Vitamin B2

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196219
Sirevi

Vitamin B2 spada u grupu vitamina B kompleksa i poznat je još i kao riboflavin. Cela grupa vitamina obuhvata mikroelemente koji su važni za ubrzanje metabolizma čoveka i fundamentalni su za osnovni režim ishrane čoveka. Vitamin B2 ima veoma važnu ulogu u sinezi hemoglobina, kao i u metabolizmu masti i ugljenih hidrata. otkriven je 1879. godine, a njegov značaj postaje poznat tek 1930. godine. Pet godina kasnije počinje da se proizvodi i na sintetički način.

Vitamin B2 je veoma osetljiv na sunčevu svetlost. Izlaganje suncu ili isušivanje namirnica uništava vitamine koji se nalaze u njima. Obična termička obrada može narušiti strukturu vitamina, ali spremanje sa velikim količinama vode takođe može prouzrokvati da se izgubi koristan sadržaj ovog vitamina.

Uloge vitamina B2

Riboflavin je osnovni i sastavni deo krvi, koji učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Na taj način B2 utiče na kretanje molekula kiseonika u krvi. Žute je boje, a može biit i narandžasto - žute, pa je to razlog da se često koristi za bojenje namirnica. na deklaracijama proizvoda je označen kao E101.

Vitamin B2 je važan za organizam, jer aktivno učestvuje u razmeni masti, belančevina i ugljenih hidrata. On je do suštinskog značaja za dobar vid i zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja. Vitamin B2 povećava osetljivost mrežnjače, pa je zato i koristan za dobar vid.

Riboflavin je od velikog značaja za sportiste i zato treba da ga konzumiraju dodatno. Riboflavin je jedan od vitamina koji pomaže da se iz aminokiselina "izvuče" energija. On je važan i za aktivaciju vitamina B6 i pomaže u održavanju kose i kože.

Banane

Koristi od vitamina B2

Vitamin B2 potpomaže rast i proizvodnju. Osim što obezbeđuje zdravlje kože, noktiju i kose, on doprinosi da se eliminišu upalni procesi u usnoj duplji, ustima i jeziku. Riboflavin je veoma koristan za vid i ublažava umor očiju. Zajedno deluje sa drugim materijama za pravilnu asimilaciju ugljenih hidrata, masti i proteina.

Budući da je vitamin B2 otporan na toplotu, on se teško razgrađuje pri termičkoj obradi namirnica, osim ako se ne koristi dosta vode. Vitamin B2 uništava soda bikarbona, svetlost, posebno ako je ultraljubičasta. B2 je veoma važan ako želite d aimate zdravu kosu i kožu i jake nokte. Osim toga, štiti od infekcija usta, usne duplje i jezika.

Izvori vitamina B2

B2 je rastvorljiv u vodi - suvišne količine ovog vitamina se eliminišu iz tela putem vode. Lak je za apsorpciju i kao i ostali vitamini B grupe, ne akumulira se i treba se redovno unositi putem namirnica i suplemenata.

Vitamin B2 se pre svega nalazi u govedini, jajima, kačkavalju i sitnom siru, pivu, pivskom kvascu, džigerici, mleku i mlečnim proizvodima, pečurkama, soji, spanaću i drugom lisnatom povrću, bananama, bademima, itd. Naučno je dokazano da pivo sadrži veće količine vitamina B2.

Preporučena dnevna doza vitamina B2

U zavisnosti od težine, preporučena dnevna doza za decu je između 0.6 i 0.9 miligrama, za žene - 1.1 mg, dok je za trudnice ili dojilje unos do 1.5 mg dnevno. Za muškarce - 1.3 mg, dok se aktivnim sportistima preporučuje 1.5 - 2.4 mg dnevno ili 300 - 500 grama, koji se obezbeđuju putem namirnica koje ga sadrže.

Nedostatak vitamina B2

Nedostatak vitamina B2 se može pojaviti ako se ne vodi računa o ishrani. Ako iz ishrane se isključe proteini životinjskog porekla, kao i sveže povrće, deficit ovog vitamina je nezaobilazan. Nedostatak vitamina B2 vodi do narušenog prijem gvožđa. Simptomi deficita riboflavina su umor bez razloga, kao i bolovi i krvave oči.

Nedostatak vitamina B2 je uzrok problema sa vidom, suvim ustima, borama oko usta, kao i opadanja kose. kod nedovoljnih količina ovog vitamina su primetni kožni problemi, kao i problemi u rastu kod dece - to je zbog činjenice da metabolizam proteina je otežan ako je prisutan deficit vitamina B2.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti