Mekan, topi se u ustima i ispunjava čula osećajem izvrsnog ukusa te umerene slatkoće koja vas tera da želite još i još! Smatra se Amerikancem, rođenim u pretencioznim poslastičarnicama Njujorka. Ali istina je da je veliki čizkejk uživao posebnu popularnost u staroj Grčkoj.
Kasnije je njegov tajni recept dospeo u ruke Rimljana tokom njihovih brojnih osvajanja, a nošen je i kao poklon bogovima u hramovima. A prema nekim izvorima, sličan ukusan čizkejk kao naš današnji služio se sportistima tokom prvih Olimpijskih igara kako bi im dao snagu tokom takmičenja.
Zatim je, zahvaljujući Rimskom carstvu, stigao na stolove u Centralnoj i Istočnoj Evropi. I nastavljajući svoj put i prateći zamah svog širenja, čizkejk je stigao i do Zapadne Evrope, u Italiju i delimično u Veliku Britaniju.

A gde je Njujork u svemu tome? Ovde su, kao i kod mnogih drugih ukusnih poslastica, intervenisale razne imigrantske grupe u Sjedinjenim Državama, posebno Italijani i Jevreji, koji su proširili recept za čizkejk po dolasku u Njujork krajem 19. veka.
U stvari, pravi čizkejk današnjice - kakav sada poznajemo - ugledao je svetlost dana zahvaljujući pronalasku čuvenog filadelfijskog krem sira 1872. godine. Bio je to rad njujorškog poslastičara koji je, u pokušaju da kopira francuski Nefšatel, neočekivano dobio kremastiji sastojak. Svoj sir je nazvao Filadelfija jer je taj grad već imao reputaciju visokokvalitetne kuhinje.

Čizkejk je brzo postao zvezda i uživao je u ogromnom uspehu. U 20. veku, svaki američki restoran je imao svoju verziju recepta, a svi majstori poslastičari su se trudili da pokažu superiornost nad drugima.
Dakle, današnji čizkejk je divan i može se prepoznati kao njujorški. Ili kako se hvale u Njujorku: Čizkejk nije bio pravi čizkejk dok nije postao čizkejk u Njujorku.

Ipak, postoji mnogo različitih vrsta čizkejkova u skoro svakoj zemlji. Glavni sastojci koji se koriste za njegovu pripremu takođe variraju. Na primer, može se napraviti od svežeg sira, ali i od belog sira, italijanskog krem sira kao što su rikota i maskarpone, krem sira kao što su Kiri ili Sen More, pa čak i od kiselog mleka i tofua.
A pored toga, za više ukusa, može se pripremiti sa proizvodima od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka... A što se tiče kore, može se napraviti od keksa, hleba sa začinima, a može se konzumirati i sirov, pa čak i zamrznut. Važno je da ga ima!
Pogledajte i kako da napravite klasični čizkejk sa borovnicama, ukusan i brzi čizkejk od jagoda ili nedavno popularni čizkejk iz Dubaija.
Komentari