6 uzroka izritiranog stomaka

6 uzroka izritiranog stomaka

Creva su osetljiv organ trbušne duplje. Sve ih može iziritirati - od ujeda insekta do jela sa morskim plodovima. Srećom, sve to kratko traje - čak i onda kada morate stalno u toalet, pa ne bi trebalo da se brinete.

Ako određena situacija traje oko dan ili tri dana, onda to ništa ne bi trebalo da vas brine - tvrdi dr Erik Ezralian, specijalista za bolesti sistema za varenje, zamenik direktora u Geffen School of Medicine USLA.

1. Stres

Kod stresa i putovanja, pri uvođenju nove terapije može doći do iritacije creva ili želuca. Ne bi trebalo da paničite, ali takođe ne treba ni zanemarivati simptome.

Sa druge strane, postoje simptomi na koje treba obratiti pažnju.

Najvažnije je da postoji predispozicija za takvo stanje - na primer, prekomerna kličina gasova, problemi sa želucem ili čudno kretanje creva. Ako dotad niste imali slične probleme, a pojave se gorenavedeni simptomi, vreme je da posetite lekara.

2. Bolovi u stomaku koji se nikad ne javljaju sami

6 uzroka izritiranog stomaka

Bolovi u stomaku su vrsta alarma, pogotovo ako su propraćeni gubitkom težine, teškim gutanjem ili krvlju u stolici. Ako primetite nešto od ovoga, a propraćeno je bolovima u stomaku, onda treba da posetite specijalistu.

Spisak potencijalnih bolesti creva je dugačak i to može ukazivati na hemoroide ili čak i rak.

- Ako se kod mladog pacijenta primeti krv u stolici, to ne mora da znači da je nešto strašno, već da postoji veći pritisak za vrem ekretanja creva, ali ako se sve to desi starijem pacijentu koji dotad nije imao takve probleme, onda bi to moglo ukazivati na nešto ozbiljnije.

3. Stalan bol tokom dužeg vremenskog perioda

Ako bolovi u stomaku pojavljuju s vreman an vreme i to traje danima, a pritom je javljaju i na istom mestu, onda treba posetiti lekara. Bolovi mogu biti u donjem desnom uglu, što ukazuje na bolest apendiksa, a u gornjem desnom uglu bi moglo da ukazuje na bolesti žuči.

4. Refluks

6 uzroka izritiranog stomaka

Često se tokom sna može pojaviti refluks. To je poremećaj koji je sličan poremećaju sluzokože želuca i može uticati poremećaj spavanja. Bez obzira na sve, treba se posavetovati sa lekarom.

5. Pušenje

Pušenje povećava rizik od raznih vrsta raka, tvrdi dr Ezralian i ako ste pušač, to može uticati na bolesti koje imate. Takođe, to važi i ako je neko u porodici imao rak debelog creva ili druge probleme sa sistemom za varenje. To je pokazatelj visokog rizika i bilo kakve promene u organima ovog sistema se ne smeju zanemariti.

Konstantni bol

Poslednje, ako vaši problemi traju više dana, treba da posetite specijalistu - gastroenterologa.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji