Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana koja stimuliše proizvodnju kolagena

Hrana koja stimuliše proizvodnju kolagena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3924
Kolagen

Nakon 25. godine koža postepeno počinje da gubi svoju elastičnost i da se opušta, a posle 30-35 /ili ranije/ se primećuju i prve bore. Razlog za to naziva se kolagen.

Kolagen je protein pomoću kog se od odvojenih delova tela stvara celina tela.

Kolagen i koža

Zdravlje i izgled kože generalno su povezani sa kolagenom koji se brine o njenoj zaštiti od toksičnih materija i drugih šteta iz okolne sredine.

Kolagen je glavni sastavni deo kose, noktiju, žila i vezivnog tkiva. Odgovoran je za zategnuti izgled kože i nalazi se u osnovi dermisa. Smanjivanjem kolagena smanjuje se svež izgled i elastičnost kože.

Smanjivanje kolagena u organizmu i razlozi za to

Kod ljudi kolagen počinje da opada oko 25. godine, ali se jasno primećuje oko 35. godine. Kao posledica smanjivanja kolagena epitelno tkivo slabi, koža se stanjuje i bora se, kosa gubi svoju jačinu. Takođe, žile i zglobovi gube svoju pokretljivost.

Razlozi za opadanje kolagena

Osnovni razlog za opadanje kolagena je uzrast, ali ipak postoje i drugi faktori koji ubrzavaju proces, evo nekih od njih:

• Često izlaganje suncu. Pušenje duvana. Zagađena životna sredina. Toksične materije. Stresne situacije. Fizičko opterećenje. Oni pojačavaju stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju kolagen;

• Hormonske promene tokom menopauze;

• Lečenje različitim vrstama medikamenata, koji smetaju organizmu da apsorbuje korisne vitamine i minerale, takođe imaju štetan uticaj.

Hrana koja povećava nivoe kolagena u koži

Hrana sa proteinom pokazuje blagodatni efekat kolagena. Ona može da pomogne u ponovnom vraćanju svežeg izgleda kože.

1. Meso - meso je osnovni sastojak sa menija većine ljudi, koji sadrži mnogo proteina. Najpogodnije vrste mesa za taj cilj su: crvena mesa, ptičja mesa, divljač i drugo. Koža, kosti i drugi njihovi sastojci takođe sadrže mnogo proteina i kolagena (bujoni od kostiju i svinjska koža);

Crveno meso

2. Riba - najviše kolagena ima u ribljim perajima, ali omega-3 masne kiseline u lososu i tuni pomažu u zaštiti membrane oko ćelija kože. Ovo povećava njenu elastičnost i zategnutost;

3. Voće i povrće crvene boje - jabuke, jagode, trešnje, cvekla, crvene paprike i drugo, bogato je likopenom - materijom koja je dobar antioksidans i zajedno s tim stvara kolagen;

Crveno povrće

4. Voće sa visokim sadržajem vitamina C - vitamin C je veoma važan za stvaranje kolagena. Ima ga u voću kao što su pomorandže, limun, kivi, mango, ananas. Antioksidansi u voću smanjuju stvaranje bora;

5. Povrće - kupus, spanać, patlidžan, cikorija, veoma su korisni kod stvaranja kolagena;

Zeleno povrće

6. Druga odgovarajuća hrana - ovde spada sojino mleko, sir, čaj, koštunjavo voće i svi proizvodi sa lizinom kao što su krompiri, alge i pivski kvasac.

Dobro odabran meni pomoći će u brzom i vidljivom povećanju kolagena u koži.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest