Moroška /Rubus chamaemorus/ je višegodišnji žbun sa jakim i puzećim stablom, koje je prekriveno trnjem.
Cvetovi moroške su beli, sakupljeni u jednom grozdu od 3 do 20, pa i više. Obično cveta u maju i junu.
Moroška je veoma dobra medonosna biljka. Sa nje pčele sakupljaju velike količine polena i nektara. Kod nas se mogu sresti nekoliko vrsti divlje kupine, koje rastu u ravničarskim i planinskim predelima.
Moroška je voće, koje je poznato još od davnina, ali do današnjeg dana ne prestaje da izenađuje svojim lekovitim svojstvima. Konzumacija moroške nije samo zadovoljenje čula ukusa, već i svojevrstan doprinos našem zdravlju.
Sastav moroške
Moroška sadrži proteine, šećere, celulozu, pektine i bagrilne materije, organske kiseline /limunska, jabučna/. Slatki plodovi su bogati vitaminom A, C, B i PP.
Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, kobalta, fosfora. Moroška je izvor tokoferola, koji su neophodni za razvoj ploda u majčinom stomaku.
100 g moroške sadrži 83 ml vode, 6.8 g ugljenih hidrata, 31 kaloriju, 0.8 g proteina i 0 g masti.
Moroška u kulinarstvu
Kako biste u potpunosti osetili pun i kiselkast ukus moroške, najbolje je da je konzumirate dok je sveža. Prezreli plodovi moroške imaju nešto blaži i sladak ukus.
Tracicionalno se moroška koristi za pravljenje slatka ili želea. U nekim skandinavskim zemljama ova biljka koristi za pravljenje likera. Takođe, moroška se koristi za pravljenje torti, palačinki, raznih deserata. U Norveškoj se služi sa šlagom i šećerom.
Koristi od moroške
Moroška je veoma cenjeno voće u dijetama, kao i u ishrani, čija je svrha lečenje. Ona je veoma korisna kod avitaminoze, kardiovaskularnih i želudačno-crevnim oboljenjima. Moroška je odlično sredstvo i protiv temperature. Poboljšava stanja kod gripa, prehlade i angine. Ovo voće pomaže i kod trovanja i opekotina.
Zreli plodovi moroške podstiču znojenje, deluju kao diuretik, imaju spazmolitičko, antimikrobno dejstvo, a takođe i jačaju ceo organizam. Ovo voće jača imuni sistem i povećava zgrušavanje krvi.
Listovi moroške deluju antiupalno, obnavljaju krv i potpomažu zarastanje rana. Čaj od listova se koristi kod cistitisa, dijareje, gihta i poremećaja metabolizma.
U kombinaciji sa ribljim uljem, sveži listovi biljke pomažu u uklanjanju gnojeva. Zbog visokog sadržaja vitamina C, moroška je odlično preventivno sredstvo protiv skorbuta.
Zahvaljujući svom bogatom sastavu i korisnim svojstvima, moroška se dosta koristi u kozmetici.
Ekstrakti od ove biljke se dodaju u razne maske, kreme, gelove i šampone. Ovo voće je veoma korisno za osobe koje imaju probleme sa kosom i osetljivu suvu kožu.
Narodna medicina i moroška
Narodna medicina preporučuje korenje i listove moroške kod šećerne bolesti, iskašljavanja krvi, dijareje, dizenterije, belog pranja, apendisitisa, jake i dugotrajne menstruacije, proširenih vena. Smatra se da je moroška efikasno antikancerogeno sredstvo.
Čaj od listova se koristi za ispiranje usta kada je prisutna upala desni i upala grla. Plodovi moroške se preporučuju kod upale disajnih puteva, prehlade, za jačanje organizma.
Dve kašike listova moroške se preliju sa 500 ml proključale vode i ostave se tako sat vremena. Kada se procedi, pije se po 1 šolja 4 puta dnevno pre obroka.
Korenje se sprema na sledeći način - 1 kašika korena se prelije sa 500 ml proključale vode i kuva se oko 10 minuta.
Štetnost moroške
Moroška ne bi trebalo da se konzumira ako su prisutna sledeća oboljenja i stanja: čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu; oboljenja bubrega; gastritis sa povećanom kiselinom.
Komentari