bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Simptomi kod predoziranja kofeinom

Simptomi kod predoziranja kofeinom

AdminAdmin
Glavni urednik
24034
Kafa sadrži mnogo kofeina

Industrija koja se bavi kofeinom, je biznis velikih razmera koji leži na ramenima mnogobrojnih potrošača, koji ga konzumiraju u obliku jutarnje kafe ili sode. Međutim, potrošači kofeina ignorišu njegov destruktivni uticaj na organizam.

Ova materija može da se pronađe u kafi, čokoladi, čaju i drugim proizvodima koji su poznati kao lekovi protiv bolova, kao što su acetaminofen i aspirin. Koristi se i kod drugog leka - antihistamina koji je protiv pospanosti. Za zavisnike na kofein, momentalni prestanak unosa uobičajenih doza dovodi do glavobolje, koja traje nekoliko dana do nedelju dana ili više u zavisnosti od stepena zavisnosti. Ovo je samo jedan od simptoma koji su povezani sa kofeinom.

Jutarnja šolja kafe je obavezni ritual miliona ljudu u svetu. Većina nas ne može da zamisli da započne svoj dan bez aromatičnog napitka i to je potpuno normalno. Ali kada umesto 1 ispijamo po 4-5 šolja kafe dnevno, može da dođe do nuspojava, neke od njih su veoma teške.

Kofein ima direktan uticaj na centralni nervni sistem. On je poznati stimulator i može na kratko da ukloni pospanost i umor, vraća oštrinu misli. U malim dozama je koristan, ali kdo zavisnosti se pojavljuje stanje koje je poznato kao kofeinizam.

Šta predstavlja kofeinizam?

Kofeinizam je opasno stanje i predstavlja uznemirenost prouzrokovanu kofeinom. Ovo je intenzivniji oblik trovanja kofeinom i može da se dobije nakon unosa velikih količina kofeina za 4 ili više nedelja. Osnovni simptom je sve veća želja za unosom sve većih i većih doza kofeina, bez obzira na izvor.

Simptomi kod predoziranja kofeinom

Zavisnici osećaju fizičke tegobe kao što su glavobolja, napor u mišićima, nemir, nervoza, ošamućenost, zapušen nos, mučnine, umor, treperenje i razdražljivost. Ovo je samo deo nus pojava izazvanih kofeinom, koje se sreću kod većine zavisnika. Oni su više na psihičkoj osnovi, nego na fizičkoj kao što se spominje u knjizi „Nutrition in Exercise and Sport” Irisa Volonskog, koja je objavljena 1998.

Ograničavanje kafe i predoziranje kofeinom

Predoziranje kofeinom vodi do problema kao što su:

1. Jaki bolovi u stomaku

2. Uzbuđenje

3. Zbunjenost

4. Dehidratacija

5. Teško disanje

6. Treperenje mišića

7. Povraćanje, ponekada čak i krvi

8. Temperatura

9. Buka u ušima

10. Razdražljivost

11. Ubrzan puls

12. Često mokrenje

13. Napadi panike

14. Nesanica

15. Mastopatija

16. Nemir

Kofein je razlog za stvaranje nepotrebnog insulina u krvi, što je zdravstveni rizik. Ima efekat i na menstrualni ciklus, što ga čini bolnijim nego inače.

Postoje dve osnovne nuspojave od kofeina.

Prva nastaje zbog činjenice što je on diuretik, tj. tečnosti koje sadrže kofein dovode do dehidratacije, koja pak sa svoje strane dovodi do umoral

Drugi negativan efekat je što on deluje kao stimulans.

Stimuansi su prizračni reaktori koji telu stvaraju, a ne snabdevaju ga vitaminima i mineralima koji su mu potrebni. Tako koristimo raspoložive nutriente i energiju kako bismo mogli da se izborimo sa ovom imaginarnom preprekom.

Pričinjeni stres je sličan onom koji je izazvan nekom neprijatnom životnom situacijom i indirektno to utiče na srce i na fiičko zdravlje organizma - i spoljašnje i unutršnje. Spoljašnji efekat od kofeina se izražava gubitkom težine, bledom kožom, vlažnim očima i dr.

Kroz kofein nutrienti, obezbeđeni za različite funkcije organizma brzo se redistribuiraju, ali imaju dugotrajan negativan efekat na čovekovo zdravlje. U cilju izbegavanja ovog deficita telu je potreban odgovarajući nutrient. Tek tada, će se bolje osećati, čineći lakšim prevazilaženje kofeinskog efekta i tek nakon toga - prevazilaženje same zavisnosti.

Kako da izbacimo kofein?

Ljudima nije potreban kofein da bi se osećali sveže i bodro, a za to su dokaz naši preci koji nisu poznavali kofein i uprkos tome su uspevali pravilno da se razbude.

Ukoliko uzimate preterano mnogo kofeina, u početku probajte da smanjujete doze. Ako kafu odjednom izbacite, telo će osećati stres i odmah će reagovati tako što neprestano odvodi vaše misli ka željenoj šolji kafe. Zamenite popodnevnu kafu čašom soka ili čaja, tako što promenite vašu naviku. Ako vam se pije kafa, popijte čašu tople vode. Ona će hidrirati telo i očistiće vaše misli.

Kofein

Većina nas pije kafu u želji da se brzo ispuni energijom. Vežbe imaju veoma dobar efekat, zato ustajte i prošetajte se, posebno posle podne, kada pospanost zauzima vrh. One su odličan način za smanjivanje simptoma kofeinske apstinencije.

Ako želite u potpunosti da ograničite kofein, veoma pazite i na tzv. skrivene izvore kofeina. Čitajte pakovanja sa hranom i informišite se o mogućim mestima na kojima može da se pronađe sastojak. Budite istrajni u svojoj želji i nemojte sebi postavljati preterano kratke rokove za izbacivanje kofeina, budući da je njegovo delovanje veoma jako i oduzima određeno vfeme da se telo očisti potrebe za njim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest