Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi brazilskog oraha

Zdravstvene koristi brazilskog oraha

MarinaMarina
Džedaj
25
Brazilsko orah

Šume Amazonije su rodno mesto nekih unikatnih biljnih vrsta, kakav je i brazilski orah. Brazilsko drveće naseljava tropske kišne oblasti Brazila, Bolivije, Perua, Kolumbije, s tim što je zanimljiva činjenica da zapravo Brazil nije najveći proizvođač ukusnih orašastih plodova, nego Bolivija.

Oni, pored toga što su jedno od drveća najdužeg životnog veka (pretpostavlja se od 500 do 700 godina), jedno je i od najvišeg, dostižući 50 metara. Svako drvo godišnje daje otprilike 300 mahuna, od kojih svaka ima približno 2.5 kg i u sebi sadrži približno 20 orašastih plodova.

Brazilski orah se koristi za pravljenje različitih jela, u sirovom ili termički obrađenom stanju se jede, kao i svi drugi orašasti plodovi. Oni su izuzetno kalorični, ali sadrže i mnogo važnih minerala, vitamina i antioksidanasa.

U sebi nose selen, koji sprečava oštećenja ćelija, kao i magnezijum i tiamin. A flavonoidi koji se nalaze u njemu se bore protiv razvoja zloćudnih oboljenja.

Kao što smo rekli, ovaj orah je prilično kaloričan, tako što se 100 grama njega izjednačava sa 687 kkal, a sadržaj masti je 68-69 na 100. Međutim, ove masti su korisne za kardiovaskularni sistem, one se ne nagomilavaju i nisu štetne i upravo one pomažu u smanjivanju nivoa lošeg holesterola LDL i povećavaju dobar HDL holesterol. I uprkos tome saveti stručnjaka su da se ne preteruje sa konzumacijom brazilskog oraha.

Brazilski orasi

Sadržaj selena je dosta visok, približno otprilike 544 mgr, s tim što se smatra da ovaj sastojak pomaže u pravilnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema i sprečava pojavu različitih oboljenja.

Postoje proučavanja iz oblasti gde se uzgaja ovaj brazilski orah u kojima se navodi da tamo stanovništvo retko pati od oboljenja kardiovaskularnog sistema. Još selen sprečava razvoj raka dojke, prostate i drugog.

Pomaže i pravilnom finkcionisanju štitne žlezde i održava imunološki sistem. Ali za zdravlje dece dneva doza koja se preporučuje je od 45 mgr, a za odrasle 400 mgr. Drugim rečima, 3-4 orašasta ploda svog dana je dovoljno za odraslog čoveka.

Iz tog razloga ne treba da se preteruje i da stalno jedete takve orašaste plodove, nego predoziranje prouzrokuje krhke i bele nokte, opadanje kose, osip, razdražljivost, stomačne bolove i drugo.

U ovim orasima je sadržana i jedna veoma važna aminokiselina nazvana metionin. Ona se nalazi samo u brazilskom orahu i igra suštinsku ulogu u borbi sa različitim hroničnim oboljenjima, kod ciroze jetre, štiti od prevremenog starenja i drugog.

Brazilski orah je veoma ukusan i koristan, iz tog razloga bi bilo dobro s vremena na vreme da uživate u njegovom ukusu, ali ni u kom slučaju da ne preterujete. On je dosta kaloričan i bogat selenom koji, međutim, u visokim dozama postaje toksičan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest