Bonapeti.rs»Članci»Voće»Nergi Beri

Nergi Beri

ZoriZori
Guru
238
Nergi beri

Nergi beri (Nergi Berry) predstavlja plod vrste Actinidia arguta, poznat kao Sibirski kivi. Plodovi su mali, zeleni i ukusni. Spolja izgledaju kao grožđe. Iznutra liče na kivi. I ukus je nešto kao mešavina oboje.

Istorija Nergi berija

Ovo voće je poznato hiljadama godina. Nergi beri (Actinidia arguta) je bila divlja biljka dugo vremena, pošto drvo rađa mnogo meke plodove, koji se ne mogu dugo čuvati.

Devedesetih godina, botaničari sa Novog Zelanda su odlučili da razmnože biljku hibrindnim ukrštavanje, da bi se poboljšao njen kvalitet i otpornost.

Od ovog procesa se rađaju nove sorte. Oni su bili mnogo bogati na ukus i hranljivim sastojaka, kao i originalni plod, ali su imali bolju otpornost na klimatske promene. Sada je vrsta Negri beri deo novog pokolenja.

Oni se dobijaju prirodnim oprašivanjem i nisu genetski modifikovani. Biljka ima muške i ženske biljne oblike. Plodovi se beru ručno, jedan po jedan, negde između 20. avgusta i 10. septembra, u zavisnosti od godine i regiona gde se proizvodi.

Jedna biljka srednje rađa između 10 do 50 kg plodova.

Proizvodnja Nergi berija

Zeleni plodovi su poznati još i kao plodovi bebe kivija, pretežno se gaje u malim domaćinstvima u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Italiji i Ukrajini, ali njihovo poreklo je pretežno u Aziji. Oni su se sakupljali u avgustu i septembru, zbog čega je jesen najbolje vreme za njihovo kupovanje.

Oni su kao jagode, zato što treba da ih kupujete kada su mekani na dodir. I kao i kod većine voća, možete da jedete i koru.

Nergi beri

Nergi beri u kulinarstvu

Možete ga oprati i jesti kao doručak ili kako se vama dopada. Ali možete i čuvati najviše tri dana nakon kupovine, na sobnoj temperaturi i nedelju dana, ako ih držite u frižideru. Možete takođe da ih dodate u šejkove, voćne salate, peciva, u skoro sva jela u koje obično dodajete voće.

Koristi od Nergi berija

Ove sočne loptice imaju nizak sadržaj kalorija - 52 kalorije u oko 10 komada voća (svako voće je veličine male šljive). Oni su dobar izvor vlakana, vitamina C i vitamina E. Sadrže voćne šećere, zbog čega je on ima poznata energetstka svojstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas