Pirinčano Brašno

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
316814
Pirinčano brašno

Pirinčano brašno je proizvod bele ili žute boje koji ima široku upotrebu u kulinarstvu. Dobija se od zrna pirinča, koja se već od davnina koriste u ishrani. Zrna pirinča su 5 do 12 mm dužine i 2 - 3 mm debljine, Obično su bele boje, a neke vrste mogu imati i druge nijanse.

Pirinač se gaji u Kini, Japanu, Indiji, Pakistanu, Indoneziji, Vijetnamu, Bagladešu, Filipinima, Francuskoj, Španijji, Italiji, Grčkoj, SAD, itd. Kod nas se pojavljuje kao poljoprivredna kultura u 17. veku i od tada je deo života poljoprivrednika. Danas polja pirinča nisu mnogo velika, ali se ipak mogu sresti u pojedinim južnim delovima Bugaske.

Sastav pirinčanog brašna

Sama činjenica da se pirinčano brašno dobija od pirinča, pa je samim tim sadržaj brašna bogat mineralima i vitaminima. Pokazalo se da ono sadrži zasićene, mononezasićene i polinezasićene masti, šećere, vlakna, belančevine i vodu. Pirinčano brašno je, takođe, bogato kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, cinkom, selenom, bakrom i manganom.

U sastav pirinčanog brašna ulaze i važne aminokiseline kao što je alananin, arginin, valin, asparginska i glutaminska kiselina, lizin, prolin, itd. Pirinčano brašo je izvor vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B4, vitamina B5 i vitamina E.

Proizvodnja pirinčanog brašna

Brašno od pirinča

Pirinčano brašno se dobija kada se zrna pirinča dobro samelju. Krajnji proizvod predstavlja prah beličaste boje. Ova veoma korisna namirnica se može proizvesti i u kućnim uslovima, ako imate blender ili multipraktik. Pirinač se stavi u blender i melje se, ali je poželjno da se stavljaju male količina zrna, kako bi se zrna mogla ravnomerno samleti. Kvalitetno pirinčano brašno se uglavnom dobija od poliranog pirinča. Zahvaljujući njemu ćete dobiti fin prah, koji je odličan za najrazličitiju kulinarsku upotrebu.

Odabir i čuvanje pirinčanog brašna

Ako nemate blender, koji vam može poslužiti da sameljete pirinač u kućnim uslovima, brašno možete kupiti i u prodavnici, a pakovanje je isto kao i ono za pšenicu, raž, ovas, leblebija, proso. Veliki izbor pirinčanog brašna se može naći u prodavnicama zdrave hrane. Obratite pažnju i na rok trajanja, a takođe i na ime proizvođača utisnutog na pakovanju. Sve te informacije su garancija za dobar kvalitet proizvoda.

Pirinčano brašno čuvajte na isti način kao i ostale tipove brašna. Pakovanje čuvajte na hladnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Budite uvereni, da ste zaštitili brašno od raznih glodara i insekata. Po želji, pirinčano brašno možete čuvati u staklenoj tegli i vodite računa da tegla bude dobro zatvorena sve vreme dok je brašno u tegli.

Spremanje sa pirinčanim brašnom

Pirinčana kaša

Pirinčano brašno je deo raznih recepata i u suštini se u potpunosti se može koristiti umešto pšeničnog brašna. Od njega se mogu napraviti razni proizvodi od testa kao što je hleb, pogača, pita, pica, itd. Takođe, ovo brašno je odlično i za pravljenje svakakvih kolača, uključujući kozunake, keksove, torte i mafine. Pirinčano brašno se može koristiti samostalno i u kombinaciji sa drugim brašnima.

Kada spremate sa čistim pirinčanim brašnom, uzmite u obzir karakteristike ovog brašna. Ovo bšarno se ne može mešati sa kvascem, a pored toga upija veću količinu vlage i kada mesite sa brašnom, biće vam potrebno više jaja, nego sa pšeničnim brašnom. Pored toga, peciva od pšeničnog brašna se peku na nižoj temperaturi, a samim tim njhovo pečenje traje duže. Ovakva peciva imaju hrskaviju koricu i lakša su od drugih vrsta testa.

Osim što se koristi za pravljenje namirnica od testa, pirinčano brašno se koristi i za pravljenje soseva i kaša. Dodaje se čorbama i supama. U azijskim kuhinjama se koristi za pravljenje najrazličitijih deserata. Zbog tooga što daje veću gustinu, ovo brašno se koristi i u pravljenju kaša za bebe.

Koristi od pirinčanog brašna

brašno i hleb

Konzumacija pirinčanog brašna je veoma korisna. Najveća prednost ove namirnice je ta što ne sadrži gluten, a to odmah omogućava osobama, koje su netolerantne na gluten, da slobodno konzumiraju proizvode od testa, a takvih je ljudi sve više.

Istraživanja su pokazala da pirinčano brašno odlično deluje i kod konstipacije i dijareje. Ono pozitivno deluje i na nadutost stomaka. Pirinčano brašno je korisno i kod oboljenja bešike i bubrega. Njegova konzumacija blagotvorno utiče i na kosu, kožu i nokte.

Konzumacija pirinčanog brašna okrepljuje ceo organizam i jača imunitet tokom hladnih dana, kada smo najviše podložni raznim virusima. Druga pozitivna strana pirinčanog brašna jeste ta što je ovo brašno dijetetsko, pa se slobodno može naći na meniju osoba koje se bore sa viškom kilograma.

Domaće maske sa pirinčanim brašnom

Domaće maske sa pirinčanim brašnom

Osim što je odlična namirnica, koja je veoma korisna za zdravlje čoveka, pirinčano brašno je odličan sastojak u sredstvima za ulepšavanje i negu. Bogat sadržaj ovog brašna čini ga odličnim sredstvom za negu suve i masne kože. Zahvaljujući njemu koža neće biti samo zdrava. već glatka, meka i sjajna.

Da negujete i nahranite suvu kožu, možete napraviti masku od 3 kašike pirinčanog brašna, 3 kapi bademovog ulja i 2 kašike svežeg mleka. Sastojci se pomešaju i promešaju. Dobijenu smesu malo zagrejte i nanesite na očišćenu kožu. Nakon 30 minuta operite. Po želji, dodatno možete naneti i kremu.

Ako želite da napravite masku sa pirinčanim brašnom za masnu kožu, onda vam je potrebna 1 kašika pirinčanog brašna, 4 kašike soka od limuna i 1/2 kašike gline. Sastojke pomešajte i dobijenu smesu nanesite na čisto lice i nakon 20 minuta uklonite masku umivanjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas