Martini

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Martini

Martini je veoma popularan koktel koji se pravi od nekoliko džina i jednog vermuta. Sasvim je opravdana tvrdnja da je on najpopularniji klasični koktel svetski poznat.

Naziv ovog koktela potiče od istoimene italijanske marke vermuta koju proizvodi kompanija, osnovana 1863. godine, čiji su osnivači Alesandro Martini, Luiđi Rosi i Teofilo Sola. Danas ova kompanija u ponudi ima preko 100 različitih alkoholnih pića i vina po celom svetu.

Istorija martinija

Istorija ovog legendarnog pića počinje još krajem 80-tih godina 19. veka. Piće, koje se nalazi na samom početku legende nosi naziv Martinez, a predstavlja sladak koktel koji se pravi od dve čašice vermuta i 1 čašice zaslađenog džina Old Tom, 1 kapljica bitera i 2-3 kapljice maraskino likera - sve to se promućka u šejkeru.

Otac Martineza je Džefri Tomas - legendarni barmen koji je radio u Occidental Hotel - u u San Francisku. On je napravio koktel kako bi zagrejao svog redovnog klijenta, koji je svakog jutra putovao trajektom do grada Martines, koji je tada bio glavni grad države Kalifornije. Tako je krajnja destinacija ovog putovanja dala ime ovom kultnom napitku.

Uprkos svemu, martini je prešao dugi put kako bi imao izgled i ukus kakav ima danas. Luis Makenstorm je objavio svoj recept Dry Martini Cocktail, koji se sastoji od orandž bitera, korasaoa, a džin i vermut su suvi. Kompanija koja proizvodi Martini počinje jaku reklamnu kampanju i predstavlja nov Dry Martini (Suvi Martini).

Martini koktel

Naravno, kako godine idu, recept prolazi kroz razne recepte - više se ne koristi korasao, a biter se zadržava kao sastojak u ovom piću do 40 - tih godina 20. veka. Nakon Drugog svetskog rata količina vermuta se znatno smanjuje i dostiže odnos sa džinom za kakav mi danas znamo - 7 prema 1 u korist džina.

Prema nekim tvrdnjama, prava istorija nastanka koktela martinija je obavijena velom misterije. Većina onih koji sebe proglašavaju stavarocima ovog koktela koriste različite recepte i nazive za ovo piće.

Druga verzija za nastanak ovog koktela jeste priča barmena u hotelu Knickbocker u Njujorku iz 1911. godine. Barmen Martini di Arma di Taggia je pomešao vermut Noilly Prat i London Dry Gin u odnosu 1:1 i dodao nekoliko kapljica gorkog likera od pomorandže. On je piće dobro ohladio i poslužio u dobro ohlađenoj čaši. Smatra se da je maslinu dodao njegov klijent, kako bi dao šmek koktelu, ali kategoričnosti po tom pitanju nema.

Koliko god verzija o nastanku martinija postoji, neosporna činjenica je da je to jedan od najpoznatijih koktela u svetu.

Pravljenje martinija

O pravljenju martinija se dosta sporilo, ali se i sam postupak dosta osporavao. Sastojci za ovaj koktel bi trebalo da budu najboljeg kvaliteta, a takođe i veoma hladni. Sastojci se obavezno mešaju sa ledom u odgovarajućoj čaši za mešanje ili se protresu sa ledom u šejkeru, pa se zatim ovaj čudesan napitak sipa u čaše, tako da led uvek ostane u šejkeru. Nije obavezno da se čaše za martini ohlade, ali se ipak preporučuje.

Ukus i aroma martinija direktno zavise od hladnoće. Ako napitak nije dovoljno hladan, on može imati malo neprijatan i bljutav ukus. Led i mešanje u šejkeru imaju veoma važnu ulogu. Na kraju, za martini se po pravilu koriste zelene masline koje su bile u salamuri, a ne u ulju.

Predstavljamo vam jedan univerzalni recept za suvi martini. Potrebni sastojci su: 70 ml suvog džina i 15 ml suvog vermuta. Eventualno se mogu dodati 4 kapi bitera od pomorandže. Za ukras su potrebne zelene masline.

Koktel martini

Način pripreme: U cilindričan ili širok bokal i sipajte vermut i džin, dodajte 4 ili 5 kockica leda i ravnomerno promućkajte 10 - ak sekundi. Nakon toga piće procedite u prethodno ohlađenu čašu za martini i poslužite sa maslinom. Čaša za martini je specifična i daje dodatan osećaj da pijete jedno prefnjeno piće.

Drugi veoma popularan koktel proizveden prema originalnom koktelu Džin Martini je Votka Martini. Jedina razlika je ta da se glavni proizvod koristi za votku, a ne za džin. Kakvu ćete votku koristiti je stvar ličnog izbora, ali treba znati da što je votka kvalitetnija, to će ukus koktela biti bolji.

Predstavljamo vam recept za Votku Martini, a potrebni sastojci su: 60 ml votke, 10 ml suvog vermuta, 2-3 masline ili jedna tračica kore limuna.

Način pripreme: U šejker stavite dovoljno leda, sipajte votku i vermut. Dobro promućkajte i sipajte u čašu za martini. Ukrasite maslinom ili korom limuna. Po želji, ivicu čaše protrljajte korom limuna, pa je zatim stavite u koktel.

Na kraju je važno reći da martini nije koktel koji se pije u čaši za pivo, već za njega postoji specijalna čaša, koja je sastavni deo ovog pića. Idealna količina martinija je oko 90 ml. Martini se pije polako i sa uživanjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji