Glutamin

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Crveno meso

Glutamin je aminokiselina koja se sintetiše u organizmu uz pomoć druge aminokiseline, drugačije se naziva i glutaminska kiselina ili glutamat. Glutamin se uslovno smatra ključnom aminokiselinom, jer u određenim uslovima telo nije u stanju da proizvodi dovoljno glutamina, kako bi zadovoljilo svoje potrebe, tako da ova aminokiselina postaje "ključna" za vreme pokušaja da se telo snabde glutaminom iz hrane.

Najbogatija aminokiselina u krvi i mišićnom tkivu - glutamin učestvuje u brojnim važnim fiziološkim funkcijama i posebno je važna za zdravlje želudačno-crevnog trakta i imunog sistema. Poslednjih godina glutamin postaje sve popularniji među sportistima, jer se smatra da pomaže u sprečavanju infekcija i ubrzava oporavljanje.

Uloge glutamina

Glutamin služi kao hranljiv izvor ćelijama koje obrazuju sluzokožu tankog creva. Na taj način on pomaže u održavanju zdravlja i celokupnog želudačno-crevnog trakta. Glutamin dodatno ima važnu ulogu u održavanju pravilnog balansa kiselina u organizmu. On je sinteza glutamata i amonijaka.

Amonijak je toksična materija, za koju je karakteristična visoka kiselost, što znači da je on osnova (za razliku od kiselina). Ako je povećan nivo amonijaka, organizam ga eliminiše iz krvi kroz sintezu glutamina. Ako je krv previše kisela ( pH vrednost je veoma niska), organizam može da razloži glutamin na glutamat i amonijak, pa to može dovesti do toga da se pH vrednost u krvi poviši.

Glutamin takođe prethodi antioksidantu glutationu, koji učestvuje u sintezi glikogena.

Glutamin povećava sekreciju hormona rasta i ima veoma važnu ulogu u metabolizmu proteina. Iz tog razloga je priznat kao koristan suplement. Kada se redovno konzumira, glutamin štiti mišiće od raznih povreda. Redovan unos obezbeđuje mišićima dovoljne količine kako bi mogli da se normalno razvijaju. U suprotnom može doći do deficita, jer ostala tkiva, kojima je potreban glutamin, počeće da uzimaju glutamin iz mišića.

Koristi od glutamina

Glutamin može biti od pomoći i da smanji neželjene reakcije na lekove, posebno kada su u pitanju lekovi za hemoterapiju, kod afti u ustima, dijareje, bolovima u mišićima i zglobovima.

Organizam metabolički obrađuje glutamin u drugu aminokiselinu, tzv. glutamat. Mnogil lekovi, kao što su Karbamazepin, Fenobarbital, Fenitoin, Primidon deluju tako što blokiraju stimulaciju glutamata u mozgu. Osobe koje konzumiraju ove ili slične lekove bi trebalo da se posavetuju sa lekarom kada je u pitanju unos glutamina kao suplementa.

Šarani

Glutamin može imati važnu ulogu u prevenciji i/ili lečenju sledećih oboljenja: alkoholizam, neželjene reakcije hemoterapije, alergijske reakcije na namirnice, AIDS, sindrom nervoznih creva, prehlada, grip, teške opekotine, ulcerozni kolitis, itd.

Kada se unosi glutamin

Smatra se da nivo glutamina u telu nakon napornog treninga opada do 50%. Zbog toga, za njegovo unošenje je upravo tada najbolje vreme. Nakon treninga on pomaže da se obnovi mišićni glikogen, pojačava sintezu proteina i pojačava nivo nekih veoma važnih hormona, koji su odgovorni za rast mišića. Za osobe koje treniraju, najbolje vreme za unos glutamina je pola sata nakon treninga.

Nedostatak glutamina

Nedostatak glutamina nije mnogo čest jer ga telo može sintetisati putem aminokiseline glutamat. NIje poznato da prijem glutamina putem namirnica može imati neke štetne efekte, pa čak i u dozama preko 10 grama dnevno, što se takođe smatra sasvim bezbednim.

Koncentracija glutamina u mišićima i krvi se brzo troši kada se organizam nalazi u stanju fizičkog stresa. Na pirimer, sve intenzivne vežbe, povrede, operacije, opekotine, infekcije i neuhranjenost su uzrok tome da organizam koristi svoje zalihe glutamina i za vreme tih stresnih situacija i stanja on nije u stanju da sintetiše glutamin dovoljno brzo, a samim tim ne može da zadovolji potrebe za njim. Osobe sa manjom mišićnom masom zbog godina ili gubitka mišićne mase zbog određenih mišićnih oboljenja (npr. AIDS) mogu da budu izloženu riziku nedostatka glutamina.

Predoziranje glutaminom

Nema neželjenih efekata što se tiče prijema glutamina, ali konzumacija prekomernih količina može biti uzrok problema sa želucem. U tom slučaju treba prekinuti unos i počnite da ga ponovo pijete, ali u manjim dozama.

Izvori glutamina

Kao dodatak ishrani, glutamin se može naći u obliku proteinskog praha, tableta ili mešanih napitaka u prahu. Glutamin se nalazi u preparatima koji u sebi imaju aminokiseline ili u proteinskim koncentratima.

Namirnice koje su izvor glutamina su nuglavnom proteinske namirnice, kao što je govedina, piletina, riba, voće, mahunarke i mlečni proizvodi.

Nakon unošenja glutamina u obliku neke namirnice ili suplementa, on se brzo metabolički razlaže i pretvara u arginin, glutamat, citrulin i prolin.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas