Kumarini su hranljive materije, gde je najprostiji predstavnik grupe kumarina sam kumarin. On predstavlja belu kristalnu materiju, koja ima aromu sličnu aromi vanile.
Kumarini učestvuju u biološkim procesima. Kumarini imaju karakterističan miris, pa se iz tog razloga često koriste i za pravljenje parfema. Kumarini u biljkama deluju kao prirodni pesticidi, koji štite biljke od raznih štetočina i insekata.
Izvori kumarina
Kumarini se mogu naći u sušenim žutim listovima žutog kokotca, u semenu i plodovima biljaka iz porodice štitonoša.
Kumarini su široko rasprostranjeni u prirodi u porodicama mahunarki, gljiva, bakterija, ruža, usnatica. U procesu sušenja biljaka, alkaloidi im daju prijatan miris sveže pokošenog sena.
![Jagode u posudi](https://gradcontent.com/lib/300x225/fruit-eating-strawberry1.webp)
Dobri izvori kumarina su cimet, lavanda, kajsije, jagode, trešnje, sladić, tonka zrno.
Koristi od kumarina
Kumarini potpomažu jačanje zidova krvnih sudova, a takođe smanjuju i njihovu propustljivost, pa se na taj način sprečava stvaranje otoka.
Ako su otoci već pisutni, onda će kumarini biti od koristi u njihovom otklanjanju, a to je moguće zahvaljujući sposobnosti kumarina da razgrađuju visokomolekularne proteine, koji su putem krvi dospeli do zidova krvnih sudova i na kraju su se našli u tkivima krvnih sudova.
Ako belančevine ne budu razgrađene do manjih proteina, koji se vraćaju u krv, one omogućavaju skupljanje tečnosti i stvaranje otoka.
Kada su otoci u pitanju, korišćenje diuretika ima privremeni efekat, jer ova sredtsva eliminišu tečnost otoka, ali visokomolekularni proteini, koji zadržavaju vodu, ostaju u tkivima oko krvnih sudova i ubrzo otoci ponovo nastaju.
Sa druge strane, kumarini pomažu u ublažavanju i eliminaciji otoka, zahvaljujući limfnoj drenaži. Oni, takođe, potpomažu rad srca.
![Kumarini](https://gradcontent.com/lib/300x225/sladnik.webp)
Kumarini čiste krvne sudove od slobodnih radikala, a istovremeno ih štite od oštećenja.
Važnu ulogu imaju i u suzbijanju proizvodnje materija koje prouzrokuju upale, a tu spadaju leukotrieni i prostaglandini.
Ne treba zanemariti i činjenicu da kumarini blagotvorno deluju na kvalitet krvi, tako što doprinose povećanju eritrocita, a takođe i zbog svog antitrombotskog dejstva. Kumarini imaju i antitumorno dejstvo.
Uzevši sve u obzir, najvažnija svojstva kumarina jeste sprečavanje velikog zgrušavanja krvi i sprečavanje stvaranja trombova.
Štetnost kumarina
Kumarini imaju moguće toksičan uticaj na jetru i bubrege, pa im je zbog toga upotreba u namirnicama veoma ograničena. Uprkos tome, u potpunosti je bezopasno da se konzumiraju namirnice koje već prirodno sadrže kumarine.