bonapeti.rs»Članci»Dijete»Smršajte pametno uz dijetu sa jajima Margaret Tačer

Smršajte pametno uz dijetu sa jajima Margaret Tačer

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Dijeta od jaja

Engleska dijeta sa jajima je delo nutricionista iz klinike Mejo. Nazivaju je dijeta Margaret Tačer, jer se smatra da su stručnjaci smislili ovaj režim ishrane specijalno za Čeličnu damu. Dijeta garantuje da se za oko mesec dana može izgubiti između 10 i 20 kilograma.

Kod ovog režim ishrane je interesantno to, da se on ne zasniva na gladovanju - radi se o posebnoj kombinaciji namirnica i sadržaju dosta citrusnog voća i jaja. Nutricionisti potvrđuju, da kombinacija pomaže u sagorevanju masnoće.

Osnovna pravila tzv. režima ishrane Margaret Tačer uključuju da meni za ručak i večeru ne mogu da se razmenjuju. Sledeće pravilo je da, ako nije izričito data tačna količina datog proizvoda, to znači da se on može jesti u neograničenim količinama.

Osim toga, dozvoljeno je da jaja delimično budu zamenjena vurdom (sitnim sirom). Slatko nije zabranjeno, ali nije dozvoljena upotreba šećera i proizvoda, koji ga sadrže. Preporučuje se konzumacija voća u velikim količinama i mnogo vode. Posebno je važno da se ne jede hrana, dok se ne oseti težina u želucu - čovek treba da kontroliše količinu hrane.

Dalje se preporučuje da se smanji upotreba soli, i da se više koriste drugi začini. Zabranjene namirnice su svinjetina i jagnjetina, a od voća - smokve, grožđe, mango, banana i urme.

Masni sirevi i mleko su takođe izbačeni iz režima, i ne dozvoljava se konzumacija krompira i kukuruza. Zaboravite na bujone od mesa i masne sosove, izbacite životinjsku masnoću, maslac i ulje.

Ne smete konzumirati i testeninu i proizvode od žitarica - ništa od belog brašna. Alkohol je takođe izbačen iz menija. Ova vrsta dijete se ne preporučuje ljudima sa alergijama na hranu, onima, koji imaju neko oboljenje srca, jetre ili bubrega. Nije pogodna za trudnice. Ukoliko ste rešili da započnete ovu dijetu, konsultujte se sa stručnjakom.

Veruje se da je, da bi postigla savršenu formu, Tačer jela po 28 jaja samo za nedelju dana. Tost je u ovoj dijeti uvek integralan. Evo i menija za svaki dan četiri nedelja:

Prva nedelja

Prve nedelje, doručak se sastoji od grejpfruta, ne više od dva kuvana jaja i šolje kafe/ čaja (ali bez šećera). Ručak može biti kruška ili jabuka, kao i pola pomorandže. Za večeru pojedite ne više od 400 g pečene teletine, ali da nije masno. Drugog dana ručak treba da bude od pečenih pilećih grudi, začinjenih alevom paprikom, sa garnirungom od salate sa sokom od limuna.

Poslednji obrok dana se sastoji od 2 kuvana jaja, salate od krastavca, mente i peršuna, tosta i 1/2 grejpfruta.

Trećeg dana, za ručak pojedite salatu od paradajza i sveže paprike, a uz nju možete dodati nemasni sir i tost. Za večeru skuvajte parče pilećeg mesa, i začinite ga nekim biljem i dodajte malo senfa. Garnir može da bude salata od kupusa sa šargarepom i sokom od limuna.

Četvrtog dana ručajte voćnu salatu, a kao dodatak stavite malo nemasnog kiselog mleka. Večera se sastoji od pečene piletine sa kurkumom i malo korijandera, a garnirung - od krastavca, paradajza i malo celera. Petog dana, za ručak pojedite dva kuvana jaja i salatu od graška i šargarepe, sa malo soja sosa. Poslednji obrok ovog dana se sastoji od pečene ribe, sa garnirungom od kineskog kupusa sa peršunom i grejpfrutom.

Pileće meso

Šestog dana, za ručak pripremite voćni šejk, čija je osnova voda, a za večeru pojedite kuvano teleće meso, u kombinaciji sa salatom od krastavca i mirođije. Sedmog dana se za ručak dozvoljava porcija kuvanog pilećeg mesa sa salatom od paradajza i bosiljka, a za večeru pečene paprike sa belim lukom, začinima i tostom.

Druga nedelja

Druge nedelje ponovite doručak iz prve, a za večeru svakog dana pojedite 2 kuvana jaja i voće. Ručak prvog dana je pečeno pileće meso i pečena paprika sa šargarepom, a za večeru jajima dodajte pomorandžu. Trećeg dana, ručak se sastoji ponovo od pečenog telećeg mesa i salate od kupusa sa krastavcem, a večeri dodati 3 mandarine.

Četvrtog dana ručajte salatu od sira sa začinima po izboru, barene tikvice i šargarepu, i 2 kuvana jaja. Za večeru dodajte pomorandžu. Petog dana druge nedelje, predviđeni ručak je pečena riba sa limunom i mirođijom (ruzmarinom), a večeri dodajte grejpfrut. Šestog dana, za ručak pojedite celo parče kuvanog pilećeg mesa sa salatom od paprika, paradajza i malo korijandera. Za desert - pomorandžu. Ovde se večera razlikuje - pojedite samo jedno kuvano jaje, i pripremite voćnu salatu, koja sadrži grejpfrut. Začinite je nemasnim kiselim mlekom. Poslednjeg dana jedite pečene pileće grudi sa tikvicama, paradajzom i belim lukom, za aromu, za desert - pomorandžu, a za večeru - jaja i salatu od krastavca, začinjenu celerom.

Treća nedelja

Treće nedelje, tokom prvog dana je dozvoljeno samo voće (osim jaja za doručak). Možete napraviti salatu od voća i u nju dodati vurdu (sitan sir) ili mleko. Drugog dana se jede samo pečeno povrće (ili bareno), začinjeno svežim začinima. Trećeg dana su predviđeni samo pečeno voće i povrće. Četvrtog dana se dozvoljava da jedete 4 puta tokom dana, ali male porcije.

Sitan sir

Napravite ribu na roštilju sa salatom od kupusa, zelenom salatom ili pečenim povrćem. Tokom petog dana je dozvoljeno kuvano ili pečeno pileće meso, u kombinaciji sa povrćem - barenim ili pečenim. Ponovo možete jesti 4 puta. Poslednja dva dana je dozvoljeno samo voće, u bilo koje doba dana.

Četvrta nedelja

Poslednje, četvrte nedelje, je predviđeno da se svi proizvodi podele na 5-6 jednakih porcija na dan. Ne smete dodavati ništa, osim onoga što su opisali stručnjaci. Prvog dana pojedite grejpfrut ili dve pomorandže, po 4 paradajza i krastavca. Dodajte tunjevinu iz konzerve, ali obavezno bez masnoće, kao i pečeno ili kuvano meso - ne više od 300 g.

Drugog dana, pojedite 1 jabuku (može i kruška), pomorandžu ili 200 g lubenice, kao i grejpfrut. Uz njih su dozvoljene 4 paradajza i 3 krastavca, tost i 300 g mesa - kuvanog ili pečenog. Treći dan se sastoji od 150 g nemasne vurde (sitnog sira), nemasnog sira, barenog (ili kuvanog) povrća, po 2 paradajza i krastavca, tosta i 2 pomorandže (ili grejpfruta).

Četvrti dan četvrte nedelje dijete uključuje po 3 krastavca i paradajza, tost, pomorandžu, grejpfrut i 400 g kuvanog pilećeg mesa. Petog dana, podelite na porcije sledeće namirnice - ribu na roštilju (može i u rerni), zelenu salatu, po 3 paradajza i krastavca, 2 kuvanja jaja i 2 pomorandže (ili grejpfrut).

Šesti dan se sastoji od 150 g nemasne vurde (sitnog sira) i 400 g kuvanih pilećih grudi, kao i tosta, tri paradajza i tri krastavca, čaše jogurta (ili kefira), 2 pomorandže ili grejpfruta. Poslednjeg dana pojedite 150 g nemasne vurde (sitnog sira) i tunjevinu, garnirung od povrća (kuvanog na pari), salatu od 3 krastavca i 3 paradajza, tost, 2 pomorandže ili grejpfrut.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest