Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?

Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?

Kiril MihailovKiril Mihailov
Pomoćnik kuvara
59
Crna limeta
Fotografija: Theinfo/wikipedia.org

Sušena crna limeta je sitna, prečnika oko 2-4 centimetra i ima okrugli do ovalni oblik. Boja kore varira od žuto-smeđe do tamno smeđe, ponekad izgleda gotovo crno. Zbog toga se proizvod i tako nazvan. Njena unutrašnjost je suva, tamno smeđe-crna, lomljiva i strukture ljuske.

Sušena limeta ima oštru aromu kada se otvori, nudeći slatko-opor, jak citrusni ukus sa fermentisanim, mošusnim nijansama.

Kako se pravi sušena crna limeta? Sušenje plodova limete vrši se kuvanjem u slanoj vodi 5 minuta, a zatim sušenjem na suncu, u rerni ili u dehidratoru. Plodovi se suše dok kožica ne potamni i dok plod ne očvrsne.

Sušenje limete na suncu može trajati nekoliko nedelja, a plod spolja postaje suv i lomljiv i gubi gorčinu i kiselost.

Sušena crna limeta koristi se kao začin u iranskoj kuhinji i iračkoj kuhinji. Takođe se koristi u Jemenu i Kuvajtu. Upotrebu crne limete možete pronaći i u indijskim receptima. Koristi se ceo plod, ali i mleven za dodavanje mošusnog, začinjenog ukusa slanim kulinarskim jelima.

Dodaje citrusni ukus, blagog zadimljenog ukusa supama, mesnim jelima, pirinču i varivima od mesa.

Sušena crna limeta - kako se pravi i gde se koristi?
Fotografija: Robyn Lee/seriouseats.com

Sušeni plod limete može se koristiti ceo, probušen nekoliko puta nožem ili viljuškom i kuvano u supi, čorbi i drugim tečnim jelima. Kada je jelo gotovo, začin se uklanja i baca jer ima pomalo gorak ukus.

Takođe se mogu koristiti u mlevenom obliku i trljati po mesu, posuti po jelima sa pasuljem i pirinčem ili koristiti kao zamena za sumak.

Sušena limeta je pogodna za aromatizovanje mesa poput živine, jagnjetine, svinjetine, ribe, kao i povrća - bamije, šargarepe, graška, kukuruza, paradajza, pirinča, kinoe, sočiva, leblebija, mirođije, peršuna, đumbira, kurkume, belog luka, šafrana i pistaćija.

Osušena limeta se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi bez vlage do tri meseca.

Sušeni plodovi limete osnova su persijske kuhinje od davnina. Beduinske žene su ih koristile za bojenje prediva.

U arapskoj kuhinji crna limeta je glavni sastojak jela poput kabse, jela sa pirinčem, jela sa bulgurom, a sušena limeta se koristi i za pripremu čaja.

Patlidžan sa bulgurom

Danas sušena limeta vraća svoju popularnost kroz industriju koktela, jer poznati barmeni prave pića koristeći mleveni začin.

Sušeni plodovi dodaju bogat ukus sa fermentisanim nijansama i prilikom miksovanja koktela. A ukus se dobro slaže sa tamnijim, starim alkoholnim pićima poput brendija i ruma ili voćnim napicima poput punča i daikirija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest