Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi i svojstva šljiva

Koristi i svojstva šljiva

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Šljive

Šljive su bogate mineralima, vitaminima i drugim svojstvima, važnim za organizam. U sto grama šljva se nalazi 30 kalorija, što ih čini odgovarajućim za ljude koji žele da smršaju.

Šljive su bogate belančevinama, ugljenim hidratima, korisnim vlaknima, organskim kiselinama, bakrom, kalcijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, hromom, cinkom, jodom i mnogo vitamina - A, B1, B2, B6, PP, C i E. Šljive sadrže mnogo sastojaka koje smanjuju krvni pritisak i jačaju krvne sudove.

Sveže i suve šljive, kao i sok i kompot od šljiva imaju laksativno dejstvo i preporučujuse kod lenjih creva i zatvora. Šljive pomažu za izbacivanje lošeg holesterola iz organizma.

Šljive se preporučuju kod hipertonije i kod problema sa bubrezima. U šljivama se nalaze jedinjenja kalijuma, koje imaju diuretično dejtvo i pomažu izbacivanju viška vode i soli.

Korisna svojstva šljiva se aktiviraju kod bolesti sistema za varenje. Kalijum koji se nalazi u šljivama pomaže boljem radu mišića i srca.

kompot od šljiva

Šljive se preporučuju za pojačavanje lučenja želudačnog soka i za povećanje apetita. Ukusne šljive su koriste i kod ateroskleroze. Šljive sadrže kumarin - supstancu koja ima sposobnost da čuva krvne sudove od stvaranja trombova. Kumarini takođe pomažu za lečenje tromboze i dejuju tako što šire krvne sudove.

Šljive se lako usvajaju od strane organizma, ovo voće pomaže kod stvaranja krvih zrnaca, čišćenje želuca i nezamenljive su kod oboljenja žučne kese.

Šljive štite jetru, pomažu kod čišćenja krvi i izbacuju toksine iz organizma. Suve šljive pomažu kod smanjenja temperature.

Šljive se ne preporučuju kod dijabetesa, gihta i reume. Ovo moće može da se daje maloj deci, ali umeren, pošto mogu izazvati bolove u stomaku i dijareju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest