Cistein je α-aminokiselina koja sadrži sumpor, i koja se može uneti prirodno kroz hranu, a takođe se može biosintetisati u ljudskom telu, pomoću aminokiseline metionina. U proizvodnji cisteina, metionin se pretvara u S-adenozil metionin, koji se, nakon toga, pretvara u homocistein. Homocistein stupa u reakciju sa serinom, da bi se obrazovao cistein.
Funkcije cisteina
Antioksidantno dejstvo - kao osnovni sastojak glutationa, cistein ima vrlo važne fiziološke funkcije. Glutation, obrazovan od cisteina, glutaminska kiselina i glicin, se nalaze u ljudskom tkivu, a najveća koncentracija im je u jetri i očima. Glutation je moćan antioksidans, i štiti masna tkiva od štetnih uticaja slobodnih radikala.
Detoksifikacija - glutation igra i vitalnu ulogu u detoksifikaciji jetre. Isto tako, prenosi važne hranljive supstance do limfocita i fagocita - ćelije, važne za imunitet.
Pomaže u eliminaciji šlajma - cistein ima sposobnost da razbija proteine, koji se nalaze u šlajmu, i koji štete plućima. Kao rezultat ovoga, može biti koristan u lečenju bronhitisa i ostalih disajnih problema.
Nedostatak cisteina
Nedostatak cisteina se može primetiti kod vegetarijanaca, koji unose biljne namirnice sa niskim sadržajem metionina i cisteina. Nije poznato, međutim, medicinsko stanje prouzrokovano direktno nedostatkom cisteina.
Upotrebom namirnica, koje sadrže cistein ili metionin, je malo verovatno prouzrokovati simptome trovanja. Uprkos tome, cistein je eksitoksin za mozak, koji može naneti štete ćelijama mozga podložnih osoba. Takvi ljudi nemaju pravilnu razmenu aminokiselina, i, kao rezultat, mogu biti izloženi riziku od nekih neurodegenerativnih bolesti, uključujući multiplu sklerozu, Alchajmerovu bolest, i dr.
Predoziranje cisteinom
Visoke doze peroralnog N-acetil-cisteina, kao one, koje se daju pacijentima sa trovanjem acetaminofenom, mogu da prouzrokuju mučninu, povraćanje i dijareju. Intravenozna primena N-acetil-cisteina može da prouzrokuje alergijske reakcije, a kod malog procenta ljudi se karakteriše crvenilom kože, padom krvnog pritiska, nepravilnim srčanim ritmom i respiratornim teškoćama. Slučajno predoziranje intravenoznim N-acetil-cisteinom bi moglo da bude fatalno.
Kombinacija nitroglicerina i N-acetil-cisteina može da prouzrokuje teške glavobolje. Cistein pomaže bržu razmenu acetaminofena, kako bi sprečio oštećenje jetre. N-acetil-cistein takođe štiti od oštećenja srca, prouzrokovanih određenim lekovima kod hemoterapije, i povećava efikasnost interferona u lečenju hepatitisa C.
Koristi od cisteina
Cistein može da igra važnu ulogu u prevenciji i / ili lečenju sledećih bolesti: sindroma akutnog respiratornog poremećaja, astme, raka, katarakte, opadanja kose, bolesti srca, teškog trovanja metalima, side, bolesti jetre, psorijaze, reumatskog artritisa i virusnih infekcija.
Izvori cisteina
Cistein se može uneti kroz različite namirnice, uključujući domaću živinu, kiselo mleko, žumance, crvenu papriku, beli luk, crni luk, brokoli, prokelj, ovas i pšenične klice. Namirnice, bogate cisteinom su jaja, bakalar, svinjski bubrezi i jetra, ikra, sirovo seme suncokreta.
Cistein, zajedno sa drugim aminokiselinama koje sadrže sumpor, kao metionin, se preporučuje svim licima uzrasta preko 1 godine, a unosi se 25 mg cisteina plus metionin (kombinovano) na svaki 1 g proteina.
Komentari