bonapeti.rs»Članci»Biljke»Crni kohoš

Crni kohoš

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
311815
Crni kohoš
Fotografija: Go Botany

Crni kohoš /Actaea Racemosa/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića /Ranunculacea/, koja potiče iz Severne Amerike, gde slobodno raste u vlažnim listopadnim šumama sa umereno plodnim zemljištem.

Visina ove biljke može biti preko 70 cm i ima glatko, tanko i uspravno stablo. Listovi su široki, na krajevima izrezbareni, a boja im varira od tamnozelene do braon. Cvetovi su veliki i bele boje. Imaju jaku i prijantu aromu, koja mami razne insekte. Crni kohoš je poznat još i sa nazivima cimicifuga i divlji ruzmarin.

Istorija crnog kohoša

Deo naziva ove biljke - kohoš se može prevesti kao grudi. Iz tog razloga se smatra da je ova biljka veoma efikasna kod problema koje ima nežniji pol.

Činjenica je da je ova biljka već vekovima unazad dobro poznata Indijancima. Kod njih je ona bila veoma cenjena zbog moći da leči razne zdravstvene probleme, a najviše ženske. Kada je otkriveno da koren biljke veoma efikasno ublažava menstrualne bolove i neprijatne simptome, koji prate početak menopauze, onda je ova biljka postala veoma popularna.

Takođe, zahvalujući ovoj biljci su dojilje uspešno poećavale količine mleka. Odatle i razlog zašto se ova biljka naziva i ženskim korenom.

Crni kohoš se koristio i kod astme, pneumonije, pleuritisa. Indijanci su pravili čaj od ove biljke, a konzumirali su ga protiv reume. Takođe, pravili su obloge od ove biljke i stavljali na bolna mesta. Biljka deluje umirujuće i tonizira.

Zbog neverovatnih lekovih moći, crni kohoš brzo postaje popularan i u Evropi, gde se danas aktivno koristi za lečenje i koristi se za proizvodnju raznih preparata.

Sastav crnog kohoša

Crni kohoš
Fotografija: Go Botany

Smatra se da je crni kohoš izvor veoma korisnih sastojaka, koji čine da se ova biljka koristi za razne zdravstvene probleme. Istraživanja su pokazala da crni kohoš sadrži aktein, formononetin, izoferluinska kiselina, acetsalicilova kiselina. Izvor je i smole, selena, hroma, gvožđa, itd.

Koristi od crnog kohoša

Crni kohoš je veoma koristan za zdravlje čoveka. Ona ima umirujuće dejstvo, tonizira, olakšava iskašljavanje, deluje hipotenzivno i deluje kao antidepresiv. Specijalisti kažu da ova biljka potpomaže opuštanje glatke muskulature i podstiče rad srca. Ovi kvaliteti su otkriveni još pre mnogo vekova, koji ne prestaju da iznenađuju savremenu medicinu.

Kao što smo već pomenuli, najkorisniji deo ove biljke jeste njen koren, koji pomaže damama kod najtežih trenutaka. Jedno nemačko ispitivanje sprovedeno krajem prošlog veka tvrdi da je crni kohoš veoma koristan i efikasan kod talasa toplove u menopauzi, a takođe i kod menstrualnih problema.

Iskustvo je pokazalo da ova biljka pomaže kod simptoma kao što su talasi vrućine, znojenje, glavobolje, nervoza, nemir, problemi sa snom, depresivna stanja, suvoća sluzokože. Kao što je već poznato, veliki broj žena za vreme menstruacije ima bolove i osećaj neprijatnosti.

Međutim, konzumacija crnog kohoša sve ove probleme ostavlja u prošlosti, budući da stimuliše cirkulaciju krvi do materice. Na taj način uklanja nelagodnosti. Koristi se i kod oskudne menstruacije, a takođe i kod izostanka iste.

Lekari smatraju da crni kohoš može biti uspešna zamena za estrogen i obezbedi normalno funkcionisanje hormona. To je razlog da se smatra da ova biljka utiče i na opadanje kose i problematičnu kožu, koja je simptom disbalansa hormona. Istraživanja naučnika u SAD su pokazala da ova biljka može pomoći i u prirodnom povećanju grudi.

Korisna dejstva ove biljke se nastavljaju. Postoje podaci da ona blagotvorno deluje kod reume, visokog krvnog pritiska, upornog kašlja, zujanja u ušima, dijareje. Pomaže u ublažavanju kožnih iritacija, svraba, koji je posledica ujeda insekata.

Preporučena dnevna doza crnog kohoša

Crni kohoš se može naći u apotekama, kako u vidu kapsula, tako i u vidu tableta i tinktura. Kapsule i tablete se uzimaju jedna ili dve dnevnon.

Crni kohoš

To je u potpunosti dovoljno. Što se tiče tinkture, od nje se može konzumirati od 2 do 4 ml, tri puta dnevno, a preporučljivo je da se razredi sa čajem ili vodom.

Narodna medicina i crni kohoš

Narodna medicina preporučuje čaj od crnog kohoša za rešavanje ženskih problema. Da ga napravite, potrebno vam je 20 g sušene biljke /koren/. Kuvajte 10 minuta u 1 l vode. Dobijeni čaj procedite. Kada se ohladi, čuva se u frižideru. Uzima se po jedna čaša, 3 puta dnevno.

Štetnost crnog kohoša

Iako je biljka crni kohoš veoma korisna, ona ne bi trebalo da se koristi na svoju ruku, jer njena upotreba krije određene rizike. Ako se nepravilno koristi, ona može prouzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, znojenje i poremećaj vida, opstipaciju, nizak krvni pritisak, mučnine, probleme sa želucem, povraćanje, osećaj težine.

Takođe, crni kohoš je izvor male količine acetisalicilne kiseline, pa se ne preporučuje ljudima koji su alergični na apsirin i druge salicilate.

Činjenica je da se biljka koristi za izazivanje porođaja, ali uprkos tome, njegovo dejstvo na plod nije dobro ispitano, pa zato lekari sumnjanju u korišćenje ovakvih metoda. Takođe, trebalo bi imati u vidu da ova biljka kada se konzumira u ranoj trudnoći, može prouzrokovati pobačaj.

U slučaju da hoćete koristiti ovu biljku za svoje zdravstveno stanje, potrebno je da se prethodno konsultujete sa lekarom ili iskusnim travarom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji