Sour je koktel koji se dobija mešanjem alkohola, soka od limuna, šećera u prahu i belanceta. Naziv mu potiče iz engleskog jezika, što u prevodi znači - kiseo. Zbog limuna ovaj koktel zaista ima blago kiseli ukus.
Prema tradiciji, ovo piće se dekoriše kriškom pomorandže ili koktel trešnjama.
Istorija Soura
I do dan danas je sporno ko je otkrio koktel Sour, budući da postoje razni podaci i različiti izvori, koji svedoče o tome kada je ovaj koktel prvi put napravljen.
Prema jednom od mnoštva izvora, ovaj koktel je napravio Heri Mekelhen, koji je pomešao sastojke u nekom od londonskih klubova. Prema drugima, Heri Kradak je izmislio ovaj popularni koktel, iako je već verzija ovog koktela postojala u knjizi, koja je objavljena 1930. godine.
Oni koji podržavaju ovu teoriju, da je Mekelhen prvi napravio ovaj koktel, kažu da je on napravio ovaj koktel još 1919. godine.
Međutim, arhivi iz 1870. godine kažu da je ime koktela pomenuto u novinama, koje su izdate u državi Viskonsin, još u 19. veku. Odatle se pojavila i nova verzija, prema kojoj je oktel sa viskijem izmislio Eliat Stab.
Pravljenje Soura
Da se naparvi ovaj koktel potrebno je da imate šejker i do 5 minuta vremena. Najpoznatiji recept uključuje 50 ml viskija, sok od celog ili pola limuna, 2 kašike šećera u prahu i 1 belance.
Dodaju se još nekoliko kocki leda i svi sastojci se miksuju u šejkeru. Nakon toga se dobijena smesa isipa u čaše sa ledom i ukrašava se voćem.
Iako se koriste velike količine soka od limuna, ovo piće nije mnogo kiselo, jer šećer u prahu stvara idelanu ravnotežu ukusa.
U većini recepata se Sour pravi sa viskijem, ali ovo alkoholno piće se može zameniti sa burbonom, skočom, džinom, brendijem i rumom.
Ako se koktel pravi sa burbonom, on će biti slađi nego da se pravi sa viskijem. Potrebni sastojci su: 50 ml burbona, 30 ml sveže ceđenog soka od limuna i 30 ml šećernog sirupa.
Svi sastojci se pomešaju u šejkeru i isipaju se u čaše pune leda, ili kako bi se reklo na engleskom - on the rock. Može se ukrasiti kriškom pomorandže ili limuna.
Sour, za koji se koristi skoč, se zove London Sour. Za njegovu pripremu je potrebno 30 ml skoča, 10 ml sirupa od badema, 20 ml soka od pomorandže, 20 ml soka od limuna i 10 ml šećernog sirupa.
Svi sastojci se pomešaju u šejkeru, a piće se na kraju ukrašava kriškom pomorandže ili trešnjama.
Ako želite da koristite rum za ovaj koktel, onda treba da pomešate 30 ml ruma sa 100 ml soka od limuna. Na kraju koktelu dodajte 2 kokce leda i ukrasite kriškom limuna ili pomorandže.
Za koktel sa džinom se koristi 30 ml džina i 100 ml sveže ceđenog soka od limuna. Ukrašava se kriškom pomorandže ili limuna.
Za pravljenje Brendi Soura vam je potrebno 50 ml brendija, 1 kašika soka od limuna, 1 kašičica soka od pomorandže i 1 kašičica šećernog sirupa. Sve sastojke pomešajte i poslužite kokel, dekorisan sa voćem.
Koktel sa džinom je poznat kao Bela dama i služi se u čašama za martini, pa ukrasite koktelskim trešnjama.
Sour može da se napravi i sa Amaretom, tako što pomešate 50 g ovog likera sa 30 g svežeg soka od limuna. N akraju ga ukrasite kriškom pomorandže.
Opštepoznat je tzv. Baha Sour, gde se za njegovo pravljenje koristi tekila. Potrebni sastojci su: 30 ml tekile, 2 kašićice šećernog sirupa, 30 ml soka od limuna i pola belanceta. Sve sastojke pomešajte u šejkeru sa nekoliko kocki leda.
Mnogim ljudima je omiljen i Sour od dinje, koji se pravi od 50 ml likera od dinje, 25 ml soka od limuna, 15 ml šećernog sirupa i 1 belanceta.
Pre nego što napravite bilo koji koktel, neophodno je da se tečnost procedi pre nego što se serira u čašama i dekoriše.
Serviranje Soura
Najbolja čaša za serviranje Soura jeste ona koja nosi naziv po istoimenom koktelu. Ona je mala čaša sa debelim dnom i ispijajući koktel iz nje se najbolje može osetiti kiseli ukus pića.
Sour se smatra tipičnim muškim pićem, pa se češće može videti da ga naručuju muškarci.
Ako pravite ovaj koktel i u njemu ima sirovog belanceta, trebalo bi da upozorite osobu koja će ga piti, budući da belance može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji nisu tolerantni na ovaj sastojak.
Sour se često servira kao samostalno piće i ne postoje konkretna jela koja bi trebalo da se služe uz njega. Mogu se jesti orašasti plodovi - bademi, indijski orah, kikiriki, koji nisu mnogo slani, sitni kolači, slani štapići, čokolada, masline, citrusi i voćna salata.
Komentari