Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je to poširanje?

Šta je to poširanje?

Poširana jaja

Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja elegantnih deserata.

Pre nego što se prepustite kulinarskim izazovima, trebalo bi da ste dobro upoznati sa načinima spremanja različitih proizvoda. Hrana se može servirati sirova (na primer, salate od voća i povrća, suši), pečena, pržena i kuvana.

Mogu se, takođe, primeniti i razne kombinacije termičke obrade - prvo da se deo povrća proprži za čorbu, a zatim i da se skuva.

Poširanje je tehnika, koja se sve češće koristi u savremenom kulinarstvu. Međutim, šta to zaista podrazumeva? Ovaj termin dolazi iz francuskog i koristi se za specijalan način spremanja jaja - jaja se kuvaju u vrućoj, a ne kipućoj vodi.

Poširanje predstavlja proces kuvanja namirnice u vodi ili drugoj tečnosti na temperaturi oko 70-80 stepeni. Tečnost ne sme da proključa, tj. ne sme da dostigne temperaturu do 100 stepeni.

Poširanje se koristi za namirnice poput ribe, nekih vrsta povrća i voća, jaja. Ovim načinom spremanja se čuva pravi ukus hrane. Takođe, tekstura se čuva - na primer, meso ribe postaje meko, ali ne postaje kašasto, kako bi bilo u slučaju da se kuva u kipućoj vodi.

Poširana kruška

Postoje dva glavna načina za poširanje. Prvi je da voda proključa pa se onda dodaju začini. Nakon toga se tečnost sklanja sa vatre, a namirnica se potapa u vodu i tako stoji 15 - 20 minuta.

Drugi način je da se namirnica zagreva zajedno sa tečnošću, ali treba voditi računa da se sve odvija na ravnomernoj temperaturi, koja neće preći 80 stepeni.

Na primer, u tradicionalnoj bugarskoj kuhinji najpoznatiji recept gde se koristi poširanje jeste Jaja na panagjurski način. Poširanje se preporučuje kod spremanja lososa, pastrmke, špargle, prokelja.

Sve popularniji postaju i deserti koji se prave na ovaj način. Jesen je najbolje vreme da probate da spremite poširane kruške i jabuke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest