Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice nadimaju stomak?

Koje namirnice nadimaju stomak?

AdminAdmin
Glavni urednik
24335
namirnice koje nadimaju stomak

Izbegavanje određene hrane je odličan način da smanjite nadimanje želuca i stomaka. Dok jedete zdravu hranu i pića koja će vam pomoći da izbacite višak tečnosti, smanjite zadržavanje vode, kao i gasove, možete smanjiti vaše nadimanje. Evo glavnih namirnica koje treba izbegavati da patite od nadutog stomaka.

So

Izbegavajte so, slane začine i visoko prerađenu hranu. Vodu privlači natrijum, pa kada unosite veće količine od uobičajenih, privremeno ćete zadržati više tečnosti, što doprinosi nadutom stomaku.

Višak ugljenih hidrata

alkoholna pića nadimaju stomak

Kao rezervni izvor energije, vaši mišići skladište određenu vrstu ugljenih hidrata koji se zove glikogen. Svaki gram glikogena se skladišti sa oko 3 grama dodatne vode. Smanjenje unosa ugljenih hidrata privremeno će dovesti do toga da vaše telo iskoristi ovo uskladišteno gorivo i sagori ga. A istovremeno će se isprazniti i uskladišteni višak tečnosti.

Sirova hrana

Porcija od pola šolje kuvane šargarepe obezbeđuje iste hranljive materije kao i jedna šolja sirove šargarepe, ali sa tom razlikom što zauzima manje prostora u gastrointestinalnom traktu. Jedite samo kuvano povrće, male porcije nezaslađenog sušenog voća i konzerviranog voća. Ovo će vam omogućiti da zadovoljite svoje potrebe za hranljivim materijama bez proširenja dometa gastrointestinalnog trakta dodatnom zapreminom.

Hrana koja stvara gasove

Neke namirnice jednostavno stvaraju više gasova u gastrointestinalnom traktu. To uključuje mahunarke, karfiol, brokoli, prokelj, kupus, luk, paprike i citruse.

Šećerni alkoholi

Ove zamene za šećer, koje nose nazive, ksilitol ili maltitol, često se nalaze u niskokalorijskim proizvodima ili proizvodima sa malo ugljenih hidrata, kao što su kolačići, bomboni i energetske pločice jer su slatke. Kao i vlakna, većinu njih ne može apsorbovati gastrointestinalni trakt. To je dobro za donju liniju kalorija, ali nije tako dobro za stomak. Šećerni alkoholi izazivaju gasove, nadimanje stomaka i dijareju. Izbegavajte ih.

Pražena hrana

Masna hrana, posebno pržena, sporije se vari, pa se osećate teško i naduto. Moraćete da jedete masti, ali ćete morati da jedete zdraviju vrstu masti, kao što su mononezasićene masne kiseline. Mogu se naći u uljima (kao što je maslinovo ulje), maslinama, orašastim plodovima i semenkama, avokadu i crnoj čokoladi.

pikantne namirnice nadimaju stomak

Začinjena hrana

Hrana začinjena ljutom paprikom, muškatnim oraščićem, karanfilićem, čilijem u prahu, ljutim sosovima, lukom, belim lukom, senfom, sosom za roštilj, renom, kečapom, paradajz sosom, sirćetom može da stimuliše želudačnu kiselinu, što može izazvati iritaciju i nadimanje.

Gazirana pića

Šta mislite gde svi ti mehurići idu na kraju? Idu u stomak! Zamenite ova pića vodom i uživaćete u ravnom stomaku.

Jako kisela pića

Alkohol, kafa, čaj, vrući kakao i kiseli voćni sokovi: Bilo koji od ovih visoko kiselih napitaka može iritirati gastrointestinalni trakt, što dovodi do nadimanja.

Žvakaće gume

Možda to ne shvatate, ali kada žvaćete žvakaću gumu, gutate vazduh. Sve što zadržava vazduh u sistemu za varenje i stvara pritisak izaziva nadimanje i širenje stomaka.

Sladoled

Omiljeno letnje iskušenje koje mnogi jedu u prevelikim količinama. Ako nakon toga osetite nelagodnost ili bol u stomaku, nemojte se iznenaditi. Većina sladoleda je napravljena od mleka, to je zapravo smrznuti mlečni proizvod. Sadrži veliku količinu laktoze, naglo povećava glukozu u telu i često izaziva gasove i nadimanje.

Jabuke

Koliko god da ih volimo, moramo priznati da konzumiranje jabuka u sirovom stanju dovodi do brzog nadimanja stomaka. To se dešava zbog fruktoze i vlakana, kojih ovo voće ima u izobilju.

Grožđe

Žao nam je što vas obaveštavamo, ali nekoliko zrna grožđa može da vas odvoji od vaše omiljene haljine. Ne utiče pozitivno na crevnu floru i obično izaziva gasove i nadutost stomaka.

Kruške

Još jedno omiljeno voće koje može izazvati nelagodnost u stomaku. Pored sadržaja fruktoze, kruške imaju druge elemente koji se sporije i teže razgrađuju za telo i mogu dovesti do nadimanja i gasova.

lubenica nadima stomak

Lubenica

Budite oprezni i sa konzumacijom lubenice. Iako je veoma korisna, poznata je po visokom sadržaju fruktoze, koja može izazvati neprijatne gasove ili nadimanje stomaka.

Beli hleb

Nije slučajno što sve dijete i režimi ishrane savetuju da se beli hleb eliminiše ili da se bar zameni nečim drugim. Osim što podstiče stvaranje i skladištenje masti i povećava šećer u krvi, belo brašno i hleb posebno izazivaju osećaj težine, nadimanja stomaka i gasova.

Kiselo mleko

Iako se preporučuje za zdravu ishranu, posebno za doručak, kiselo mleko može izazvati nelagodnost povezanu sa nadimanjem stomaka. Ovo se posebno vidi kod ljudi koji su netolerantni na laktozu ili imaju problem sa varenjem laktoze. Isto važi i za sveže mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest