bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je surimi i za šta se koristi?

Šta je surimi i za šta se koristi?

Jana G.Jana G.
Početnik
1635
Surimi

Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.

Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci, budući da je riba njihova osnovna namirnica. Pre mnogo vekova su oni ustanovili da riba ima jedno veoma zanimljivo svojstvo. Ako se od sveže okeanske ribe napravi mleveno meso, a zatim se ono opere i ocedi, od takvog mesa se može napraviti ukusna hrana najrazličitijeg oblika.

U početku su Japanci od surimija pravili tradicionalne kuglice ili male salame, koje su nosile naziv - kamaboko. Do danas pravljenje kamboka predstavlja viši stepen u kulinarskoj umetnosti Japana.

Kamaboko

Postepeno su japanski kuvari osmislili recepte od surimija i danas njihov broj prelazi hiljadu. Surimi nema neki poseban miris, kao ni ukus.

U savremenom kulinarstvu se surimi koristi za imitaciju raznih vrsta morskih plodova. Da bi sličnost sa morskim plodovima bila veća, koriste se razne boje, aromatizatori i začini.

Najrasprostranjenija namirnica, koja se pravi od surimija, jesu sirumi štapići. Trebalo bi da sadrže meso od raka, ali to često nije slučaj. To je uvek naznačeno na pakovanju. Postoji mit da se surimi proizvodi od ostataka tokom proizvodnje ribljih konzervi, ali to nije tako.

Surimi štašići

Surimi predstavlja čistu ribu, riblji protein, koji ne sadrži masti, kosti, kožu, krv i rastvorljive fermente.

Najčešće se za proizvodnju surimija koristi oslić i aljaška kolja, a takođe i tihookeanska mackerel girica i sardine. Za surimi se koristi samo čisti riblji file.

Pored surimi štapića, koji se koriste kao dodatak salatama, makaronama i picama, rižotu, od surimija se prave i kraljevski škampi.

Kada birate proizvode od surimija, on treba da izgleda ukusno da je sočan i elastičan. Ako kupujete zamrznute namirnice od surimija, nikada ih nemojte ponovno zamrzavati.

To će pokvariti njihov ukus a uticaće i na izgled. Možete odmrznuti namirnice od surimija u mikrotalasnoj peći, a najbolje je da ih ostavite na sobnoj temperaturi i da se tako odmrznu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest