Vino Marsala

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315817
Marsala

Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su to bele sorte grožđa. Marsala se često upoređuje sa portom, koje takođe spada u likerska vina. Kao i porto, marsala se koristi u kulinarstvu, tačnije u pravljenju slatkiša. Budući da daje istančanu i delikatnu aromu kulinarskim iskušenjima, ono spada u najomiljenija vina.

Istorija marsala vina

Marsala je vino, koje je tradicionalo za ostrvo Sicilija (Italija). U suštini, ovo vino je najpopularniji lokalni eliksir. Njegovo poreklo se dovodi u vezu sa dalekim 18. vekom. Smatra se da je marsala povezana sa engleskim trgovcem, Džonom Vudhausem.

U to vreme je on stigao u Marsalu i susreo se sa lokalnim vinom, koje se tada ostavljalo u hrastovu burad, da odleži. To ga je podsetilo na španska i portugalska vina, koja su takođe sa visokm procentom alkohola i koja su tada bila popularna u Engleskoj. I zaista je vino bilo veoma dobro prihvaćeno u domovini ovog trgovca. Kasnije se on vratiju na Siciliju i tada počinje da se ovo vino rasprostranjuje.

Proizvodnja marsala vina

Marsala je vino neverovatnog kvaliteta, koji do određenog stepena ima zahvaljujući tehnologiji proizvodnje vina. Za vreme proizvodnje je prisutan i proces fermentacije, kojeg im ai kod proizvodnje ostalih vina.

Vino Marsala

Međutim, specifično je da izvesna količina grožđa se odvaja za zaslađivanje, a vinoproizvođači je nazivaju koto /cotto/ ili mistela /mistella/. Mistela se dobija kada se osušena zrna grožđa kombinuju sa vinskim alkoholom. Koto se dobija kada se zrna grožđa termički obrade. Krajnji proizvod je gusti sirup.

Karakteristike marsale

Marsala je vino, koje obavezno treba da ima veći sadržaj alkohola, gde on može dostići od 17 do 20%. Sadržaj šećera može biti od 1-5 do 7 procenta. Prvo, što će vas privući, jeste karakteristična tamna i jarka braon - crvena boja. Miris, koji ovo piće ima, jeste u najmanju ruku očaravajući.

Arome, koje će vas u potpunosti osvojiti, najviše podsećaju na vanilu, smeđi šećer, kajsije, tamarind. Kod nekih vina se mogu osetiti i arome, koje podsećaju na orahe, med, duvan, biljke, jabuke, višnje, itd. Ukus vina je zaista neverovatan. Eksperti smatraju da marsala podseća na šeri. Kada se ostavi da odleži, ono dobija još bolji ukus, koji prijatno može iznenaditi sako nepce.

Vrste marsala vina

Postoje različite vrste marsale. One se najviše razlikuju po tome koliko dugo su ležale u buradima. Poznata je vrsta, tzv. Fine. Vina koja pripadaju ovoj vrsti se ostavljaju da odleže najmanje godinu dana. Poznata je i vrsta, poznata kao Superiore. Tu spadaju vina koja su odležala najmanje dve godine.

Ako je vino odležalo 4 godine, onda se ono ubraja u Superiore Riserva. Ako je marsala odležala 5 godina, onda je jasno da spada u Vergine ili Soleras. Ako marsala odleži preko deste gogina, onda vino spada u Soleras Riserva.

Piletina sa Marsalom

Čuvanje marsala vina

Marsala treba da se čuva na hladnim i tamnim mestima. Poželjno je da to budu vinarije, podrumi i hladna skladišta. Ni u kakvom slučaju ne treba da se ovo vino čuva u frižideru, jer će to negativno uticati na vino. Takođe. potrebno je znati da kada se marsala jednom otvori, ona počinje da gubi svoju aromu. Zato nije preporučljivo da se jedna flaša vina konzumira duže vreme. Vino, kada se flaša otvori, može da bude sveže oko mesec dana.

Serviranje marsala vina

Serviranje marslaa vina je pravo slavlje. Pre nego što se servira, ovo vino treba da bude ohlađeno. Temperatura vina zavisi najviše od toga koje kvalitete ovog vina želite da istaknete.

Pa, ako želite da istaknete njegov sladak ukus i bogatu aromu, njegova temperatura treba da bude između 15 i 18 stepeni. Ako, pak, želite da istaknete kakvu svežinu donosi ovo vino, onda možete da vino pre serviranja čuvate na temperaturi od 10 do 14 stepeni.

Kao što nam je već poznato, kada se servira jedno bogato vino, koje poseduje neverovatne kvalitete, od ključnog je značaja uz šta ćemo servirati ovo vino. Jedna od prednosti marsale jeste što ona može odlično da se kombinuje sa namirnicama koje su inače teške za kombinovanje, a tu spadaju špargla i prokelj.

Nemojte se libiti da ukus ovog vina kombinujte sa jelima poput Špargla sa pavlakom ili Prokelj sa maslacem. Ukusan dodatak ovom vinu mogu biti i pojedine vrste sireva. Ljubitelji mlečnih proizvoda ove vrste vino marsalu kombinuju sa parmezanom, gorgonzolom, rokforom, itd.

Marsala vino u kulinarstvu

Marsala spada u vina, koja imaju široku upotrebu u kulinarstvu. Ovo piće se najčešće koristi u italijanskoj kuhinji. Specijaliteti sa marsalom se mogu naći u velikom broju italijanskih restorana u SAD. Vino se koristi za poboljšanje ukusa jela sa povrćem, kao i jela sa mesom, poput pilećeg, telećeg i goveđeg mesa.

Sos od marsale sa pečurkama i biljkama se koristi za špagete, testenine i rižoto. Ovo vino je posebno popularno u spremanju slatkiša kao što je tiramisu. Ono se koristi i u receptima za torte, kolače, kekseve, kao i druge deserte. Marsala je omiljeni sastojak i u pravljenju koktela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji