Jabukovo sirće

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19691
Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je u potpunosti prirodan proizvod, koji se još od davnina koristi kao lek, kozmetičko sredstvo, a pritom je i dobar saveznik u kuhinji. Neverovatno je da se u ovom proizvodu od jabuka na kraju sačuvaju sve korisne materije ovog voća.

Smatra se da je sirće ljudima poznato još pre 10 hiljada godina i od tada do danas ono ima široku primenu u svakodnevnom životu, kulinarstvu i medicini. Pre oko 5000 godina pre nove ere u Vavilonu se jabukovo sirće uspešno koristilo u medicini i u svakodnevnim aktivnostima. Naši davni preci su koristili fermentisane plodove palme. U dobijenu smesu su stavljali meso, kako bi produžili njegov rok trajanja.

Tvrdi se da je Hanibal sasvim slučajno otkrio za vreme svojih pohoda. Fermentisana tečnost od jabuka je pomogla u pohodu preko Alpa do Rima za vreme Punskih ratova (218 - 201. godine pre nove ere). Vojnici je trebalo da prođu kroz veoma tesan i neprohodan put. Tada je ovaj kartaginski vođa naredio da se grane drveća ne seku i da se zapale oko stena. Nakon toga su stene poprskali sirćetom, što ih je učinilo mekšim, kako bi se prokopao put gde bi mogli da prođu.

Jabukovo sirće se kao namirnica i lek koristilo vekovima unazad. Sama Kleopatra je koristila jabukovo sirće, kako bi održavala vitku figuru. Poznato je da se slavna kraljica nije lišavala hrane. Njena tajna je bila u tome da je uvek ispijala čašu vode sa rastvorenim jabukovim sirćetom.

Sirće od fermentisanih jabuka je u potpunosti prirodan proizvod. Danas postoji veliki broj farmaceutskih proizvoda na bazi sirćetne kiseline, pa čak i u obliku suplementa, gde je ovo jedinjenje sačuvalo hranljivu vrednost jabuka. Dodatna prednost je da je jabukovo sirće obogaćeno dodatnim kiselinama i enzimima, dobijenih za vreme fermentacije - zato se na tržištu mogu naći ampule sa jabukovim sirćetom.

Sastav jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće sadrži provitamin A, koji se ubraja u grupu najjačih antioksidanasa. U jabukovom sirćetu se mogu naći sve vredne materije jabuke, koja narodna medicina veoma ceni i preporučuje.

Sirće sadrži preko 93 različitih sastojaka, koji podstiču važne funkcije organizma, veliki broj enzima, 20 posebno važnih minerala (kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, hlor, sumpor, bakar, silicijum, fluor), mikroelementi, kao i vitamine A, B1, B2, B6, C, E i P. Pored toga, pektin koji se nalazi u jabukama, ima jaka apsorpciona i antiupalna svojstva.

Domaće jabukovo sirće

On obrazuje zaštitni sloj oko sluzokože želuca. To njegovo svojstvo čini sirće odličnim kod hroničnih i želudačno - crevnih oboljenja. Danas je jabukovo sirće moćno oružje u rukama medicine - u pojedinim klinikama u Japanu i SAD se ono koristi u lečenju gastritisa i drugih želudačno - crevnih problema. Kod nas se dosta često koristi i za dezinfekciju kuće.

Domaće jabukovo sirće

Domaće jabukovo sirće se dugo pravi, ali vam krajnji rezultat garantuje kvalitet prirodnog i kvalitetnog proizvoda. Za kvalitet sirćeta je najvažnija sorta jabuka koje se koriste za njegovo pravljenje. One treba da budu sa visokim sadržajem šećera, jer što više šećera sadrže, to će biti veći procenat alkohola u džibri. Upravo to ubrzava proces stavanja sirćetne kiseline.

Prvi korak je da dobro operete jabuke i da ih isečete na komadiće, tako da sačuvate unutrašnjost jabuke. Isečeno voće stavite u veliku posudu i prelijte ih vrućom vodom, tako da prekrije jabuke, a odozgo da ostane oko 3 cm voća. Za 1 kg jabuka je potrebno 300 g meda ili 200 g šećera i 100 g meda. Kada dodate zaslađivače u vodu sa jabukama, dobro promešajte, dok se sve lepo ne rastvori. Posudu pokrijte sa 2 sloja gaze. Tako treba da odstoji 10 dana u prostoriji sa temperaturom 20-30 stepeni.

Svakog dana, dva-tri puta promešajte drvenom kašikom. Kada prođe određen broj dana, procedite i izvadite jabuke, dobro ih istisnite i procedite sok u glavnu smesu. Sledeći korak je da isipate tečost u odgovarajući posudu širokog grla i za je zavijete u gazu. Smesu ostavite tako mesec dana i treba da bude u prostoriji sa temperaturom 20-30 stepeni. Dobijeno jabukovo sirće procedite uz pomoć lanene krpe i isipajte u flaše, pa ih dobro zatvorite.

Jabukovo sirće se čuva u frižideru, na temperaturi od 6 do 8 stepeni, a tako ćete ujedno sačuvati sva korisna svojstva. Domaće jabukovo sirće ima između 2 i 3% alkohola, ali za razliku od kupovnog, domaće je više aromatično i bogatije korisnim mineralima i vitaminima.

Odabir i čuvanje jabukovog sirćeta

Kupujte jabukovo sirće u flašici sa etiketom, gde je jasno naznačen prozvođač i rok trajanja. Čuvajte ga na hladnom mestu, gde sirće neće imati direktan kontakt sa suncem. Rok trajanja sirćeta je oko godinu dana.

Kulinarska upotreba jabukovog sirćeta

Sirće i povrće

Sirće možete koristiti kao začin za salate i jela, a takođe i kao konzervans za turšije. Jabukovo sirće je nezamenljivo kada su određene salate u pitanju, zaprške za čorbe, a samo 1 kašika sirćeta kada se doda pilećoj supi će joj dati prijatan kiselkast ukus. Dosta marinada se pravi uz pomoć jabukovog i vinskog sirćeta. razlika je u tome što je jabukovo sirće nešto slađe.

Tvrdi se da sos, napravljen sa jabukovim sirćetom, poboljšava varenje i odličan je dodatak jelima sa mesom i ribom. On daje prijatan kiselkast ukus masnim jelima i čini ih lakšim za varenje.

Koristi od jabukovog sirćeta

Još su naše bake znale da se jabukovo sirće može koristiti za pročišćenje vaskularnog sistema, jer ono razlaže naslage štetnih materija. Ono otpušava i najmanje krvne sudove i na taj način poboljšava rad svake ćelije posebno. Odatle utiče na rad celog organizma.

Jabukovo sirće sprečava stvrdnjavanje arterija, a na taj način pomaže i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Jedna do tri kašičice jabukovog sirćeta pre obroka će uspeti da vam reši problem sa visokm krvnim pritiskom, ako ga redovno konzumirate.

Kada je reč o sagorevanju masti i suzbijanju gladi, jabukovo sirće je jedna od vodećih narminica. Jabučna kiselina rastvara naslage mokraćne kiseline, koja se skuplja oko zglobova i postepeno eliminiše suvišnu kiselinu iz organizma. Tvrdi se čak da sirće ima i antivirusno dejstvo.

Aminokiseline u jabukovom sirćetu deluju kao antibiotik i antiseptik. Redovnom konzumacijom sirćeta se smanjuje toksičnost u organizmu. To je tako, zahvaljujući činjenici da sirćetna kiselina ima oć da stava ne toliko toksična jedinjenja acetata.Prema tome, sirće je vema korisno kada su u pitanju ujedi insekata i alergije kože.

Jabukovo sirće je takođe jedno od najboljih sredstava za uništavanje mikroba koji napadaju grlo i usta. Razlog tome je kalijum, koji uspešno uništava kristale kiseline u zglobovima i tkivima i daje vlažnost organizmu, tako što jača njegove odbrambene moći.

Ako se sirće redovno konzumira pre obroka, jabukovo sirće će poboljšati metabolizam. Uz dobru dijetu i vežvanje, sirće će vašu težinu držati pod kontrolom. Ova prirodna tečnost potpomaže varenje i stimuliše rad bubrega Jabučna kiselina dezinfikuje mokraćne kanale i bešiku, štiteći od infekcija i upala. Čak se od davnina jabukovo sirće koristilo za lečenje gljivičnih infekcija i bradavica.

Dijeta sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće ima moć da smanji apetit i da poveća tonus organizma. Postoji nekoliko načina za korišćenje jabukovog sirćeta u svrhu mršavljenja. Najčešće se praktikuje ispijanje 1 šolje tople vode sa 1 kašikom jabukovog sirćeta ujutru pre doručka. Rano ujutru možete popiti i drugu varijantu mešavine - pomenutoj mešavini možete dodati 1 kašičicu meda. Dijeta sa jabukovim sirćetom podrazumeva da tri puta dnevno pijete jabukovo sirće pre svakog obroka. Potrebno je da razmutite dve kašičice sirćeta i pola kašičice meda u šolju tople vode.

Štetnost jabukovog sirćeta

Važno je znati da kao i sa ostalim namirnicama, tako i sa jabukovim sirćetom ne treba preterivati. Česta konzumacija može škoditi, pa je čak i 1 mesec pomenute dijete u toku godinu dana sasvim dovoljan.

Pre ispijanja mešavine je poželjno da na brzinu isperete usta, jer jabukovo sirće, kao i svaka druga kiselina, oštećuje zubnu gleđ. Osobe koje imaju problema sa želudačno - crevnim traktom bi trebalo da se posavetuju sa lekarom, pre nego što jabukovo sirće konzumiraju za mršavljenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas