. Proantocijanidi leče krvne sudove i smanjuju razgradnju kolagena. Materije ove vrste bioflavonoida se koriste u dentalnoj medicina za zaštitu od zubnog kamenca.

Epikatehini - sreću se najviše u kakau i prema nekim specijalistima ključni su za zdravlje srca. Osim normalnih svojstava bioflavonoida on se ne bori samo sa slobodnim radikalima već vrši celokupan proces u razgradnji i njihovom izbacivanju iz tela.

Kvercetin - sreće se u svim izvorima bioflavonoida, ali najviše u citrusnom voću. Kvercetin se smatra za najaktivniji u grupi. Ima odlično antiupalno dejstvo, deluju protiv dijabetesa, a neki mu pripisuju čak i antikancerogena svojstva.

Kvercetin je veoma važan regulator histamina u telu, što je od izuzetnog značaja za regulisanje rada imunog sistema. Kvercetin zaustavlja alergije još na početku njihovog razvitka. To ga čini važnim sastojkom u preparatima protiv sezonskih alergija.

Izvori bioflavonoida

Najbogatiji izvor bioflavonoida je citrusno voće. Ono je bogato bioflavonoidima rutinom, kvercetinom i drugima koji uvećavaju usvajanje vitamina C kojim su citrusi bogati.

Citrusi su bogati i dijetetskim vlaknima koja regulišu šećer u krvi i snižavaju holesterol. Bogati su kalijumom i istovremeno siromašni natrijumom, što ih čini korisnim za snižavanje krvnog pritiska.

Ljubitelji vina treba da znaju da se ono takođe nalazi na spisku izvora bogatih bioflavonoidima. Kakao je veoma bogat bioflavonoidima - pre svega epikatehinom, za koga se zna, da utiče blagotvorno na krvni sistem.

Svo sitno voće kao što su jagode, borovnice, ribizle, maline i slično sadrže niz bioflavonoida, ali najbogatiji su proantocijanidima i kvercetinom. Ovo voće je veoma korisno protiv infekcija. Orah je takođe bogat bioflavonoidima.

Orasi

Od povrća, veoma bogati bioflavonoidima su kelj, brokoli i žuti luk. Soja i sojini proizvodi imaju bioflavonoide, dok ih najviše ima u tofuu i sojinom mleku.

Velika prednost bioflavonoida je što se lako usvajaju od strane organizma i lako izbacuju, jer imaju strukturu koja je vodorastvoriva. To čini njihov unos ne samo potpuno korisnim, već i potpuno bezopasnim. Dovoljno je samo da se nabave sveži izovri cenjenih materija.

Nedostatak bioflavonoida

Od gore napisanog jasno je da su bioflavonoidi izuzetno važni za zdravlje i imuni sistem.

Njihov deficit može da dodvede do niza neprijatnih problema, ali najčešće sretani simptomi su nestabilnost kapilara, koja se ogleda u crvenim ili sitnim mrljama na koži, krvarenjem desni, upalama i bolovima u ušima.

Svi ovi simptomi podsecaću na one kod nedostatka vitamina C, čije usvajanje je potpomognuto upravo bioflavonoidima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas