Bonapeti.rs»Članci»Suplementi»Ruzmarinska Kiselina

Ruzmarinska Kiselina

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190174
Ruzmarinska kiselina

Ruzmarinska kiselina je važan polifenol, koji se nalazi u biljkama kao što su origano i ruzmarin. Ruzmarinska kiselina se koristi kao začin za razne namirnice, napitke, a takođe se koristi i u kozmetičkoj industriji.

Ruzmarinska kiselina je jedan od antioksidanata koji se veoma često sreće, ali je veoma moćan i nalazi se u biljkama iz porodice Lamiaceae.

Izvori ruzmarinske kiseline

Ruzmarinska kiselina

Biljke koje su bogate ruzmarinskom kiselinom su ruzmarin, žalfija, bosiljak, origano, majčina dušica, lavanda, nana, matičnjak.

Ovi začini, koji su tipični za mediteranski način ishrane, doprinose zdravlju, pa samim tim i mediteranska kuhinja ima svojih prednosti za zdravlje. Kao što je već poznato, ljudi na teritoriji Mediterana manje oboljevaju od teških horničnih bolesti i raka.

Koristi od ruzmarinske kiseline

Astma

Ruzmarinska kiselina je odličan antioksidant i ima neverovatna antiupalna i antimikrobna svojstva. Antioksidantna moć ruzmarina je mnogo veća od one koju ima vitamin E.

Ova kiselina sprečava oštećenje ćelija, prouzrokovano dejstvom slobodnih radikala. Na taj način se msnjuje rizik od nastanka raka i ateroskleroze.

Rzumarinska kiselina ima odlična antiupalna svojstva. Ispitivanja su pokazala da oralna upotreba ruzmarinske kiseline povoljno utiče na astmu prouzrokovanu alergijama.

Druga istraživanja pokazuju da je ova kiselina efikasna i u lečenju artritisa. Za razliku od antihistaminske, ruzmarinska kiselina štiti ćelije imuniteta od alergija.

Ruzmarinska kiselina se koristi u lečenju peptičkog ulkusa, katarakte, bronhijalne astme, artritisa, reumatoidnog artritisa. Pretpostavlja se da ova kiselina ima ključnu ulogu u borbi sa Alchajmerovom bolešću.

U aromaterapiji se ruzmarinska kiselina koristi za lečenje stresa i nervoze. Može se koristiti za poboljšanje raspoloženja i može smanjiti osećaj bola.

Takođe je ustanovljeno da ruzmarinska kiselina poboljšava cirkulaciju, pa na taj način može poboljšati i ubrzati rast kose. Ruzmarinska kiselina smanjuje proizvodnju leukotriena B4 - materija, koja je uzročnik opadanja kose, a ruzmarinska kiselina čini da skalp bude hidratiran.

Štetnost ruzamrinske kiseline

Opadanje kose

Ne postoje podaci o kontraindikacijama koje se javljaju nakon unosa ruzmarinske kiseline. Smatra se da je bezbedna za korišćenje, ali se preporučuje pridržavanje određenih doza, kada se koristi biljni ekstrakt sa kiselinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji