Kolagen

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Kolagen

Kolagen je glavni protein u vezivnom tkivu čoveka. Njegova koncentracija u različitim delovima tela može varirati - 23% u lobanji, 64% u rožnjači, 50% u hrskavici i do 75% u koži. On predstavlja 30% ukupne težine proteina u ljudskom organizmu i odgovoran je za zategnutu, elastičnu, vlažnu kožu i za obnavljanje njenih ćelija.

Kolagen učestvuje u funkcionisanju skoro svih sistema, organa i tkiva u telu čoveka. Kako stari, telo gubi svoju sposobnost da sintetiše kolagen. problemi u formiranju kolagena se sreću i kod situacija gde je prisutna stalna preopterećenost /sport, fizička aktivnost/, kao i kod pojedinih autoimunih oboljenja /osteoartritis/.

Kolagen je jak i rastegljiv, a samim tim veoma elastičan i izdržljiv na istezanje. osnovna je komponenta tetiva, hrskavice, zglobova, zuba i kostiju. Zajedno sa mekim keratinom obezbeđuje elastičnost i čvrstinu kože. Kolagen ojačava krvne sudove i ima važnu ulogu u razvoju tkiva. jednom rečju - bez njega ne bi bilo života.

Odrasla žena

Kolagen se neprekidno proizvodi. Nakon 25. godine se ovaj proces usporava i slabi.

Kola-lepak, genno-rađati. Ove reči govore o funkciji kolagena kao proteina koji spaja ćelijske delove. Kolagen se satoji od aminokiselina - dugi spiralni peptidni lanci koji sadrže od 19 do 105 aminokiselina.

Najvažnije od njih su glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin. Sa svoje strane, aminokiseline se sastoje od hemijskih elemenata ugljenika, vodonika i kiseonika koji prave reakciju sa azotom. jedinjenje od najmanje 100 aminokiselina vodi do formiranja polipeptidnog lanca. Tako se stvaraju protein i kolagen.

Funkcije kolagena

Već smo spomenuli većinu funkcija kolagena. Sada ih možemo detaljnije razmotriti. Kolagen funkcioniše na nekoliko načina u organizmu. jedna od funkcija koja spada u najvažnije i golim okom nevidljive jeste uloga kolagena u formiranju kože.

On čini oko 80% suve materije kože, obezbeđuje joj potrebnu strukturu zajedno sa drugim važnim proteinom - elastinom. Tako ova dva proteina daju potrebnu elastičnost koži, kako bi ona mogla da se rasteže i takođe da se vrati u prvobitno stanje, dok je telo u pokretu.

Kolagen ima važnu ulogu i kada su kosti u pitanju. Kosti predstavljaju mešavinu kolagena i specifičnog materijala po imenu hidroksiapatit. Njigova kombinacija je odgovorna za strukturu, jačinu i pokretljivost kostiju. Prema istraživanjima, oko 30% kostiju je izgrađeno od organskih materija, od kojih je kolagen 95%.

Dodaci ishrani

Kolagen je gradivni element i zidova krvnih sudova - kapilara, vena, arterija. On im obezbeđuje jačinu, strukturu i elastičnost za pravilnu cirkulaciju krvi do svake ćelije u telu. Kolagen je od životnog značaja za rad mišića.

Molekuli kolagena daju mišićnim vlaknima jačinu i strukturu koja im je neophodna za kretanje i fukcionisanje tokom celog dana. Kolagen, ne samo da formira mišićna vlakna, već i glatku muksulaturu - mišiće srca, bešike i polnih organa.

Koristi od kolagena

Na tržištu se mogu naći razni dodaci ishrani i proizvodi sa kolagenom. Ovi dodaci imaju razna blagotvorna dejstva. Već smo spomenuli da se nakon 25. godine procesi proizvodnje kolagena u telu usporavaju. Kolagen, kojeg ima u različitim oblicima, usporava procese starenja kože, ublažava ožiljke, ojačava nokte i kosu, usporava procese opadanja kose, poboljšava čvrstinu i pigmentaciju kože.

Smatra se da suplementi sa kolagenom pomažu u lečenju paradontoze desnih, rozacee i akni u adolescenciji, psorijaze, dermatoze i lišajeva, kožnih alergija i osteoporoze, zapaljenja zglobova i kičmene moždine, regeneriše sluzokožu vagine i poboljšava cirkulaciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas