Hrana sa cisteinom

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2029
Hrana sa cisteinom

Ubeđeni smo da ne postoji način da se sazna šta se krije iza svih reči sa hemijskim oznakama. Iz tog razloga pre nego što vas upoznamo sa tim koja hrana je bogata cisteinom, počećemo od toga šta se krije iza ovog pojma.

Cistein je aminokiselina, dragocena za ljudsko telo, koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja jetre. Brine se o dobrom izgeldu niktiju, našoj kosi i koži i odičan je antioksidans.

Mnoštvo ljudi kupuje dodatke ishrani kako bi bili sigurni da njihov organizam dobija dovoljnu količinu cistina, ali možete bez problema da nabavite ovu dragocenu aminokisleinu i putem hrane. Evo koja je hrana sa cisteinom za koju treba da se pobrinete redovno da je uključujete u svoj jelovnik.

Žitarice

Gotovo sva hrana koja je u zrnima u sebi sadrži cistein, ne samo ako nisu rafinisane ili podložene drugoj obradi. Najbogatiji cisteinom su smeđi pirinač, kinoa, proso, ovas i drugo.

Kravlje mleko i mlečni proizvodi

Kravlje kiselo mleko je među liderima u proizvodima koji sadrže cistein, ali bogati cisteinom su i sir, kačkavalj i posebno sitan sir. Kada izričitom podvlačimo da oni sadrže cistein samo ukoliko su zaista napravljeni od kravljeg mleka, a nisu biljni proizvod.

Soja

Soja sadrži cistein

Zbog shvatanja da su ćuftice i ćevapčići puni soje, ovaj proizvod se često optužuje da je nepotreban ili čan štetan. Što uopšte nije tako. Posavetovali bismo vas čak da često uključite sojine proizvode u svoj jelovnik, zato što su oni bogati ne samo cisteinom, mego i mnogim drugim materijama dragocenim za ljudsko zdravlje. Konzumacija sojinih klica, sojinog mleka ili ponovo tofu sira posebno se preporučuje sportistima, trudnicama i ljudima podložnim stresu.

Meso

Bogato cisteinom je svinjsko meso, kao i meso pernatih životinja tako što treba da se fokusirate na konzumaciju piletine i ćuretine.

Riba

iba je izvor cisteina

Svi eksperti preporučuju barem 2 puta nedeljno da uključite ribu u svoj jelovnik. Osim cisteinom ona je bogata Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama, od kojih je najkorisnija riba losos.

Orašasti plodovi

Mnogi orašasti plodovi sadrže cistein, ali najbogatije su suncokretovo seme i orasi. Možete da konzumirate po jednu šaku orašastih plodova na dan, ali bez preterivanja, zato što su oni dosta kalorični.

Brokoli

Ovo je verovatno povvrće koje sadrži najviše cisteina, a lepo je što možete da ga kupite u svako doba godine. Zanrznuti brokoli je takođe bogat cisteinom.

Beli luk, luk i aleva paprika

Beli luk i luk sadrže cistein

Ponovo možete da ih dobijete tokom cele godine, a zbog činjenice što oni prisustvuju u nizu tipično bugarskih recepata, čak nije neophodno da se podsećate da treba redovno da ih konzumiramo.

Za maksimalnu korist, pogledajte ove recepte za zdrave pločice, brokoli u rerni ili ribu u tiganju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest