bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto su žitarice korisne?

Zašto su žitarice korisne?

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Amaranr

Žitarice su neophodne za pravilno varenje, smiriju nervni sistem, daju oseća sitosti, tope masne naslage, a u isto vremenu daju energiju i izdržljivost, dobre reflekse, dugo pamćenje i visoku koncentraciju. Žitarice se, za razliku od rafinisanih zrna, drugačije vare.

U suštini, veliki broj zrna predstavljaju kiseline, koje su ujedno dobar preduslov za razvoj bolesti, jer povišavaju nivo kiselosti u krvi. Zato je potrebno da se zrna dobro sažvaću, a pljuvačka pomaže da se ta kiselost razgradi, budući da je ona alkalna.

U ovom tekstu ćete otkriti važne informacije o popularnim žitaricama, koje su veoma važne za zdravlje.

1. Amarant

Ova žitarica je veoma korisna za ljude koji imaju povišenu potrebu za hranljivim materijama, a tu spadaju dojilje, trudnice, deca, bebe, kao i osobe koje su izložene napornom fizičkom radu.

Amarant je veoma bogat lizinom. Ima specifičan i jak ukus, pa je preporučljivo da se meša sa drugim žitaricama. Ima oko 15-18% proteina, bogat je vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C i ima više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma od mleka.

2. Ječam

Ječam

Ječam je veoma koristan za krv, žuč i nervni sistem. Lako se vari. Neoljušteni ječam je hranljiviji od oljuštenog. Ima više vlakana, duplo više kalcijuma, triput više gvožđa i 25% više proteina. Kada se ispeče, ječam postaje alkalan. Ova žitarica je odlična zamena za kafu, jer poboljšava raspoloženje i daje snagu. Takođe, pomaže novorođenčadi da bolje prime majčino mleko.

3. Heljda

Heljda

Heljda poboljšava apetit i potpomaže varenje. Sadrži rutin - bioflavonid, koji ima moć da snizi krvni pritisak i da poboljša cirkulaciju ruku i nogu. Naklijala heljda je odličan izvor enzima, hlorofila i vitamina.

4. Pšenica

Pšenica
Fotografija: Sevdalina Irikova

Pšenica je jedna od namirnica koje nam pomažu u borbi sa lošim holesterolom. Ona je izvor B grupe vitamina, magnezijuma i važnih mikroelemenata. Konzumacija pšenice potpomaže pravilnu razmenu materija i poboljšava celokupno funkcionisanje našeg organizma. Jedite više pšenice, pa makar to bilo i u sirovom obliku, imaćete vitku figuru, glatku kožu i sjajnu kosu.

5. Kinoa

Kinoa

Kinoa je bogata vlaknima, aminokiselinama i proteinima. Ne sadrži gluten, pa je to čini idealnom za osobe koje nisu tolerantne na ovaj sastojak. Ona normalizuje nivo šećera u krvi i ubrzava metabolizam. Ona je odličan ibor za sve one koji žele da se hrane zdravo i da smršaju.

6. Proso

Proso

Proso se takođe smatra žitaricom, koja ne sadrži gluten, ali je veoma bogata mineralima. Međutim, prednosti prosa tu ne prestaju. Ispitivanja su pokazala da konzumacija prosa povećava energiju, jača odbrambene moći organizma, pa je čak i dobar saveznik uprevenciji raka.

7. Ovas

Ovas

Ovas je dobar izvor vitamina E, A, vitamina D, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana, fosfora i cinka. Konzumacija ovasa pomaže u kontrolisanju telesne težine, kao i u regulaciji krvnog pritiska i šećera u krvi. Takođe, ovas je koristan za kosu. Pomaže da imamo mirniji san.

8. Bulgur

Bulgur

Bulgur je namirnica koja ima dosta koristi za zdravlje, budući da sadrži velike količine vlakana, minerala i drugih korisnih materija. Kao namirnica je veoma sočan, štiti od pojave dijabetesa, astme, reumatoidnog artritisa i gojaznosti.

9. Beli pirinač

Beli pirinač

Ova žitarica se smatra veoma korisnom. Istraživanja su pokazala da konzumacija belog pirinča blagotvorno deluje na kosu, kožu i kosti. On potpomaže varenje i povećava odbrambene sposobnosti organizma.

10. Smeđi pirinač

Smeđi pirinač

Ova vrsta pirinča je više zahtevna nego bela vrsta, ali svakako vredi spremiti. Smeđi pirinač je veoma koristan i sprečava gomilanje suvišnih kilogarama, srčanih problema, Alchajmerove bolesti, kancerogenih oboljenja i raznih drugih bolesti. Takođe, smanjuje nivo stresa i pomaže da lakše zapsite.

10. Sorgum

Sorgo
Fotografija: Antonia Karova

Još jedna namirnica koja se može dodati na spisak onih bez glutena. Sorgum jača kosti, kontroliše nivo šećera u krvi, poboljšava varenje, zdravlje srca, dobar je za kvalitetniji san i štiti od pojave raka.

12. Raž

Raž

Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, ova biljka je korisna za ljude koji spadaju u rizičnu grupu za pojavu dijabetesa, jer kontroliše nivo šećera u krvi. Takođe je dokazano da osobe koje često konzumiraju raž manje imaju kardiovaskularna oboljenja, visok holesterol i probleme sa varenjem.

13. Spelta

Spelta

Spelta je jedna od namirnica koja je u prošlosti dosta cenjena. Ona danas ponovo postaje popularna i ima počasno mesto na našoj trpezi. Spelta pomaže da lakše prebrodimo stanja umora, doprinosi kvalitetnijem snu i pomaže nam da imamo vitku figuru. Preporučuje se kod kardiovaskularnih oboljenja, niskog imuniteta, kolitisa i bolesti želuca. Tokom hladnih dana je odlično sredstvo za jačanje imuniteta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest