Kumarini

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190186
Čaj i cimet

Kumarini su hranljive materije, gde je najprostiji predstavnik grupe kumarina sam kumarin. On predstavlja belu kristalnu materiju, koja ima aromu sličnu aromi vanile.

Kumarini učestvuju u biološkim procesima. Kumarini imaju karakterističan miris, pa se iz tog razloga često koriste i za pravljenje parfema. Kumarini u biljkama deluju kao prirodni pesticidi, koji štite biljke od raznih štetočina i insekata.

Izvori kumarina

Kumarini se mogu naći u sušenim žutim listovima žutog kokotca, u semenu i plodovima biljaka iz porodice štitonoša.

Kumarini su široko rasprostranjeni u prirodi u porodicama mahunarki, gljiva, bakterija, ruža, usnatica. U procesu sušenja biljaka, alkaloidi im daju prijatan miris sveže pokošenog sena.

Jagode u posudi

Dobri izvori kumarina su cimet, lavanda, kajsije, jagode, trešnje, sladić, tonka zrno.

Koristi od kumarina

Kumarini potpomažu jačanje zidova krvnih sudova, a takođe smanjuju i njihovu propustljivost, pa se na taj način sprečava stvaranje otoka.

Ako su otoci već pisutni, onda će kumarini biti od koristi u njihovom otklanjanju, a to je moguće zahvaljujući sposobnosti kumarina da razgrađuju visokomolekularne proteine, koji su putem krvi dospeli do zidova krvnih sudova i na kraju su se našli u tkivima krvnih sudova.

Ako belančevine ne budu razgrađene do manjih proteina, koji se vraćaju u krv, one omogućavaju skupljanje tečnosti i stvaranje otoka.

Kada su otoci u pitanju, korišćenje diuretika ima privremeni efekat, jer ova sredtsva eliminišu tečnost otoka, ali visokomolekularni proteini, koji zadržavaju vodu, ostaju u tkivima oko krvnih sudova i ubrzo otoci ponovo nastaju.

Sa druge strane, kumarini pomažu u ublažavanju i eliminaciji otoka, zahvaljujući limfnoj drenaži. Oni, takođe, potpomažu rad srca.

Kumarini

Kumarini čiste krvne sudove od slobodnih radikala, a istovremeno ih štite od oštećenja.

Važnu ulogu imaju i u suzbijanju proizvodnje materija koje prouzrokuju upale, a tu spadaju leukotrieni i prostaglandini.

Ne treba zanemariti i činjenicu da kumarini blagotvorno deluju na kvalitet krvi, tako što doprinose povećanju eritrocita, a takođe i zbog svog antitrombotskog dejstva. Kumarini imaju i antitumorno dejstvo.

Uzevši sve u obzir, najvažnija svojstva kumarina jeste sprečavanje velikog zgrušavanja krvi i sprečavanje stvaranja trombova.

Štetnost kumarina

Kumarini imaju moguće toksičan uticaj na jetru i bubrege, pa im je zbog toga upotreba u namirnicama veoma ograničena. Uprkos tome, u potpunosti je bezopasno da se konzumiraju namirnice koje već prirodno sadrže kumarine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas