Gurme kuhinja

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2482
Gurme

Reč "gurme" dolazi iz francuskog. Podrazumeva ljubitelja i poznavaoca dobre hrane i pića. U našem jeziku ova reč ima najrazličitije varijacije, a pre svega se opisuju jela pri čijem spremanju i serviranju su se koristili posebni sastojci, poseban način spremanja. Sa druge strane, koristi se za razne uređaje koji se koriste u procesu spremanja ili za restorane u kojima se služe jela ovog tipa.

Na našim prostorima postoji i gurme turizam. On podrazumeva granu turzima gde se uz razna putovanja na različite destinacije predlaže i degustacija jela i pića koja su tipična za određena mesta.

Gurme kuhinja podrazumeva zadovoljstvo, kvalitet i zdravu hranu. Kada se govori o gurme kuhinji, pre svega se misli na kulinarsku umetnost u spremanju ukusne hrane i pića, kao i vrhunsku kuhinju.

Gurme kuhinja

Ono što je karakteristično za ovu vrstu kuhinje jeste spremanje i serviranje jela. Obično su porcije male, ali veoma bogate i jakog ukusa. Gurme hrana bi trebalo da se konzumira polako, kako bi se osetilo bogatstvo ukusa koje ova vrsta hrane nudi.

Za razliku od klasičnog jelovnika koji se obično sastoji iz 3 dela, klasični gurme jelovnik obuhvata 7 ili 8 različitih jela. Ljubitelji ove ishrane obično preferiraju da se hrane zdravo i na njihovoj trpezi uglavnom ima manje masnih i prženih jela.

Teleći stek

Ovakvi ljudi najviše konzumiraju teletinu, žečetinu, svinjetinu, jagnjetinu, pačetinu i pileće meso, ribu i morske plodove, povrće i voće, orašaste plodove, kao i druge zdrave namirnice. Ove namirnice se spremaju tako da se omogući našem organizmu maksimalno usvajanje svih korisnih sastojaka.

Jela gurme kuhinje se obično peku ili se spremaju na pari ili se dinstaju. Garnir uz ova jela obično bude povrće. Komabinacija sastojaka je uvek ekstravagantna, uz nizak sadržaj balzamiko sirćeta, aromatičnih ulja i drugih začina.

Gurme kuhinja je veoma popularna u celom svetu. Kod nas je ljubitelja ovakve kuhinje svakog dana sve više. Može se naći u nekim restoranima koji su ovakvu vrstu hrane uključili u svoju ponudu, kao i u onim koji su specijalizovani i u kojima se samo ova vrsta hrane može naći. Takođe, nije teško da se ovakva jela spreme i u kućnim uslovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest