bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Korisne namirnice kod gastritisa

Korisne namirnice kod gastritisa

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
bol u stomaku

Gastritis je upala sluzokože želuca. Dobija se od dugotrajne upotrebe želudačnih iritansa poput alkohola, nesteroidnih protivupalnih lekova i aspirina.

Drugi uzroci bolesti mogu biti Helicobacter pilori bakterije, prekomerno lučenje hlorovodonične kiseline, autoimune bolesti i konzumacija određenih sastojaka koji razdražuju sluzokožu, npr. otrova.

Postoje namirnice koje mogu da tretiraju i olakšaju simptome ove bolesti.

Lako svarljive namirnice

Ako imate gastritis, trebalo bi da jedete hranu koja se lako vari i da izbegavate začine. Takve namirnice su supe sa niskim sadržajem masti, pirinač, krompir pire, pirinač na pari, kuvano povrće, ovsene pahuljice, nemasno meso, mleko sa manje masnoće i druge. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem masti, jer stimuliše izlučivanje hlorovodonične kiseline u želucu, što dodatno iritira njiegovu sluzokožu.

Namirnice bogate flavonoidima

Flavonoidi su supstance sa antioksidantima i zaštitnim elementima. Njima se duguje žuta, zelena i crvena boja voća i povrća. Ove supstance zaustavljaju rast bakterije odgovorne za gastritis Helicobacter pilori. Dakle, ako patite od gastritisa, jedite namirnice bogate flavonoidima - jabuke, celer, borovnice, crni luk, beli luk, kruške i kupus.

Probiotici

pivski stomačić

Oni su poznati kao korisne bakterije koje imaju blagotvorno dejstvo na organizam njihovog domaćina. Probiotici sprečavaju prevelik razvitak bakterije Helicobacter pylori.

Ovo postižu tako što održavaju ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u probavnom sistemu. Probiotike možete pronaći u većini kiselog mleka koje se prodaje na tržištu. Tražite oznaku za prisustvo živih kultura u mleku.

Izbegavajte često korišćenje alkohola, bezalkoholnih pića, čaja, jake kafe, začinjene hrane i začine. Prejedanje i pušenje su takođe krivci za pojavu gastritisa.

Važnu ulogu igraju i stres, prolongiran stres i anksioznost. Hronični gastritis često dovodi do gubitka težine, anemije i eventualnog izliva krvi u želudac.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest