Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta u suštini sadrži boza?

Šta u suštini sadrži boza?

MarinaMarina
Džedaj
26
Boza

Boza je tradicionalno i veoma popularno piće u mnogim balkanskim zemljama. Veruje se da je prvi put proizvedena u 10. veku i da se tokom godina recept širi i dobija drugačiji izgled u različitim zemljama. Danas se boza može popiti u zemljama kao što su Bugarska, Makedonija, Srbija, Rumunija, Turska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina i druge.

Boza ima nizak sadržaj alkohola, koji je obično jednak 0, 5-1, 0%. Dobija se alkoholno-mlečnom fermentacijom raznih žitarica. To mogu biti pšenično, ječmeno, proseno brašno i drugo prema regionu u kome se pravi. Sadržaj šećera u ovom gustom napitku postiže se dodatkom šećera, glukoze, ​​a poslednjih godina aspartama ili drugih zaslađivača.

Nedavno je bilo mnogo kontroverzi o korišćenju aspartama (E951). Ovaj veštački zaslađivač je 1965. godine otkrio D.M. Šlater, i 200 puta je slađi od šećera. To ga čini kaloričnijim, ali je zbog velike slatkoće potrebna vrlo mala količina da bi se postigao potreban sadržaj šećera.

Rizici konzumiranja boze su upravo zbog ovog zaslađivača, jer sadrži fenilalanin. To je esencijalna aminokiselina potrebna telu za izgradnju proteina u telu. Pored toga, njegov efekat na ljudski mozak je sličan amfetaminima i kokainu. Kao rezultat, postoje neželjeni efekti na osobu - pospanost, umor, depresija, nedostatak motivacije i drugi.

Aspartam

Po svom hemijskom sastavu, boza sadrži, pored vode i belančevina, ugljene hidrate, šećer, alkohol i masti.

Ne treba propustiti koristi od konzumiranja boze sa svojim bogatim vitaminskim i mineralnim sastavom. A ako se plašite da pijete bozu, kupljenu u prodavnici, možete je napraviti kod kuće da biste bili sigurni u njen sastav i prednosti ovog ukusnog napitka.

Potreban vam je kvas za bozu, koji možete pripremiti mešanjem 2 kašike brašna, 1 šolje mlake vode i 1 kašike šećera. Ovako dobijena smesa se ostavi da fermentira na toplom mestu i zatim se čuva u frižideru. Za samu bozu potrebno je 5 litara vode, 2 šolje šećera, 2 šolje brašna i 1 šolja od kvasa ili gotove zaslađene boze.

Prvo se peče brašno dok ne porumeni. Ostavite ga da se ohladi, a zatim postepeno prmešajte sa hladnom vodom. Dobro promešajte da ne bude grudvica, pa dodajte preostalu vodu i šećer.

Stavite smešu na vatru da se kuva 5-6 minuta. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi dodajući čašu boze ili kvasa. Posle 2-3 dana fermentacije na sobnoj temperaturi, boza je spremna za frižider.

Pogledajte još jedan recept za domaću bozu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni