/undefined U dalekoj prošlosti, još drevni Egipćani, Grci, Rimljani i Kinezi voleli su da jedu orašaste plodove i kriške voća umočenog u med. Ovaj arhetip bombona nije služio kao dezert, već u medicinske svrhe – sredstvo za ublažavanje upale grla ili probavnih problema.
Kasnije, u srednjem veku, bombone su bile dostupne samo višoj klasi, jer su sadržale šećer i razne začine, koji su bili prilično skupi.
Početkom 16. veka kakao je postao sve popularniji u Evropi i raznovrsnost bombona se povećala. Vremenom su postali pristupačniji širokim masama. Proizvodnja ovih proizvoda je toliko porasla da je do početka 19. veka u SAD-u bilo oko 400 fabrika bombona.
Ljudi često više vole da poklanjaju bombone za praznike. Širom sveta, Noć veštica je prva, a zatim slede Uskrs, Božić i Dan zaljubljenih.
Država Kalifornija je na čelu proizvođača i čokolade i drugih vrsta bombona.
Ponovo, prve kutije čokoladnih bombona puštene su u prodaju u SAD. Godina je 1854, a provod - praznik za Dan zaljubljenih.
Ako niste ljubitelj bombona kupljenih u prodavnici i više volite da ih pravite kod kuće, evo nekoliko jednostavnih i ukusnih domaćih recepata za domaće bombone:
Čokoladni tartufi sa ukusom kafe

Trebaće vam:
- 250 grama tamne čokolade (barem 70% kakaa), izmrvljena ili izrendana;
- 250 mililitara punomasne pavlake;
- 50 grama nemasnog maslaca, naseckanog na kockice i omeškalog na sobnoj temperaturi (ali ne istopljeni);
- 1/4 pune kašičice granula nes kafe;
- kako u prahu za posipanje;
Po želji možete dodati:
- naseckane lešnike ili druge orašaste plodove po izboru;
- brendi, rum ili drugi alkohol po izboru;
Način pripreme:
Prvo stavite pavlaku u šerpu i ostavite je da skoro provri. Nakon toga stavite čokoladu u kafu u posudu i polako sipajte vruću pavlaku u smesu, pažljivo mešajte dok se ne istopi sva čokolada, a nakon toga ostavite da se ohladi na 2-3 minute.
Dodajte maslac i nastavite pažljivo da mešate dok ganaš ne postane konzistencije majoneza, a po površini ne primetite trakove maslaca. Ostavite smesu da se ohladi u frižideru na barem 3 sata (najbolje na celu noć na hladnom i provetrenom mestu). Hladnim rukama oblikujte loptice i uvaljajte ih u kakao prah. Tartufi su gotovi!
Spremljene na ovaj način, bombone se mogu čuvati do 2 dana, ali ukoliko želite da ih sačuvate duže, prvo ih umočite u tečnu čokoladu i nakon toga u kakao prah.
Bombone od pomorandže
Trebaće vam:
- 1 kutija običnog želatina
- 1 kutija esencije pomorandže, po izboru
- 1/4 čaše vode
- prstohvat ekstrakta stevije u prahu (po ukusu)
- 1 supena kašika ksilitola (za ukras)
- 1/2 kašičice limunske kiseline (po želji, za kiseli preliv)
Način pripreme:
Za početak, pomešajte suve sastojke u posudi za mikrotalasnu rernu, a posle dodajte vodu. Mešajte dok smesa ne postane gustine plastelina i počne da "poskakuje". Ponovo stavite u mikrotalasnu na par sekundi dok smesa ne postane tečna poput sirupa.
Sipajte sirup u kalupčiće, a zatim ih ostavite da se ohlade u frižideru na otprilike 5 minuta. Pokrijte bombone od pomorandže ksilitolom ili limunskom kiselinom.
Pogledajte još saveta za pravljenje zdravih bombona. A da li znate da sa pomišlju na bombone mršavite. Želirane bombone su prava radost za mališane i njihove tate, tako da ih možete napraviti u velikoj količini i sa zdravim sastojcima sami kod kuće.
Saznajte kako da napravite bombone od urmi i obradujte svoje bližnje.
Komentari